Yağmur TEMİZ'in 18 Şubat 2024 tarihli yazısı: Sakın Beni Yanlış Anlama!

İlişkilerimizde kullandığımız her kelimeye çok dikkat etmemiz gerekiyor. Ağızdan çıkan tek bir söz, tahmin edemeyeceğiniz yerlere kadar gidebilir.

Bir arkadaşımla konuşurken cümle “bak beni sakın yanlış anlama ama…” diye başlıyorsa, kopuyorum orada.

Aklımdan milyon tane soru ve düşünce geçiyor:

Acaba ne diyecek?

İstemeden incittim mi?

Kesin bir şey oldu!

Olumsuz olacağı yüzde yüz. Bir kere biri cümleye başlayıp “ama” diyorsa sıkıntı zaten. Devamını biliyorsunuz işte “pek hoşunuza gitmeyecek şeyler” duyacak kulaklarınız, kalbiniz fazla hızlı atacak.

Üniversitedeyken çok sevdiğim ve kendisinden çok şey öğrendiğim bir hocam vardı. Hocam, psikoloji dersinde bize şunları söylemişti:

“Arkadaşlar, biriyle bir şey konuşurken ‘sakın beni yanlış anlama’ demeyin. Karşı taraf siz böyle diyerek konuşmaya başladığınız için otomatik olarak sizi yanlış anlamaya daha meyilli olacaktır.”

Bunu duyduğumdan beri kendimi ifade ederken “beni yanlış anlama” dememeye çalışıyorum. Ne kadar dikkat edersem edeyim bu cümleyi kullanıyorum bazen. Oldukça az kullanmaya başladım ve ilişkilerime olumlu yansıdığını da düşünüyorum.

Bu cümleyi kurarken belki de karşındakinin incinmesini istemiyoruz ama daha da olumsuz bir durum ortaya çıkıyor.

“Beni yanlış anlama” denildiğinde tedirginlik, korku, kaygı gibi duygulara kapılıyoruz. Şu cümle sonrasında olumlu düşünen varsa tebrik etmek lazım.

Sonuca gelirsek, kibarlık yapıp “Sakın beni yanlış anlama” diye cümleye başlayacağınıza anlatacağınız şeyi bir çırpıda söyleyin, siz de rahatlayın karşıdaki de rahatlasın.