Ersan AKBAŞ'ın 2 Kasım 2024 tarihli yazısı: Kitap Fiyatlarındaki Artış Ne Zaman Sona Erecek?-2

Bundan tam 1 yıl önce 4 Kasım 2023’te bu başlık altında kitap fiyatlarının çok yüksek olduğundan bahsetmiştim.

O dönem yeni çıkan kitap fiyatları, 200-250 TL aralığındaydı.

Kasım 2024 ise yeni çıkan kitap fiyatlarının 350-450 TL aralığında olduğunu sizlere üzülerek belirtmek isterim. Zaten yolu kitapevine düşenler bu fiyatları biliyor.

Geçen seneki yazıda, Ankara’da yıllardır kitapseverlerin buluşma yeri olan ünlü bir kitabevinin çalışanının, fiyatlara yönelik görüşlerine de yer vermiştim.

Bir yıl aradan sonra bu yazı öncesi, yine aynı kitabevi ve yine aynı çalışan görevli personelle konuştum.

Geçen seneki fiyat aralığının bu yıl 350-450 TL aralığına yükselmesinin normal olup olmadığını sordum.

Kendisi bile normal olmadığını söyledi. Öyle ki 2024’ün ilk aylarında kitap etiket fiyatlarını basmaktan neredeyse utandıklarını kaydetti.

O dönem kendilerini ‘nefret çemberi’ içinde hissettiklerini de itiraf etti.

Çünkü onlar yayınevlerinin bastığı kitabı satan aracılardı. Ancak müşteriyle sürekli onlar muhatap oluyordu. Yayınevinin fiyat listesinin altında kitap satmalarına olanak yoktu.

Peki, bu görevli arkadaş, ilk aylardan niçin bahsetti?

Çünkü 2024’te geçerli olan 17 bin 2 TL’lik asgari ücret belli olmuştu. Yayınevleri de asgari ücretin belli olmasıyla kitaplara yağmur gibi zam yapmıştı.

Şimdi, sıkı durun… Kitaplara yeni zam yağmuru için yayınevlerinin 2025’te geçerli olacak asgari ücreti beklediğini, personel arkadaş sözlerine ekledi.

Kitap fiyatlarında belirleyici etkinin memur maaş zammı değil, asgari ücret olduğunu vurgulaması, beni şaşırtmadı değil.

Zaten yüksek olan kitap fiyatlarının, asgari ücretin belirlenmesinin ardından en az yüzde 20 daha da artacağını kaydetti.

Kitap fiyatlarındaki söz konusu artışların artık ahlaki bir tarafının kalmadığını kaydeden kitabevi çalışanı, kitap satışlarının ise okulların açılış dönemini saymazsak, stabil/durağan olduğunu ifade etti.

Özellikle yüksek fiyatlardan dolayı başta üniversite olmak üzere tüm öğrencilerin kitaplara erişimde zorluk yaşamasından duyduğu üzüntüyü de sıkıntılı bir şekilde dile getirdi.

Yayınevlerinin zam yaparak çözüm üretmesini yanlış bulduğunu da belirten kitabevi görevlisi, fiyatlardaki artış sürecinin nereye varacağının kendisinin bile kestiremediğine dikkat çekti.

Durum bu…

Ankara, kitap okuyan bir kent. Ama gelin görün ki kitap fiyatları uçuyor.

O yüzden yeni çıkan kitap fiyatlarını sizler için şöyle bir derledim ki durumu sizler de kavrayın.

Fiyatlarını yazdığım kitaplar ise rastgele seçtiğim kitaplardır:

Fantastik roman ‘Babil’ 480 TL, polisiye gerilim romanı ‘Tarikat’  425 TL, korku-gerilim yazarı Stephen King’in romanı ‘Holly’ 475 TL, Grange’nin polisiye gerilim romanı ‘Kızıl Karma’ 395 TL…

Bu hafta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mızı coşkuyla kutladık. Bu anlamlı haftada raflarda yerini alan Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un ‘Gazi Mustafa Kemal Anlatıyor: Savaş Barış Devrim’ adlı ciltli kitabı 1200 TL… Yanlış okumadınız.

Ahmet Ümit’in yeni çıkan ‘Yırtıcı Kuşlar Zamanı’ romanı 360 TL, Piraye’nin ‘Can Borcu’ 450 TL…

Klasiklere gelirsek Yaşar Kemal’in ‘İnce Memed’ destanının ilk kitabı 300 TL, John Steinbeck’in efsane romanı ‘Gazap Üzümleri’ 375 TL, Hemingway’in ‘Çanlar Kimin İçin Çalıyor’u 400 TL, Dostoyevski’nin ‘Karamozov Kardeşler’i 330 TL ve nihayet nispeten düşük fiyatlı bir kitap Tolstoy’un ‘Anna Karenina’sı 240 TL… (O da emin olun yayınevinden kaynaklanıyor. İsmini yazsam hemen anlayacaksınız)

Elmalılı Hamdi Yazır’ın 'Kur’an-ı Kerim ve Yüce Meali' ise 350 TL… Yorumu sizlere bırakıyorum.

Kitap fiyatlarındaki durum da bu…

Şimdi kısaca soruyorum: ‘Bizler, bu kitapları hangi parayla alıp, nasıl okuyacağız?’

Cevabının kısa olmayacağı çok açık…