Nesrin YARIM ÖZOĞLU'nun 20 Kasım 2023 tarihli yazısı: Kombiyi Açmayan Yandı
Kasım ayını geride bırakırken artık soğuk havanın da etkisini yavaş yavaş hissetmeye başladık. Uzun zamandır elimizin varmadığı, açmaktan korktuğumuz kombi düğmesini çevirmenin zamanı geldi. Gelgelelim “Ben kombiyi açsam da ev ısınmıyor, evin ısınması için tüm yöntemleri denesem de sonuç vermiyor” diyorsanız, belki de sorun komşunuzda olabilir. Evet evet sizin evin ısınmamasının sorumlusu komşunuz olabilir ama artık bunun da bir cezası olduğunu biliyor muydunuz?
Malum, apartmanlarda doğal gaz ile ısınıyoruz. Tabii ki bir odun ya da kömür sobasının verdiği sıcaklığı vermiyor ve soğuk havanın etkisini göstermesi ile ev içinde ısınmanın türlü yollarını arıyoruz. Yeni çıkan polar uyku tulumları ya da koltuk üstünde hazır olda bekleyen polar battaniyeyi kullanan, oturduğu odaya elektrikli ısıtıcı ile destekte bulunan bile var. Peki evinizin ısınmamasını sağlayan kombisini yakmayan alt ya da ya da üst komşunuzdan şikâyetçi olacağınızı ve öyle sözle yüz göz olarak değil, yasal yollarla hakkınızı arayabileceğinizi biliyor musunuz?
Hukuka göre bir kişi, kombiyi yakmayan komşusuna dava açıp zarar talebinde bulunabiliyormuş. Bu tarz durumlarda kombisini yakan komşular veya kiracılar doğrudan sulh hukuk mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilir durumda oluyormuş.
Uzmanlar, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18'inci maddesinde "Kat irtifakı sahipleri bu hakka konu olan ortak arsa üzerinde, ileride kat mülkiyetine çevrilmek üzere yapılacak yapının sözleşmeye ve plana göre tamamlanması için kendilerine düşen borçları vaktinde yerine getirmek ve yapı işini, doğruluk kaideleri uyarınca kolaylaştırmakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler" hükmüne göre komşuların birbirini rahatsız etmeden ve doğruluk kaidelerine uyarak konutlarını kullanması gerektiğine işaret ediyor. Bir kat maliki, kaloriferi yakmayarak ya da yakarak yan, alt ve üst komşusu sayesinde daha az veya daha fazla ısınmasına sebep oluyormuş. Bu durumda kaloriferi yakmayan kişi, komşusunun daha fazla yakmasına sebebiyet veriyormuş. Bu kişi, Kat Mülkiyeti Kanunu açısından ve komşuluk ilişkileri bakımından komşularına zarar verir duruma düşüyormuş. Yine kanunun 33'üncü maddesi gereği kaloriferi yakan komşu, ana taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebiliyormuş. Yani “Benim komşum kaloriferini hiç yakmıyor, bundan dolayı daha fazla yakmak durumunda kalıyorum. Benim sayemde o ısınıyor, buna müdahale edin” diyebilirmişiz. Hâkim de komşunun konutunu mevsim koşullarına uygun kullanmadığına karar verip yaptığını sonlandırmasını isteyebilirmiş. Hâkim, talep hâlinde, komşu maddi zarara uğramışsa bu maddi zararın tazminine karar verebilirmiş.
Hepsi iyi, hoş, çok güzel. Kombiyi niçin yaptırıyoruz? Bütün apartmanla aynı anda ısınıp aynı anda soğumamak için mi? Adı üstünde, ferdi kombi. Kombili dairelerde her daire kendinden sorumlu değil mi? Komşu bana güvenerek mi alıyor o daireyi? Ben belki sıcak sevmiyorum. Ben belki ayağımı yorganıma göre uzatıyorum. Belki kışları aile büyüklerimin yanında geçiyorum. Belki çok yaşlıyım, kışın gelinin-kızın yanına gidiyorum. Komşuma bağlı da yaşayamam ki.
Bu kararda en çok kış gelmeden kara kara düşünmeye başlayan, kombiyi çok yakmadan ısınmanın derdine düşenler sevinecek gibi duruyor. Onun masrafı düşşün diye alt-üst komşu niye bütçesini zorluyor? Anlamak mümkün değil! Kiracı-ev sahibi sorunu ile mahkemeler zaten doldu taştı. Şimdi de kış kapıdayken yeni bir dosya konumuz gündeme oturdu. Ne diyelim, hayırlı olsun.