Nesrin Yarım Özoğlu'nun 13 Ocak 2023 tarihli yazısı: Kuryeci Piyanist

Bu ülkede bir süredir her kesimin ortak noktası gençler. Gençler ise bir ağızdan yaşam şartlarının zorluğundan, gelecek kaygısından söz ediyor. Sınav sistemlerinden dem vuruyor, üniversite bitirmenin zorluğundan söz ediyorlar. En çok konuşulan konu ise artık iş sahibi olabilmek için eğitimli ve donanımlı olmak yetmiyor. Yani büyük bir işsizlik sorunu ile karşı karşıyalar. Maddiyat, eğitim alırken bellerini büküyor. Büyük çoğunluğu bırakın cafelerde zaman öldürmeyi, gün içinde karnını en uygun nasıl doyurabilirim derdinde. O yüzden çoğu hayallerini bir kenara itip eğitim alırken ekmek parasını da çıkarmanın telaşında. Evet bu haftanın gündemine oturan o kuryeci piyanist gibi...

Herkesin merkezinde gençlik var. Kimi kuşaklarını ele alıp yerden yere vuruyor, kimi psikolojilerinden vuruyor ama kimse geleceklerini garantiye alacak güvencelerden söz edemiyor. Yapılan anketler ise gençlerin umutsuz ve mutsuz olduğu yönünde... Son yapılan bir araştırma sonucuna göre 18-35 yaş aralığındaki öğrenci, çalışan ve işsizlerle yapılan araştırmada görüşmecilere; "Sizce Türkiye'de insanlar mutlu mu" diye soruldu. Katılımcıların; yüzde 96,3'ü "Türkiye'nin mutsuz olduğunu" söyledi. Tüm meslek gruplarında mutsuz olanların oranı neredeyse çalışanların yarısına tekabül ediyor. Ankete göre; kadın çalışanlar erkek çalışanlara göre daha mutlu, (yüzde 53,1) "mutsuz olduğunu" söyleyen erkek çalışanların oranı ise yüzde 60,9'a ulaşıyor..Araştırmaya göre; yaptıkları işten mutsuz olanlar çoğunlukta, çalışanlara "yaptıkları işe devam edip etmeyeceklerini" sorulduğunda ise; yüzde 54,8'i "Evet", yüzde 41,8'i ise "Hayır" cevabını verdi. Katılımcılara "Yaşam Standardınızı ve beklentilerinizi düşündüğünüzde bir yıl öncesine göre durumunuz daha mı iyi oldu?" diye soruldu, yüzde 82,4'i "daha kötü oldu" yüzde 8,6'sı "aynı kaldı" cevabını verirken, daha iyi oldu diyenlerin oranı sadece yüzde 9,0 olarak ölçüldü.Görüşmecilerin yüzde 65'i "Sizce durumunuz önümüzdeki yıl daha mı iyi olacak" sorusuna "daha kötü olacak" yanıtını verirken, yüzde 13'ü "aynı kalacak" dedi. "Daha iyi olacağına inancı olanların" oranı yüzde 20,1 olarak tespit edildi.

Gençler evlenmekten korkuyor. Bırakın evlenmeyi ekonomik sıkıntılar nedeniyle flörtleşmekten dahi çekiniyorlar. Daha önce yapılan bir araştırmada da artık gençlerin ilk buluşmada yemek yemek yerine kahve içtiklerini, hesap ödeme de ise ‘herkes kendi yediğini-içtiğini öder’ düzenine geçtiğini ortaya koydu. Gelecek kaygıları yaşarken eğitimlerine devam ediyorlar ama yine de boş durmuyor bir yandan da çalışıyorlar. Birçoğu hayallerini rafa kaldırmış durumda.

Bu hafta ülke gündemine oturan bir gencin videosu ülkedeki gençlerin hazin öyküsünü ortaya koydu. Sosyal medyada gündem olan görüntüye göre bir motorlu kurye sipariş götürdüğü yerdeki piyanoyu çalmak istedi. Fakat gitmesi gereken bir siparişi daha olduğu için bunu ikinci gidişinde söyleyebildi. Piyanoyu çalması için izin verilen genç, piyona başına geçtiğinde ise ağızları açık bıraktı. Büyük bir yeteneğe sahip olan o genç okurken çalışmak zorunda olanlardan... O video ile hikayesine kulak verdiğimiz genç ile bir kez daha gençlerin umutsuz ve mutsuz olmak için haklı sebepleri olduğunu anladık.

Özel bir şirkette Kurye olarak çalışan 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Muharrem Can İncir'in sipariş teslim ettikten sonra otelde gördüğü piyanoyu çalmak istemesi üzerine o anlar cep telefonu kamerası ile kaydedildi. Piyanonun başına geçen genç kurye, Mozart'ın 'Türk Marşı'nı çaldı. O anları cep telefonuna kaydeden bir kişi sosyal medyada paylaştı. İncir'in piyano performansı kısa sürede sosyal medyada gündem oldu. Teknolojiyi doğru ve yetenekleri için kullanmayı başarabilmiş olan bu genç piyano çalmayı önce annesinin telefonunda öğrenmiş. Daha sonra ise ailesinin destekleri ile internetten 100 TL’ye sipariş verdikleri dijital bir piyano ile yeteğinin peşinden gitmiş. Nota bilgisi olmadan parmaklarını konuşturan bu genç, birçok genç gibi okurken ekmek parasını kazanmanın derdine düşmüş. Ve bir şans eseri, sosyal medyanın gücü ile artık hem kuryelik yapmayacak hem de çalıştığı firmanın desteği ile hayalini kurduğu konservatuarını okuyacak. Bu gencin yeteneği ve içinde bulunduğu şartblar görebilene, duyabiline büyük ders niteliğinde...

Umarım bir genç gelecek hayallerini yakalama fırsatı bulmuştur. Darısı diğer tüm gençlerin başına...