Burak BALCI’nın 9 Temmuz 2023 tarihli yazısı: Yapay Zekâ Gündemi 7

Bu hafta da yapay zekâ ve teknoloji alanında gerçekleşen bazı önemli hususları siz değerli okurlarımızla paylaşmaya devam ediyoruz.

Başlayalım…

Bilgisayar tasarlayan yapay zekâ geliştirildi

Çin'deki araştırmacılar, bilgisayar tasarlayabilen bir yapay zekâ aracı geliştirdi.

Independent‘ın haberine göre; beş farklı kurumdan 19 bilim insanının yer aldığı araştırma ile yapay zekâ tarafından geliştirilen bilgisayar, çip üretme konusunda da insanlığa önemli katkı sağlayacak. Bu çalışma ayrıca kendi kendini geliştiren makineler inşa etme yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.

Harvard Üniversitesi, yapay zekâ ile eğitim verecek

Yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı alanlar gün geçtikçe çoğalırken, bir adım da Harvard Üniversitesi’nden geldi. Artık üniversitenin popüler kodlamaya giriş kursunu alan öğrenciler, teknik kavramları açıklayan bir insan profesör görmeyecek, eğitimleri yapay zekâ verecek.

Üniversitenin öğrenci gazetesi The Harvard Crimson’a konuşan Profesör David Malan’a göre kurum, yapay zekâyı derslerine dâhil ederek sınıftaki herkes için bir öğretmen sunabileceğini umuyor.

Okul, bir yapay zekâ öğretmeni ile tüm gruba teorik olarak öğrencilerin 7/24 kendi hızlarında öğrenmelerine olanak tanıyan yazılım tabanlı araçlar sağlayabilecek.

Google’dan yapay zekâ kararı!

Google, yapay zekâ eğitiminde sınırlarını genişletmeye karar verdi. Şirketin gizlilik politikasında yapılan son değişikliğe göre artık dil modellerini eğitmek için kamuya açık veriler tamamen kullanılacak. Bu kapsamda Google Translate, Bard ve Cloud AI gibi araçlar kullanıcı verileriyle eğitilecek.

Bu hamle, veri gizliliğiyle ilgili artan endişelerin ardından gelmesiyle merak uyandırdı. Kısa süre önce OpenAI’a, GPT modellerini eğitmek için özel bilgiler de dahil olmak üzere kullanıcı verilerini kullanmasından dolayı soruşturma açıldı.

Üretken yapay zekâ eğitiminde tweetlerden web sitelerindeki makalelere kadar birçok kaynak kullanılıyor. Yeni gizlilik politikası ise, özellikle Google’ın sahibi olduğu platformlardaki verilerin doğrudan dil modeli eğitiminde kullanılacağını gösteriyor.

Yani Translate üzerinden yaptığınız bir çeviri, Google’ın üretken yapay zekâsını eğitmek için toplanacak.

Yeni patron yapay zekâ

2030’da dünya çapında 400 ile 800 milyon kişinin, yapay zekâ sebebiyle işsiz kalabileceği tahmin ediliyor.

OpenAI’ın ChatGPT’si geçen yıl piyasaya sürülmesinin ardından yapay zekâ konusunu gündemin ve iş dünyasının ilk sırasına taşıdı.

McKinsey & Company’nin araştırmasına göre, 2030’da dünya çapında 400 ile 800 milyon kişinin, yapay zekâ sebebiyle işsiz kalabileceği tahmin ediliyor. Çağın gerekliliklerine uyum sağlamaya çalışan finans kuruluşları, teknolojik gelişmelerin beraberinde getirdiği yeniliklerden ve verimlilik kazanımlarından faydalanabilmek için yapay zekâ konusunda uzmanlar arıyor.

AB ve Japonya yapay zekâ ve çipler konusunda güçlerini birleştiriyor

AB ve Japonya yapay zekâ ve çipler konusunda ortaklık arayışında. AB, özellikle yarı iletkenler konusunda son dönemde ciddi bir atılım içerisinde.

Bilmeyenler için yarı iletken teknolojisi, çevremizde gördüğümüz tüm elektronik eşyaların en hayati parçası konumunda. Yaşanan çip krizinin ardından ABD ve Avrupa, bir daha böyle bir senaryonun yaşanmaması için yarı iletken firmalarıyla görüşerek bölgelerine yatırım çekmeye çalışıyor. ABD ve Asya’nın garantilediği dev yatırımlar bir yana, Avrupa Birliği bölgesi Intel, TSMC ve AMD gibi dev yatırımları kendisine çekerken şimdi de Japonya ve Japon çip üreticileri ile iş birliğini derinleştiriyor.

AB, Çin'den kaynaklanan riskleri azaltmaya çalışıyor ve bu stratejinin bir parçası da müttefik ülkelerle teknoloji alanındaki ilişkilerin derinleştirilmesini içeriyor. Bloğun endüstri şefi Thierry Breton, Avrupa Birliği'nin yapay zekâ gibi kilit teknolojiler konusunda Japonya ile daha yakın işbirliği yapmak istediğini söyledi. Breton, Japonya ziyaretinde hükümet ve yarı iletken üreticileri ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirecek.