Şevval Elif KIRAN'ın 1 Ağustos 2023 tarihli yazısı: Elektrikli Otomobil ve Şarj İstasyonları
Herkese merhaba, bu yazımda sizlere gitgide satışı artan elektrikli otomobil ve buna bağlı olarak artan şarj istasyonlarından bahsedeceğim.
Yerli ve milli üretimimiz olan TOGG markasının piyasaya sunulmasıyla beraber elektrikli otomobil talepleri artış göstermiştir. İnsanların hayatını kolaylaştıran, konfor ve güvenlik sağlayan bu tip araçlar, ihtiyacı oldukça karşılamaktadır. Bu tarz araçların şarj edilmesi, şarj üniteleri ve şarj dolum istasyonları hakkında kısaca bilgi verecek olursak; elektrikli araçların büyük bir kısmı, ev tipi prize fiş takılarak şarj edilebiliyor. Ancak ev tipi prizler, aracın ihtiyaç duyduğu düzeyde elektrik iletemeyebiliyor. Bu nedenle de şarj süresi 12 saate kadar uzayabiliyor. Elektrikli araba şarj üniteleri veya istasyonları ise şebeke elektriğini düzenleyip bataryaya iletiyor. Böylece araçlar çok daha hızlı şarj olabiliyor.
Kendi evinize şarj istasyonu kurmanızı gerektirecek bir durum olmayacağı gibi, dilediğiniz zaman ve güzergâhta şarj dolum istasyonlarına rastlayabilirsiniz. Ülkemizde de elektrikli otomobil piyasasının hareketlenmesiyle beraber ülke genelinde şarj istasyonları, şarj dolum yerleri artmaya başladı.
Elektrikli şarj istasyonları ikiye ayrılır. Birincisi, akaryakıt şirketleri gibi elektrikli şarj istasyonu çözümleri sunan şirketlerin sağladığı istasyonlardır. Bu şarj istasyonları AVM gibi toplu kullanıma uygun yerlerin otoparklarında veya açık otoparklarda bulunuyor. Bu alanlarda dilediğiniz gibi aracınızı şarj etmeniz mümkün. Kendi yöntemlerimiz ile bir şarj istasyonu kurma fikri oldukça tehlikeli olabilir. Şarj istasyonları, özel yetkinliği olan şirketler tarafından kurulabiliyor. Kişilerin kendi başlarına şarj istasyonu kurması ise mümkün değil. Çünkü şarj ünitesi satın alınsa bile şebekeden gelen elektriğin dönüştürülmesi için gereken sistemin entegre edilmesi gerekiyor. Bu işlemin uzman olmayan biri tarafından yapılması ise ciddi tehlikeleri beraberinde getirebiliyor. Kısacası elektrikli araç kullanıcılarının veya şirketlerin, şarj üniteleri kurulumu için uzman kuruluşlardan destek alması oldukça önemli.
Türkiye’de aktif olarak 3 binden fazla şarj istasyonu bulunuyor. Elektrikli araçların kullanım dağılımına baktığımız zaman İstanbul birinci sırada, onun ardından Ankara ve İzmir illerimiz gelmektedir. Yaygınlığını giderek artıran elektrikli otomobillerin ülkemizde de etkisini göstererek diğer illerimizde de kullanılması beklenmektedir.