Şevval Elif KIRAN'ın 14 Aralık 2023 tarihli yazısı: Buhurdanlık Nedir?
Herkese merhaba. Bu yazımda sizlere, dekoratif amaçla kullanılan buhurdanlıktan bahsedeceğim.
Aromaterapi ile ruh, beden ve zihnin sağlığını iyileştirmek için uçucu yağlardan yararlanılır. Buhurdan nedir konusuna gelirsek… Aromatik yağların hoş kokularıyla ortam kokulandırmak için en pratik yöntem buhurdan kullanımıdır. Gerek dekoratif gerek pratik olması nedeniyle buhurdan ya da diğer adıyla aroma lambası kullanımı giderek artmaktadır. Kullanımı aşırı kolay ve pratik olan buhurdanlık hem ortamın havasını değiştirmektedir hem de oda kokusu gibi spreylerin yerine kullanılabilen bir dekoratif eşyadır.
Buhurdanlık, ev ve iş yerlerinde tercih edilir. İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne dek doğanın bizlere sunduğu güzel kokular insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Geçmiş dönemlerde başta dini ritüellerde olmak üzere parfüm yapımında, mumyalama ve günlük hayatta güzel kokularla kötü ruhların uzaklaştırıldığına inanılırdı.
Buhurdanın günümüzdeki temel kullanım amacı; zihinsel rahatlama, ruhsal durumu dengeleme, havayı temizleme gibi durumlardır. Buhurdanlar genelde meditasyon sırasında, ders çalışırken uyku öncesi rahatlamak ve ortamdaki negatif enerjiyi temizlemek için tercih edilir. Buhurdanlık üzerinde bulunan hazneye, elimizde bulunan aromatik kokulardan oluşan yağı damlattıktan sonra bir miktar sıcak su ekliyoruz. Bu işlemi bitirdikten sonra aşağıdaki bölmeye mum yerleştiriyoruz. Mum alevi suyun ısınmasını ve uçucu yağın tüm oda içerisinde yayılmasını sağlar. Hem bulunduğu ortamı güzel kokular ile sarar hem de hoş bir görüntü ortaya çıkar.
Zihnimizi rahatlatması beklenen buhurdanlığın, stres ve kaygıya iyi geldiği; aromatik kokuların dinlendirici özelliği olduğu da belirtilmektedir. Aynı zamanda bulunduğu ortama yaydığı hava ile beraber solunum yollarının açıldığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği de belirtilmiştir. Daha çok motivasyon amaçlı kullanılsa da vücuda iyi gelen yanları da bulunmaktadır. Buhurdanlık için lavanta yağı, sedir ağacı yağı, ardıç yağı, vanilya yağı, nane yağı kullanabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…