Sevdenur NAMALAN'ın 17 Mayıs 2023 tarihli yazısı: Samsun'a Çıkış

2 gün sonra 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Yani ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsızlık mücadelesi için Samsun’a adım attığı o tarih. 19 Mayıs’ın 104. yıl dönümünde tarihin unutulmaz bu mücadelesini yazımda konu almak istedim.

19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıktı. Ata’nın Samsun’a ayak bastığı bu gün, Anadolu’nun işgaline karşı Kurtuluş Savaşı’nın, bağımsızlık mücadelesinin başladığı gün olarak kabul ediliyor.

Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’dan memnun olmayan ve ülkeyi işgalci kuvvetlerden arındırmak için yollar arayan Mustafa Kemal Paşa, IX. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı ve büyük bir direnişin fitilini ateşledi.

Çanakkale, İstanbul Boğazı ve Trakya itilaf devletlerinin; Güneydoğu Anadolu ve Mersin, Adana, Maraş, Antep ve Urfa Fransızların; Antalya ve Muğla İtalyan işgali altındaydı. Ermeniler ise Doğu Anadolu'yu işgal edip bir yandan da güneydoğudaki Fransız birlikleriyle işbirliği yapmaktaydı.

İngilizlerin İstanbul hükûmetine silahların toplatılması, ülke genelinde ayaklanmaların son bulması için nota vermesi üzerine Padişah Vahdettin, bu ayaklandırmaları durdurması için Mustafa Kemal’i görevlendirmişti. Anadolu’ya, halkın elindeki silahları almak, İngilizlere karşı direnen halkı durdurmak için gönderiliyordu. Atatürk, İstanbul hükûmetinin emirlerine uymayıp bağımsızlık mücadelesi için bir direniş başlatmaya Samsun’a gidecekti. Ülke bağımsızlığı işte bu karar neticesinde kazanılacaktı.

Silahların toplanması, halkın baskılanması için oraya gönderilen Mustafa Kemal, işgalcilerin isteğinin tam tersine büyük bir direnişin öncüsü olmuş, sonuna kadar mücadele eden halkın destekçisi olarak Anadolu’da yer almıştı. Saray hükûmetinin emrine uymayarak hareket eden Atatürk, yine saray hükûmeti tarafından İstanbul’a çağrılmıştı. Hükûmet, ulu öndere karşı yakalama kararı çıkartmış, bulunduğu yerde tutuklanması emri verilmiş hatta Atatürk ve arkadaşları için “katli vaciptir” fetvalarını da yayınlatmıştı.

Görevinden azlolan Mustafa Kemal Paşa, sivil olarak mücadelesini sürdürmüş. O güne kadar bağımsızlığı için direniş gösteren Türk halkı, Atatürk’ün önderliğinde bağımsızlıkları için mücadele etmeye devam etti. Anadolu’daki düzensiz olan direniş grupları, düzenli ordu ile bir araya gelerek büyük bir mücadele sergiledi. Gencinden yaşlısına, her yaştan insanın katıldığı Kurtuluş Savaşı’nın başarıyla sonuçlanmasıyla bugün bu topraklarda özgürce yaşıyoruz. Bu büyük zafer neticesinde bağımsız “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” doğmuştur.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’mız kutlu olsun.

Cumhuriyet’in kurucusu, Ata’mız, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, minnet ve özlemle anıyorum…