Ersan AKBAŞ'ın 4 Kasım 2023 tarihli yazısı: Kitap Fiyatlarındaki Artış Ne Zaman Sona Erecek?

Son günlerde bir kitabevi ya da kitapçıya girdiğinizde dram yaşanıyor. Çünkü kitap fiyatlarını görüp de canı sıkılmayan yok gibi.

Maalesef ülkemizde son dönemde yaşanan yüksek enflasyondan kitaplar da nasibini aldı. Kitap fiyatları el yakmaya başladı.

Kitap fiyatını artırmayan yayınevi kalmadığı gibi yeni çıkan kitapların fiyatlarına yaklaşılmıyor bile…

Son olarak Yılmaz Özdil’in Gaslihght kitabı 250 TL’den raflardaki yerini aldı. Taksitlendirerek alabildim.

Dolardaki hızlı artış ve yaşanan enflasyon ile kağıtta dışa bağımlılık kitap fiyatlarının uçma nedenleri arasında gösterilebilir.

Ankara’nın yıllardır bu sektörde hizmet veren oldukça ünlü kitabevindeki bir çalışana kitap fiyatlarındaki artışı sorduğumda, kendisinin bile bu kadarını beklemediğini itiraf etti.

Bir sene zarfındaki artışların yıl içinde durmasını beklediğini ama bunun gerçekleşmediğini kaydetti.

Artışların sürüp sürmeyeceği konusunda ise sıkın durun, yeniden bir hareketlenme olduğunu söylemekten kaçınmadı.

Tabi bu artışların kitap satışlarını büyük oranda etkilediğini de sözlerine ekledi.

Satışların düşmesini kendimden biliyorum. Son dönemde aldığım kitap sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Alamıyorsunuz, çünkü.

Bu sorular üzerine kitabevindeki son fiyatları da sizlere aktarmak için not alayım dedim, almaz olsaydım.

Özellikle herkesin bildiği, her dönem çok satan yerli ve yabancı kitap fiyatlarını sizler için derledim.

Yaşar Kemal’in destansı İnce Memed’i 250 TL, Orhan Kemal’in Bereketli Topraklar Üzerinde kitabı 210 TL, Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu kitabı 267 TL, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü 170 TL, Fakir Bayburt’un Yılanların Öcü kitabı 159 TL olmuş.

Geçtiğimiz Pazar 29 Ekim’di, yani Cumhuriyet Bayramı’mızdı ve Cumhuriyetin 100. yıldönümüydü. Ne mutluyduk değil mi?

Ama bu ülkenin evlatları, Cumhuriyeti kuran Ulu Önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat halkına hesap vermek için yazdığı Nutuk’u ortalama 150 TL’den satın almak zorunda. Hakkını yemeyeyim yalnızca bir yayınevi 66 TL’den Nutuk’u satışa çıkarmış.

Falih Rıfkı Atay’ın mutlaka okunması gereken Çankaya kitabı ise 190 TL’den satışta, haberiniz olsun. Yılmaz Özdil’in bir dönem yok satan kitabı Mustafa Kemal ise 250 TL…

Efsane komutan Osman Pamukoğlu’nun, Kan Uykusu belgeselinin çekilmesine sebep olan Unutulanlar Dışında Yeni Bir Şey Yok kitabı da 252 TL’den satılmakta…

Sadece o mu? Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kur’an-ı Kerim meali 350 TL, Diyanet’in Kur’an-ı Kerim Meali ise 300 TL…

Yabancı klasiklere gelince; Şeker Portakalı ve Simyacı 125 TL, Martı 118 TL, Harper Lee’nin Bülbülü Öldürmek kitabı 168 TL, Hemingway’in Silahlara Veda’sı 163 TL, Steinback’in Gazap Üzümleri kitabı da 219 TL’den satışta…

Charles Dickens’in İki Şehrin Hikayesi, iki yakamızı bir araya getirmeyecek gibi 110 TL olmuş.

George Orwel’in distopik eseri 1984 80 TL, Jose Saramago’nun Körlük kitabı 200 TL ve Stendhal’in Kırmızı ve Siyah’ı 155 TL olmuş da haberimiz yok.

Victor Hugo’nun Sefiller’i ise sefilliğimizi anlatırcasına 370 TL’den raflardaki yerini almış. Dostoyeski’nin Suç ve Cezası 149 TL, Karamazov Kardeşler’i de 205 TL…

Sanırım bu kadar yeter. Kasım ayının ilk günlerinde kitap fiyatlarının nasıl cep yaktığını gösterebilmişimdir, umarım.

Şu bir gerçek ki kitap okumak artık lüks bir kültürel faaliyet oldu.

Kitap okumayı sevenler, kitap alamama tehlikesi ile karşı karşıya geldi. Çünkü bir kitabı alabilmek için günlük yaşamınızdan bir takım şeyleri kısmanız gerekiyor.

Hatta daha ağırı tek bir kitabı alırken bile onu taksitlendirmeniz gerekiyor. Kitap artık taksit yapılarak alınan bir ürün… Çok nadirdir, bir ya da iki kitabı peşin alabilmek.  

Hatta bu dönemde kitap hediye etmek çok zorlaştı.

Bunlar çok üzücü günler.

Bu ülkenin kitap okumayı seven çok insanı var. Ankara kitap okumayı seven bir kent. Ama maalesef kitap okumak, bir bütçe meselesi oldu.

Bu günler de geçer mi?

Cevabını, geçer, diyerek vermeyi çok isterim; ancak inşallah, demekten başka elimden bir şey gelmiyor.