Kadriye CİRİTCİ'nin 31 Ekim 2023 tarihli yazısı: Rüyalar
Yıllar var ki biz seninle
Bakışarak konuşuruz
Sevdalanmış kalbimizle
Rüyalarda buluşuruz…
Sözleri Aşkın Tuna’ya, bestesi Halil Karaduman’a ait bir eserdir. “Rüyalarda Buluşuruz” şarkısını hele bir de sanat güneşimiz Zeki Müren söylüyor ise sizi kim bilir hangi anılarınıza götürecektir.
Bugün köşe yazımda istedim ki rüya ve rüyalarımızı konuşalım. Hangimiz istemez ki hasret kaldıklarımızla, hayallerimizle, kavuşamadıklarımızla, ebediyete uğurladıklarımızla rüyalarda buluşalım?
Rüyalar ve biz… Bakalım neler varmış.
Rüyalar genellikle uyku döngüsünün Rapid Eye Movement (REM) evresinde görülür ve bu evrede beyindeki faaliyetler artar. Rüyaların kaynağı hâlâ tam olarak bilinmemekle beraber beyindeki sinirsel aktivitelerden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Bilinçaltındaki duygu ve düşüncelerin yansıması da sayılabilir.
Rüya içinde rüya görmek, rüyadan uyanmak belki de nadir gerçekleşen bir olay ama ben pek çok kez yaşadığımı hatırlıyorum. Hatta rüya içinde rüya görmenin uzun zamandır beklediğiniz bir şeye kavuşacağınız anlamına geldiğini de gördüğüm rüya içinde rüya üzerine araştırdığım rüya tabirlerinden okumuştum. İnsanlar derin uykuya daldıklarında rüya görürler ve sadece uyanmalarına yakın bölümünü hatırlarlar. Öyle zamanlar oluyor ki ailemden kaybettiğim birini rüyamda görsem o rüya hiç bitmesin istiyorum, tekrar uyuyup aynı rüyayı görmeyi ve onlarla buluşmayı hayal ediyorum. Rüya görmek için hepimizin de bildiği üzere uyumak gerekiyor. Düzenli ve kaliteli uyku, her insan için hayati önem taşıyor, vücut kalitemizi artırıyor. Bağışıklık sistemimizin güçlenmesine destek olan sağlıklı bir uyku, beyinde biriken atıkların temizlenmesine, vücudumuzun kendini onarmaya başlamasına imkân sağlıyor. Uyku esnasında ruh bedenden ayrılıyor, tabiri yerindeyse seyahate çıkıyor. Ölüm anında ise can bedenden ayrılıyor, ruh bedende kalmaya devam ediyor. Aslında hep söylenildiği gibi uykunun yarı ölümle alakası yoktur, çünkü organlarımız çalışmaya devam ediyor. Uyku, beden için önemli bir ihtiyaçtır ve daha kaliteli yaşam için organlarımızın dinlenme zamanıdır. Uykunun en tatlı anı ise rüyalarda buluşuyoruz.
Rüyalar insan için bir nevi şifa gibidir. Ruhumuzu doyuran gıdalar, sağlığımız açısından da önemlidir.
Sigmund Freud, rüyaların amacının, günlük hayatımızda bastırdığımız istek ve düşüncelerimizin uyku sırasında dışa vurulması olduğunu savunmuştur. Rüyaları belli bir kalıba oturtmak yanlış olur. Rüyalarından uzaklaştırılan insanların birçoğunun fiziksel ve ruhsal yönden sağlık kaybına uğradıkları, bu nedenle birçoğunun da mutsuz olduğu gözlemlenmiştir.
“Rüyalar, asla esir edilemezler.” -R. Tagore
Rüyaların en güzel yanı da bu değil midir? Sonsuz özgürlük… Rüya anında rüyanıza müdahale edemezsiniz. Siz teslimiyet yaşarken o, olanca özgürlüğün tadını çıkartır. Ne diyelim, iyiye yorumlanan rüyalar hepimizin rüyaları olsun. Kim bilir belki bir gün hayallerimizle rüyalarda buluşuruz. Sevgiyle efendim…