Burak BALCI'nın 7 Mayıs 2023 tarihli yazısı: Yapay Zekâ Gündemi
Değerli okurlar, köklü bir değişimin içinde olduğumuz zaman zarfında yapay zekâ alanında hemen her gün yeni bir gelişmenin yaşandığına şahitlik ediyoruz.
Anlaşılan o ki yapay zekâ, uzun bir süre daha gündemimizi meşgul etmeye devam edecek.
Eskiden bilgiye ulaşmak güçtü, şimdi ise doğru ve faydalı bilginin ayırdına varmak daha bir ehemmiyet kazandı.
Çağımız, bilgisayar çağının çok ötesine geçti.
Dünya, yapay zekânın ve kuantum bilgisayarların egemen olduğu dijital çağa doğru hızlı bir şekilde evriliyor.
Günlük hayatın telaşı içinde fark edemesek de yakın gelecekte etkilerini çok daha somut bir şekilde hissedeceğiz.
Peki, yapay zekâ alanında ve dijital dünyada neler oluyor?
Gelin birlikte bakalım…
İlk insansız restoran ABD’de açıldı
Dünya’nın en büyük hazır yemek zincirlerinden McDonald's, ABD’nin Teksas eyaletinde ilk insansız restoranını’ hizmete sundu.
Sistemde müşteriler dokunmatik ekranlardan ve ses tanıyan arayüzlerden verdiği siparişlerini hazır olduğunda kayar banttan teslim alıyor.
Şimdilik mutfakta insanlar çalışıyor olsa da ileride mutfağı da robotların kontrol edeceği bir sisteme geçilmesi planlanıyor.
Sahibinin uyuduğunu fark edebilen cihaz geliştirildi
Güney Koreli elektronik devi LG, sahibinin uyuduğunu fark edebilen bir cihaz geliştirdiğini duyurdu.
Güney Kore merkezli ‘Asleep’ şirketiyle birlikte geliştirilen yapay zekâlı TV, klima, hava temizleyici, çamaşır ya da bulaşık makinesı gibi ürünler kişinin uykuya geçtiğini fark ettiğinde farklı bir çalışma moduna geçiyor.
Yapay zekâ kanseri tespit etti
İngiltere’deki Kanser Araştırmaları Enstitüsü ve Imperial College London’da görevli araştırmacılar, röntgen ve tomografi sonuçlarında ‘olağandışı büyümeleri’ hızla tespit edebilen bir sistem geliştirdi.
Bilim insanları yapay zekânın oluşturulması için yaklaşık 500 hastanın akciğer röntgen sonuçlarını analiz etti.
Yapay zekâ bu röntgenlerde tespit edilen parçacıkların tehlikeli kanser olup olmadığını incelerken doğru ve isabetli sonuçların çıktığı duyuruldu.
G7 ülkelerinden yapay zekâ kararı
G7 ülkeleri tarafından yapılan ortak açıklamada, ChatGPT gibi yapay zekâ araçlarının sunduğu fırsatlar ele alındı.
Japonya’da bir araya gelen ülkeler, yapay zekâ için uluslararası bir anlaşma yapılması gerektiğini kaydetti. Ayrıca gizlilik kaygıları ve kötüye kullanım açısından da önlem alınması gerektiği vurgulandı.
Yapay zekâ, çocuklara okuma- yazma öğretecek
Yapay zekâlı sohbet robotu ChatGPT'ye 10 milyon dolar yatırım yapan Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bu teknolojinin çok yakında öğrencilere eğitim vermek için kullanabileceğini açıkladı.
Yapay zekânın 18 ay içinde bir öğretmenle aynı yeteneklere sahip olacağını vurgulayan Gates, sohbet robotlarının öğrencilere okuma-yazma öğretebileceğini söyledi. Gates, bu durumun özellikle yoksul ülkelerdeki çocuklar için fırsat eşitliğine katkıda bulunacağını belirtti.