Burak BALCI'nın 26 Kasım 2023 tarihli yazısı: Türk Firmaları Bu Alanda Zirveye Oynuyor

Dijital platformlarda dil eğitiminin dünya pazarındaki payı 40 milyar dolara yaklaştı.

Bu alanda çalışmak isteyenler için sektörün önü oldukça açık…

Günümüzde, veri transferi kolay olduğu için yurt dışındaki firmalarda uzaktan çalışmak isteyen yazılımcılar, animasyoncular ve grafik tasarımcılar, çok rahatlıkla kendi alanlarında iş bulabiliyorlar ve bu da ülkemize, hizmet ihracatı olarak önemli bir katma değer sağlıyor.

Çizgi film, animasyon ve oyun alanında yapılan bir işin uluslararası alanda talep görmesi ise milyonlarca dolar gelir elde edilebilecek bir sektörün kapısını aralıyor.

Bu alanda Türkiye’nin daha fazla ihracat yapmasını ve gelişmesini sağlamak için çalışan, elini taşın altına koyan ve kendi öz sermayesi ile mücadele veren genç ve dinamik ekipler var.

Bunlardan bir tanesi de 2018 yıllında kurulan ve 2020 Yılı Ocak Ayında, Teknopark Ankara’da Oyun Yazılımı alanında şube açan, çocuklara animasyon ile oyunu bir arada sunarak onlara kolay ve eğlenceli bir şekilde dil eğitimi vermeyi amaçlayan MVS GAMES Firması.

Geçtiğimiz hafta, firmanın Genel Müdürü Musa Turan ile hoş bir sohbet gerçekleştirdik.

Turan, Elektrik Elektronik Mühendisi, Yüksek Lisansını Amerika’da tamamlamış ve uzun yıllar havacılık sektöründe yöneticilik yapmış.

Buradan elde ettiği uluslararası tecrübeleri kendisine kurduğu genç bir ekiple yeni bir alanda gelişmek için kullanmış. Hedefleri büyük…

Gelin gerisini firmanın Genel Müdürü Musa Turan’dan dinleyelim:

 “Amacımız ülkemize ihracat yapabilen uluslararası ölçekte bir firma kazandırmak. Bunun için öncelikle ciddi bir pazar araştırması yaptık. Gördük ki Yabancı Dil Eğitim sektöründe Türkiye’de dijital öğrenme bağlamında mobil oyun ve dijital öğrenme olarak çok az firma var. Biz de bu alanda kendimizi geliştirerek Dünya’da ve Türkiye’de çok fazla örneği olmayan bir çalışma yapmaya karar verdik. Çizgi film animasyonları ve oyunlarla çocuklara dil öğretmeyi hedefledik. Geliştirdiğimiz animasyon ve oyunlarla çocuklara belli kategorilerdeki kelimeleri öğretiyoruz ve oyunlar vasıtasıyla da öğrendiklerini pekiştirmeye çalışıyoruz.

Dışarıdan Hiçbir Hizmet Almıyoruz

3D karakter ve obje tasarımları gerçekleştiriyoruz. Bir karakterin çizilmesinden modellenmesine, eklemlendirilmesinden animasyonuna, ses kayıtlarına kadar her şeyi kendimiz yapıyoruz. Dışarıdan hiçbir hizmet almıyoruz. 3 boyutlu karakterlerden oluşan çizgi film animasyon ve oyunları entegre ediyoruz. Bu arada geliştirdiğimiz animasyon ve oyunlarda yurt dışında uzun yıllarca kalmış kişilere seslendirme yaptırıyoruz. Şu anda İngilizce seslendirmelerimizi 14 yıl New York’ta yaşamış bir iş arkadaşımız yapıyor. Bunun yanında örneğin Fransızca, Almanca veya İspanyolca bir seslendirme yapılacaksa bu seslendirmeleri ilgili ülkelerin aksanlarına sahip kişilere yaptırıyoruz. Yani her anlamda profesyonelce ve en iyisini yapmaya odaklanmış durumdayız.

Milyarlarca Dolarlık Pazar Payı Var

Türkiye’de ve Dünya’da bu alanda çok ciddi bir açık var. Çizgi film, animasyon ve dil öğretimi konusunu bir arada düşündüğünüzde ortaya milyarlarca dolarlık bir pazar çıkıyor. Türk girişimciler bu anlamda dünyada çok iyi konumdalar. ABD’de rağbet gören oyunlar arasında çok sayıda Türk firması var. Biz bununla gurur duyuyoruz. Bizim amacımız da yaptığımız işte en iyileri arasına girmek, çocukların dil eğitimini kolaylaştırmak, eğlendirerek, oyun oynayarak onlara yabancı dil becerilerini geliştirmelerine katkı sağlamak ve tabi ki ihracat yapan bir firma olmak.

Buradaki potansiyelin farkındayız. TEKNOFEST’te bunu gördük. Özellikle ebeveynlerin, çocukların ve öğretmenlerin ilgisi yoğundu. Genel beklenti, çocuklar için güvenilir, eğlenceli ve öğretici içerik olması. Son zamanlardaki gelişmeler dolayısıyla artık çocukları dijital hayattan uzak tutmak pek mümkün görünmüyor ve bizler de bu hususa dikkat ederek, şiddetten uzak, eğitici ve öğretici içerikler hazırlıyoruz.

Oyunumuz (Mobil uygulamamız) yeni çıkmış olmasına rağmen birçok ülkede kendi dillerinde tanıtımına başlandı ve ilk hafta, on binlerce mobil indirmeye ulaştık. Ancak bu sektörün daha fazla tanıtılmaya ve desteklenmeye ihtiyacı var. Yabancı dillerin sadece Türkiye’de değil tüm Dünya’ya öğretilmesini amaçlıyoruz.”