Elif Aybike DEMİR'in 23 Mayıs 2023 tarihli yazısı
Başka bir şehirden Ankara'ya geleceğiniz zaman internet üzerinde arama motorlarına "Ankara'da ne yapılır? Ankara'da nereler gezilir" diye yazsanız ya da başkentte yaşayan tanıdıklarınız varsa onlara danışsanız, alacağınız ilk cevap "müzeler" olur. Evet hem arama motorları hem de yakınlarınız bu konuda haklı. Ankara'mız bir "müzeler turu" için oldukça elverişli bir şehirdir.
Başta Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi olmak üzere başkent hem estetik ihtiyacınızı karşılamanıza hem tarih bilginizi tazelemenize hem zamanda yolculuk yapmanıza hem Türkçe'mize ait yeni şeyler öğrenmenize hizmet edecek onlarca müzeyi içerisinde barındırmaktadır. Yalnızca Ulus meydanında bile bir gününüzü ayırarak aynı bulvar üzerinde gezebileceğiniz 5 ayrı müze bulunmaktadır. Bunlar; (Atatürk heykelinden Sıhhiye yönüne doğru) Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi (Birinci TBMM Binası), Cumhuriyet Müzesi (İkinci TBMM Binası), Ziraat Bankası Müzesi ve PTT Pul Müzesidir.
Ya da belki gezmek için Ankara Kalesi sokaklarını seçmişsinizdir. Öyleyse yine görebileceğiniz birbirinden farklı konseptlere sahip çok kıymetli müzelerin yakınındasınız demektir. Kale sokakları; Anadolu Medeniyetleri Müzesine, Rahmi M. Koç Müzesine, Kelime Müzesine, Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesine (unuttuklarım da olabilir) ev sahipliği yapmaktadır.
Eğer güzel havaların tadını çıkartabileceğiniz günlerden birinde Hamamarkası/Hamamönü lokasyonunu tercih etmişseniz, o zaman da Gökyay Vakfı Satranç Müzesini, Mehmet Akif Ersoy'un evini, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesini (hatta çok yakın bir konumda bulunan, yine naçizane çok kıymet verdiğim bir başka müze olan Ulucanlar Cezaevi Müzesini) listenize ekleyebilirsiniz.
Belki de Sıhhiye'de biraz işleriniz vardır, onları hallettikten sonra hazır oraya kadar gitmişken TRT Radyo binasının arkasına doğru, yokuşun tepesinde iki güzel müze gezmek için vaktiniz kalmıştır. Eğer ziyaret etmek isterseniz, aynı bahçede yan yana bulunan Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi ve Etnografya Müzesi sizleri bekliyor olacak. Ayrıca o güzel bahçede gün batımı da gerçekten seyir zevki sunuyor.
Tunalı taraflarındaysanız Kuğulu Park'ta dinlendikten sonra çocuğunuzun, kardeşinizin, yeğeninizin elinden tutup (ya da sadece çocukluğunuza dönmek isterseniz) Büklüm Sokak'ta bulunan Cin Ali Müzesine gidebilirsiniz.
Müzeler, bilim ve sanat açısından değerli eserleri saklamak ve nesillerce aktarılmasını sağlamak adına toplum yararı için halka sunulan kurumlardır. Müzeler size kitaplardan, arşivlerden öğrenebileceklerinizin ötesinde bir öğrenme deneyimi sunar. Her biri bir hazine değerinde olan bu kurumlar, geçmiş ve günümüz arasında bağ kurar, toplumsal hafızanın diri kalması için çalışır.
Daha önce gazetemiz Ticari Hayat'ta da yer verdiğimiz bir habere göre, Anadolu'dan kaçırılan kültür varlıklarının yeniden ait oldukları toprakları iadesi ile ilgili diplomatik çalışmalar devam ediyor. Yine aynı habere göre, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde baskı yoluyla alınan izin belgeleri ile Anadolu sınırlarından çıkartılan kültür varlıkları bulunduğunu belirten Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, kültür varlığı kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Kaçakçılık Mücadele Daire Başkanlığının kurulduğunu ve eser iadesinde önemli ayaklardan biri olduğunu aktarıyor. Boz, "Türkiye, kültür varlıklarının yerinde korunması gerektiğine inanan bir ülke. Bu yüzden ilgili müzelerle, ülkelerle gerekli diplomatik platformlar oluştukça gerekli her türlü adımı atıyor" açıklamasında bulunuyor.
Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM), müzelerin, toplumun gelişmesindeki önemini vurgulamak ve halkın dikkatini müzelere yöneltmek amacıyla yılda bir günü "Müzeler Günü" ilan etmiştir. 1977'den beri her yıl 18 Mayıs tarihi, ICOM üyesi 136 ülkede Müzeler Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye'de ise 1982 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmalarıyla 18-24 Mayıs tarihleri arası "Müzeler Haftası" olarak kabul edilmiştir.
Bu yıl Ankara'da (bildiğim kadarıyla) yarın da (24 Mayıs) dâhil olmak üzere ücretsiz şekilde gezebileceğiniz müzelerden bazıları şunlardır: Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü, PTT Pul Müzesi, Ziraat Bankası Müzesi, Pembe Köşk, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Meteoroloji Müzesi, Ankara Vakıf Eserleri Müzesi.