Sevgilinin eski sevgilisini aşırı şekilde kıskanma durumu olan Rebecca sendromu tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Rebecca sendromu genellikle bir kişinin, eşinin/ sevgilisinin önceki ilişkisinden kaynaklanan bir takıntı ya da kıskançlık duygusuyla baş etme zorluğunu ifade eder.

Rebecca sendromu terimi, gerçek hayatta bir kişinin, partnerinin geçmiş ilişkileri veya eski eşleri hakkında takıntılı bir şekilde endişelenmesini ya da bu konuda aşırı derecede kıskançlık duyguları yaşamasını ifade eder. Bu duygular, ilişkiyi olumsuz etkileyebilir ve kişinin sağlıklı bir ilişki sürdürmesini zorlaştırabilir.

Bu terim, Daphne du Maurier'in aynı adlı romanından esinlenerek kullanılmaktadır. Roman, bir kadının önceki eşinin gölgesinde hissetme, onunla rekabet etme ve onun hakkında sürekli düşünme duygularını anlatır. İngiliz yazar Daphne du Maurier tarafından kaleme alınan kitap, zengin bir dulla evlenen genç bir kadının yaşamını konu ediniyor. Ancak zengin adamın çevresindeki herkes tarafından çok sevilen merhum ilk eşi Rebecca bir süre sonra genç kadın için bir psikolojik işkence aracı haline geliyor.

Meditasyon Nedir ve Nasıl Yapılır? Meditasyon Nedir ve Nasıl Yapılır?

Öte yandan kavramın zaman içerisinde farklı anlamlara gelecek şekilde kullanıldığını söylemek mümkün. Söz gelimi 1970’lerin akabindeki dönemde Rebecca sendromu, dul erkeklerin yeni eşlerinin yaşadığı psikolojik zorlukları tanımlarken kullanılıyordu. 1980’li ve 90’lı yıllarda ise daha çok iş dünyasında kullanılan bir kavramdı. Günümüzde ise bir kişinin sevgilisinin eski sevgilisini aşırı bir şekilde kıskandığı durumlar için kullanılıyor.

Semptomları Nedir?

Bu sendromun semptomları arasında sürekli eski eş hakkında konuşma isteği, onunla karşılaştırma yapma, partnerin eski ilişkisine karşı aşırı merak, kıskançlık nöbetleri ve güvensizlik yer alabilir. Hatta Uzmanlara göre kıskançlık duyulan kişinin kendisi ve yaşamı hakkında en ufak ayrıntıları dahi merak etmek ve gün boyu o kişi ile ilgili düşüncelere sahip olmak sendromun en önemli belirtilerinden. Ayrıca kişinin kendisini sürekli sevgilisinin eski sevgilisi ile kıyaslaması ve tüm sohbetlerde ondan bahsetmesi de tehlike çanlarının çaldığını haber veren unsurlar arasında yer alıyor.

Sendromun Tedavisi Mümkün mü?

Sendromun tedavisi mümkün. Ancak sendroma yakalanan kişinin her şeyden önce ortada bir sorun olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Bundan sonra kıskançlığa neden olan temel şeyi tespit edebilmek büyük önem taşıyor. Çünkü bu iki aşamadan sonra sendromun tedavisi çok daha kolay hale geliyor. Rebecca sendromuyla başa çıkmak için, iletişim becerilerini geliştirmek, güven inşa etmek, kendine güveni artırmak ve gerektiğinde profesyonel destek almak önemlidir. İlişkide sağlıklı sınırların belirlenmesi ve geçmişle ilgili sürekli takıntılı düşüncelerden kaçınma da yardımcı olabilir.

Muhabir: Furkan Erkan