Burak BALCI'nın 18 Haziran 2023 tarihli yazısı: Yapay Zekâ Gündemi 5
Bu hafta da yapay zekâ gündemi ile ilgili son gelişmeleri kısa özetler hâlinde paylaşmaya çalışacağım.
Başlayalım…
Lensi olmayan kamera üretildi
Bjorn Karmann adlı bir girişimci ‘lensi olmayan kamera’ üretti. Yapay zekâ destekli bir GPS altyapısı kullanan ‘Paragraphica’ adlı cihaz, fotoğraf çekmek için deklanşöre bastığınız anda bulunduğunuz noktanın koordinatlarındaki zaman, hava durumu ve mevsim gibi güncel verilerle o noktada daha önceden çekilip internete yüklenmiş fotoğraflardan yola çıkarak anlık bir görsel üretiyor.
Meta'dan yapay zekâ güncellemesi
Facebook'un çatı şirketi Meta, aylardır süren mali krizin ardından şirket içi düzenlenen bir toplantıda yapay zekâ odaklı yeni araçları duyurdu. Buna göre; Whatsapp ve Instagram'a yapay zekâ güncellemesi getirilecek.
New York Times'a konuşan şirket çalışanları, Messenger ve Whatsapp için ChatGPT benzeri sohbet botları da dahil olmak üzere, geliştirilen yeni ürünlere göz atıldığını söyledi.
Bir şirket sözcüsü, Meta'nın, kullanıcı fotoğraflarını metin istemleri aracılığıyla değiştirebilen ve mesajlaşma hizmetleri için emoji çıkartmaları oluşturabilen yeni bir Instagram özelliği de olduğunu söyledi.
Duyurular, son aylarda on binlerce işçiyi işten çıkaran ve 2022'de değerinden 80 milyar dolar silinen Meta için zorlu birkaç yılın ardından geldi.
Yakın zamanda ne olacağını hep birlikte göreceğiz.
Google'ın yeni yapay zekâ aracı harikalar yaratıyor
Google, geçtiğimiz günlerde kullanıcıların bir fotoğrafın eksik bölümlerini sorunsuz bir şekilde tamamlamalarına veya belirli alanları tercihlerine göre değiştirmelerine olanak tanıyan Google Imagen Editor AI aracını tanıttı. Bu yenilikçi araç, bir ördeği ata dönüştürerek, geyik boynuzlarını ağaçlarla değiştirerek ve mavi bir oyun kulaklığı takan bir köpek ve bir roket gibi görüntülere yaratıcı öğeler ekleyerek yeteneğini gösterdi.
Kullanıcılar, gelişmiş algoritmalar ve derin öğrenme modellerinden yararlanarak görsel kreasyonları üzerinde benzeri görülmemiş bir kontrol elde ediyor. Bu araç, eksik parçaları doldurmalarını veya bir görüntüdeki öğeleri tamamen dönüştürmelerini sağlayarak sonsuz yaratıcı olanaklar sunuyor.
Beatles'ın 'son şarkısı' yapay zekâyla tamamlandı
Sir Paul McCartney, dünyaca ünlü İngiliz rock grubu Beatles'ın 'son şarkısını' tamamlamak için yapay zekâ kullandığını söyledi. BBC'nin radyo istasyonuna konuşan McCartney, yapay zekâ teknolojisi ile John Lennon'ın sesinin eski bir demo kaydından alındığını dile getirdi. Parçayı yeni tamamlandıklarını söyleyen McCartney, "Şarkı bu yıl piyasaya sürülecek" dedi.
Yapay zekâ sperm kalitesini ölçüyor
Yapay zekânın girmediği alan kalmayacak derken yanılmadığımızı gösteren yeni bir kanıt daha ortaya çıktı, yapay zekâ artık erkeklerin sperm kalitesini de ölçebiliyor.
Bilim insanları tarafından spermleri tarayarak hangilerinin daha sağlıklı olduğunu anlayan bir yapay zekâ geliştirildi.
California’daki Oma Kliniğin'deki bilim insanları, spermleri şekillerine ve nasıl hareket ettiklerine göre tarayan bir “sperm sağlığı testi” algoritması geliştirdiler. Bu çalışmanın tüp bebek (IVF) ile başarı oranlarını artıracağını ve maliyetleri düşüreceğini umuyorlar, bu da çiftlerin daha az tedavi seansına ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor.
AI’nin geliştirilmesine yardımcı olan girişimci Dr. Kiran Joshi, DailyMail ile yaptığı söyleşide “Şu anda, çiftler ortalama olarak üç IVF döngüsünden geçmek zorunda. Ağrıyı ve mali yükü azaltacağı ve daha fazla başarıya yol açacağı için bu sayıyı azaltmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Araştırmalar, kısırlık vakalarının yaklaşık yüzde 40’ının erkek partnerden kaynaklandığını, sperm sayılarının on yıllardır düşüşte olduğunu gösteriyor. Bu trendin sebebi olarak, kötü beslenme ve hareketsiz yaşam tarzlarının artması gösteriliyor.