Faruk KELEŞTİMUR'un 10 Şubat 2024 tarihli yazısı: Karabağ’da Sandıklar Kuruldu!
Bilindiği üzere egemenlik; en temel ve sade manasıyla toprak parçası ya da mekân üzerinde hukuk ihdas etme ve kural belirleme gücünü ifade eder. Diğer bir ifadeyle devletin ülkesi üzerindeki yetkilerinin bütünü egemenlik hakkı olarak tarif edilebilir.
Demokrasiyle yönetilen ülkelerde siyasal iktidarın meşruiyet kaynağı olan seçimler, egemenlik hakkının bir görünümü olarak kabul edilir.
Bu yönüyle değerlendirildiğinde Karabağ Zaferi’nin akabinde ilk defa gerçekleşen seçim atmosferi, kurulan sandıklar ve yaklaşık otuz yıl sonra kullanılan oylar çok anlamlı bir tabloyu göz önüne serdi. Aliyev; Ermeni işgali akabinde sözde yönetim tarafından başkent ilan edilen Hankendi’de oyu kullandı. Seçimler 90 bin gözlemci ve 200 yabancı gazeteci takip etti.
Karabağ’da kurulan sandıklar, Azerbaycan’ın buradaki egemenlik hakkının taçlandırılması mahiyetindedir. Nitekim 1991 yılında yeniden bağımsızlığını ilan etmesi akabinde 7 Şubat seçimi ilk kez Azerbaycan’ın bütününde gerçekleşti.
Bu anlamda; Türk dünyasının 30 yıllık Karabağ hasreti, işgalden kurtuluşla birlikte vuslata dönüşürken 7 Şubat seçimleri bu vuslatın bir gurur nişanesi oldu.
Bununla birlikte; Karabağ zaferi akabinde çeşitli tartışmalar üzerine İlham Aliyev’in “Karabağ sorunu ebediyen kapandı. Ayrılıkçıların defteri sonsuza kadar kapandı” sözü, bu sandıklarda bir kez daha tecessüm etti.
Şüphe yok ki; egemenlik hakkının taçlanması olarak kabul edilmesi gereken Karabağ’da kurulan sandıklar ve huzur ikliminde oy kullanan soydaşlarımızdaki gurur, vatan uğruna gözünü kırpmadan şehadete yürüyen kahramanlarımızın armağanıdır.
Nitekim Türk yurtlarının istiklali ve istikbali uğruna güç birliğinin nelere kadir olduğunun ispatı, Türkiye-Azerbaycan birlikteliğinin Karabağ’da ulaştığı netice ile ispatlanmış oldu.
Hatırlayalım: 44 gün süren Karabağ Savaşı’nda Türk üretimi Bayraktar TB2 SİHA güçlerinin savunma sistemlerini paramparça ettiğine yönelik itiraf bizzat Paşinyan’ın ağzından duyulmuştu.
Öyle ki; zulümle ve katliamla nice acılara sebep olan, 1 milyon Azerbaycan Türk’ünü topraklarını terk etmek zorunda bırakan, BM Güvenlik Konseyi kararlarını uygulamayarak hoyratlığını hukuk tanımaz bir tavırla sürdüren işgalci anlayış, “İki Devlet Bir Millet” şiarı karşısında telef oldu. 21.yüzyılın bu gurur verici tablosunun adı “Vatan Muharebesi” idi ve nihayetinde vatan kurtuldu.
İşte 7 Şubat seçimlerinde Karabağ’da kurulan sandıkları bu şuurla görmek gerekiyor.
O sandıklar vatan, bayrak ve bağımsızlık uğruna şehadete yürüyen kahramanlarımızın hediyesidir!
Mehmet Emin Resulzade’nin “"Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez" haykırışının siyasal tecellisidir!
Türk’ün egemenlik hakkının meşruiyet tacıdır!
Kut’lu olsun!