Şevval Elif KIRAN'ın 3 Ekim 2023 tarihli yazısı: Bitkinin Çay Hâli

Herkese merhaba. Bu yazımda sizlere, doğamızda yetişen binbir bitkinin faydalarından bahsedeceğim. Bitkinin her türlüsü insanoğlu için tabii ki faydalı ama bitki çaylarının da insan vücuduna ve ruh hâline iyi geldiğini çocuğumuz bilmiyoruz. Gelin, beraber bitki çaylarının ruhumuza etkilerine göz atalım.

İlk çayımız, gündemimizde de karşımıza çıkan sakinleştirici ve dinlendirici özelliği olan melisa çayı olacak. Melisa, hafif yatıştırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle de melisa bitki çayı; sinirsel kaynaklı uyku sorunları, mide şikâyetleri, gaz, çarpıntı ve huzursuzluk şikâyetlerinde yarar sağlar. Yatıştırıcı etkili bileşenlerinin yer aldığı uçucu yağ oranının düşük olması nedeni ile bitkinin dikkatle kurutulması, sıkı kapalı kaplarda saklanması ve 6 ay içerisinde kullanılması melisa bitkisi çayının etkinliğini artırır.

İkinci çayımız ise fesleğen çayı. Fesleğenin kokusu bile bizleri mest ederken çay hâli, daha çok yorgunluğumuzdan oluşan şişliklerimize iyi gelir. Fesleğen bitki çayı, uçucu bileşenleri sayesinde yemeklerden sonra gaz, kolik ve şişkinlik şikâyetlerinin giderilmesinde etkilidir. Fesleğen bitki çayının idrar yolları antiseptiği ve balgam söktürücü özelliği de bulunur.

Üçüncü çayımız nergis çayı. Görünümü ve hoş kokusu ile bildiğimiz nergis çiçeği ile yapılan özel çay, soğuk algınlığından yara tedavisine kadar pek çok soruna karşı fayda sağlayabilir. Nergis bitki çayı, ağız ve boğaz şikâyetlerinde; soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve öksürük sorunlarında hafifletici ve terletici olarak önerilir. Hemoroit şikâyetlerinin giderilmesinde doktor tedavisine ek olarak kullanılabilir. Yoğun içerikli bir bitki çayı olarak hazırlanıp ılıtılıp, gazlı bir bez ile haricen uygulandığında ilgili bölgedeki kaşıntıyı giderir. Nergis bitki çayının yanık ve yaralar üzerinde aynı şekilde uygulanması da ağrıyı azaltarak iyileşmeyi hızlandırabilir.

Dördüncü çayımız papatya çayı. Görünümü ile doğada bulanan estetik ve güzellikte olan papatya, sağlığımız açısından da bizlere iyi gelen çaylardandır. Mayıs papatyası bitki çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir. Papatya bitki çayı; cildin temizlenmesi, sivilce oluşumunun önlenmesi ve şişkinliğin giderilmesi gibi durumlarda etkindir. Hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici etkisi nedeniyle rahat uyumayı sağlar. Yatmadan 30 dakika önce içilen papatya çayı, kişiyi rahatlatabilir. İrritabl bağırsak sendromu, kramplar, hazımsızlık, gaz ishal ve kolik semptomlarını azaltabilir. Papatya bitki çayı, regl döneminde krampları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Beşinci ve son çayımız ise zerdeçal çayı. Araştırmalar gösteriyor ki zerdeçal çayı; karaciğer hasarını önleyici, antioksidan, kan lipit seviyesini koruyucu, ağrı-hâlsizlik giderici, kansere karşı koruyucu ve antimikrobiyal etkilerini ortaya koyuyor. Zerdeçal bitki çayı, mide ve bağırsak sisteminde safra akışını artırıcı etkisi nedeniyle yağlı besinlerin sindirilmesine yardımcı olup iştahı artırır. İçeriğindeki antioksidan etki ile E ve C vitaminlerinden daha güçlüdür. Kalp sağlığını destekler ve kan sulandırıcı etkisi bulunur.

Doğamızda bulunan binbir çeşit bitkinin, bünyemize ve ruhumuza iyi gelmeyen hiçbir yanı yok. Bitkilerimize ne kadar güzel bakabilirsek o kadar güzellikler de karşımıza çıkar. Umarım faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…