Begüm ÖNCÜ'nün 17 Mayıs 2024 tarihli yazısı: Robotik Sistemler

Robotik Sistemler

Robotik kodlama, robotların hareketlerini ve işlevlerini kontrol etmek için yazılım altyapısını kullanarak çeşitli programlama dillerini kullanan bir alandır. Robotik kodlama süreci, robotik sistemlerin altyapısını oluşturur. Robotların programlanan görevlerini yapabilmeleri için gerekli kodun tasarlanması ve uygulamaya aktarılması süreçlerini kapsar.

Robotik sistemler, farklı birçok alanda kullanılmaktadır. Robotik sistemlerin sektörlere sağladıkları başlıca faydaları ise üretim uygulamalarını otomatikleştirmek, işçi gereksinimini minimize etmek ve üretim maliyetlerini düşürmektir. Bu nedenle otomasyon sistemleri giderek daha çok önem kazanıyor ve firmalar da bu alanda bir departman kurarak şirketlerini bu teknolojik gelişime entegre etmeye çalışıyor.

Robotik sistemler günümüzde oldukça yaygınlaştığı için robotik kodlama becerilerine sahip çalışanlar sektörde daha avantajlı konuma ulaşıyor. Robotlar aslında günlük hayatımızın da değişmez bir parçası hâline geldi. Mikrodalga fırınlar, otonom arabalar, televizyon, akıllı telefonlar, bilgisayarlar vb. kullandığımız tüm elektronik cihazlar birer robotik kodlama tasarımıdır. Robotik kodlama ile üretilen robotlar, işlevleri doğrultusunda görsel tasarım, makine mühendisliği, mekatronik mühendisliği, elektronik mühendisliği, döngüler, yön bulma, cebir, geometri gibi birçok farklı disiplinin birleşiminden meydana gelir. Tüm robotik sistemlerde süreçler benzer şekilde ilerler. Yazılım altyapısının hazırlanması, robotun hareketlerinin gözlemlenmesi, sonrasında da isterler doğrultusunda yazılan kod üzerinde değişiklikler yapılması sağlanır. Aslında kodun işleyişinin gözlemlenmesi, test edilmesi ve robottan beklenen isterler doğrultusunda elde edilen çıktılar, başarılı bir ürünün ortaya konabilmesinde en büyük yardımcıdır. Bu şekilde tasarlanan kodun ihtiyaçlara uygunluğu tespit edilmiş olunur. Aynı zamanda robotik sistemlerin gelişimine de önemli katkı sağlanmış olur.

Robotik sistemlerin diğer önemli unsurları da mekanik altyapılarıdır. Robotun kodlanması aşamasında, o robotun iyi bir mekanik tasarımının yapılması ve doğru donanımların kullanılması başarılı bir ürün ortaya çıkarmak için en önemli adımdır. Sensörler, işlemciler, motorlar, tüm elektronik donanımlar birbirine uyumlu olarak tasarlanmalıdır. Elektronik mekanizma tasarımı da kodlama kadar önemlidir. Mikroişlemci teknolojisindeki gelişmelerle beraber oldukça geniş bir kullanım alanı da kazanılmakta. Robotik sistemler, sahip oldukları mikroişlemcilerin kapasitesi doğrultusunda çok geniş bir çalışma alanı sağlayabilmektedir. Robotik sistemlerin kullanıldığı son teknolojilerden bahsetmek gerekirse, öncelikle yapay zekâ uygulamalarına dikkat çekmemiz gerekir.

Robotik kodlama, yapay zekâ algoritmalarının geliştirilmesinde kullanılan bir teknolojidir. Yapay zekâ teknolojilerinin altyapı geliştirme aşamasında, kodun yazılması ve test edilmesi süreçleri için yardımcı olur. Diğer teknolojik alan ise otonom araçlardır. Otonom araçların geliştirilmesinde de robotik kodlamanın kullanıldığını sıklıkla görebiliyoruz. Otonom araçlar, kendi kendine hareket edebilen ve karar alma mekanizmaları olan cihazlardır. Bu cihazların geliştirme aşamasındaki en önemli yardımcı sistemler yine robotik kodlama sistemleridir. Otonom araçların sensörleri, navigasyon sistemleri, yapay zekâ bağlantılı sistem kurulumları için robotikten destek alınmaktadır. Drone teknolojileri, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ürünleri de yine robotik sistemlerle iç içe olan diğer teknolojilerdir.