Şevval Elif KIRAN'ın 06 Haziran 2023 tarihli yazısı
Herkese merhaba, bu yazımda kurban bayramı tatilinin yaklaşmasıyla birlikte, birçok insanın aklında deniz kum güneş üçlüsünün daha yoğun olduğu Akdeniz ve Ege kıyaları gelmekte. Bir farklılık yapıp bol oksijenli, sessiz sakin bir tatil isteyenlerde illaki olacaktır.
Sizlere bu anlamda, Karadeniz’den bahsedeceğim. İster arabayla ister uçak otobüs alternatifleri ile seyahat edebileceğiniz bu rotada bol bol yeşile hazır olun..
Artvin, Türkiye‘nin kuzeydoğusunda, Karadeniz kıyısında, bölgenin Gürcistan sınırında yer alıyor. Yeşilin bin bir tonunu kucaklayan dağları, krater gölleri, birbirinden güzel yaylalarıyla Artvin, zengin fauna ve florası, binlerce yıllık tarihi ve köklü kültürü ile kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir coğrafya. Her köşesi bir doğa harikası olan Doğu Karadeniz’de yer alan Artvin, Hopa’dan Borçka’ya, Kamilet’ten Mençuna’ya görülmeyi bekleyen onlarca inanılmaz güzel yere sahip. Coğrafi ve kültürel yapısıyla Anadolu’nun diğer bölgelerinden keskin çizgilerle ayrılan Artvin’in yüzey şekillerinin engebeli oluşu, iklimini de o derece çeşitlendirmiş. Şehri ikiye bölen Çoruh’un meydana getirdiği dik yamaçlı uzun vadiler, toprakların yarısından fazlasını kaplayan bakir ormanlık alanlar, neredeyse 4 bin metrelik heybetli dağların dumanlı doruklarıyla Artvin cennetin yeryüzüne inmiş hali.
Artvin’de gezilecek yerler listesi yapacak olursak, en başta Çoruh Nehri üzerinde bulunan Artvin Kalesi yer almaktadır. Artvin Kalesi, 10. Yüzyılda Gürcü Krallığı tarafından inşa edilen ve 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından onarım görerek kullanılmış bir yapı. İçerisinde sarnıç ve şapel kalıntılarının da bulunduğu Artvin Kalesi, tarih boyunca kente girişi kontrol altında tutmuş. Artvin kent merkezine yaklaşık 2 km mesafedeki kaleye merkezden hareket eden dolmuşlarla ulaşabilirsiniz.
Borçka Karagöl, Artvin kent merkezine 57 km uzaklıktaki, Borçka-Camili karayolunun 22’inci km’sinden ayrılan 5 km’lik stabilize yol ile ulaşılabilen bir heyelan gölü. Etrafı ladin, kayın ve gürgen ağaçları ile kaplı olan Borçka Karagöl, zengin bitki örtüsü ve yaban hayata ev sahipliği yapan, göz alıcı ve etkileyici bir göl. Büyüleyici bir atmosfere sahip olan Borçka Karagöl, Klaskur Deresi’nin Klaskur Yaylası’nın önünü kesmesi ile oluşmuş. Her mevsim doğanın binbir tonunu en güzel halleriyle sunan Karagöl, ülkemizin saklı cennetleri arasında gösteriliyor. Göl kenarı yürüyüşleri, kamp alanları, eşsiz göl ve orman manzarasıyla tabiat parkı, gündelik hayata ait her şeyi unutturabilecek bir güzellikle.
Yeşilin ve mavinin eşsiz buluşumu, Artvin’de kendini daha çok göstermektedir. Aynı zamanda Karagöl Sahara Milli Parkı, Artvin’in Şavşat ilçesi sınırlarında yer alıyor. Karagöl ve Sahara Yaylası olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşan milli park, Şavşat ilçesinin 45 km kuzeyinde yer alıyor. Sahara Yaylası ise ilçe merkezine 17 km uzaklıkta. 1994 yılında milli park ilan edilen bölge, toplam 3 bin 251 hektar genişliğinde. Milli parkın Karagöl bölümü zengin orman dokusu, çayırları ve serin havasıyla yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Sahara Yaylası, bölge halkının geleneksel yayla faaliyetlerini sürdürdüğü, daha çok büyükbaş hayvancılık yetiştiriciliği ile yaz aylarında sıcak havadan uzaklaşmak için geçici süre ile yerleşilen eşsiz güzellikte bir bölge. Ladin göknar ormanları ve zengin faunasıyla yayla yaz döneminde cıvıl cıvıl oluyor.
Karadeniz’in eşsiz güzelliğine kendinizi bırakacağınız bir tatil olsun.