Burak Balcı'nın 2 Temmuz 2023 tarihli yazısı: Yapay Zekâ Gündemi 6

Bu hafta da yapay zekâ ve teknoloji alanında gerçekleşen bazı önemli hususları siz değerli okurlarımızla paylaşmaya devam ediyoruz.

Haydi başlayalım.

Yapay zekâ ilaç endüstrisine el attı

Tamamen yapay zekâ tarafından üretilen ilk ilaç ile insanlar üzerindeki klinik deneylere bu hafta başlandı.

Hong Kong merkezli biyoteknoloji girişimi Insilico Medicine tarafından üretilen INS018_055 adlı ilaç, kronik bir hastalık olan idiyopatik pulmoner fibrozisin (IPF) tedavisi için milyonlarca hastaya umut kapısı oldu.

Şirket tarafından yapılan açıklamada şirketin yapay zekâ ile üretilen ancak piyasaya henüz çıkmayan iki ilacı daha olduğu belirtildi.

İndirimleri yapay zekâ ile takip edeblirsiniz

Microsoft, internet alışverişlerini kolaylaştırmak amacıyla Bing ve Edge için yapay zekâ destekli yeni alışveriş araçlarını tanıttı.

Satın Alma Kılavuzları adı verilen ilk araç, belirli kategoriler için kapsamlı bir satın alma kılavuzu sunarak kullanıcıların benzer ürünleri karşılaştırmasına ve satın alma önerileri almasına olanak tanıyor. İnceleme Özetleri ise çevrimiçi incelemeleri özetleyerek ürünler hakkında hızlı bilgiler ve popüler görüşler sunuyor.

Üçüncü araç ise Fiyat Eşleştirme, ürün fiyatlarını zaman içinde izliyor ve bir perakendeciden daha düşük bir fiyata sahip olmasını takip etmeyi kolaylaştırıyor.

Şimdilik yalnızca ABD'de kullanıma sunulan bu üç aracın çok yakında tüm Dünya'da kullanıma açılması bekleniyor.

Yapay zekâ ile görme teknolojinde devrim!

İnsan retinası, tahmini olarak 10 milyon hücre barındırıyor. Buna karşılık araştırmacıların ürettiği yapay retinanın her santimetrekaresi yaklaşık 460 milyon nano boyutta sensöre sahip. Bu, yapay retinanın insan gözü retinasını görsel kalitesi konusunda gölgede bırakabileceğini gösteriyor.

Yapay zekâ erken doğum riskini tespit edebiliyor

ABD'nin Washington Üniversitesinden araştırmacılar, algoritmalar aracılığıyla, erken doğum riskinin hamileliğin 31. haftasında tespit edilebileceğini ortaya koydu. Bu çalışmayla erken doğum nedeniyle hayatını kaybeden milyonlarca bebek ölümünün önüne geçilebileceği belirtiliyor.

Bunun yanı sıra, dünyada en fazla ölüme yol açan 7'nci hastalık olduğu belirtilen alzaymırın yapay zeka ile erken teşhisinin, önlenmesi ve tedavisi için dönüm noktası olabileceği ifade ediliyor. Bu teknolojiyle alzaymırın başlangıcının yüzde 99 doğru tahmin edilebileceği, yapılan çalışmalar arasında yer alıyor.

İngiltere'de de bilim insanları kanseri doğru şekilde tanımlayabilen bir yapay zeka modeli geliştirerek algoritmaların mevcut yöntemlerden daha etkili ve verimli bir biçimde kanser tanımlaması yapabildiğini açıklıyor.

Yapay zekâ sağlık sektöründe, insanoğlu için önemli gelişmeler kaydediyor ve bu gelişmeleri sadece bu alanda değil, eğitim alanında da görmek mümkün. Ancak bazı gelişmeler, uzmanlar tarafından tartışma konusu olmaya devam ediyor.

ChatGPT öğretmenlerin kabusu oldu

Öğrenciler, OpenAI tarafından geliştirilen ve diyalog konusunda uzmanlaşmış prototip yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'ye ödevlerini ve çalışmalarını yaptırıyor ve bu durum öğretmenlerin kabusu oluyor. Bazı okullarda ChatGPT'ye erişimin yasaklandığı belirtilse de ödevlerin öğrenciler tarafından hazırlanması, özgün bir çalışma ortaya koyması ya da sıra arkadaşından kopya çekmesi tarihin tozlu sayfalarına karışacak gibi görünüyor.

Fotoğraf analiziyle siyasi görüş tahmin eden yapay zekâ

Bilim kurgu ve distopik bir filmi anımsatan yapay zeka alanındaki gelişmelere, yakın zamanda bir yenisi daha eklendi.

İngiltere'deki Bilgi Komisyonu Ofisi’nin yayımladığı "nöro veri rehberi" adlı raporunda, yapay zekânın zihin okuyarak, kişinin düşüncelerine erişebileceği ve çeşitli değerlendirmeler yapabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Bu teknolojinin, doğru kullanılmadığı takdirde, kişinin şahsi düşüncelerine de erişebileceği konusunda uyaran bilim insanları, aynı zamanda, özellikle işe uygunluk ve ruh sağlığı değerlendirmelerinde, kişilerin zihinsel yeterliliklerine göre çeşitli ayrımcılıklara maruz kalabileceğini belirtiyor.

Öte yandan bazı uzmanlar, nöroteknolojinin, kişinin ruh sağlığını ve mesleki açıdan işe uygunluğunu değerlendirebileceğini, doğru kullanıldığında yararlı olabileceğini savunuyor.

Danimarka'da yapılan bir araştırmada da bireylerin siyasi görüşlerinin yapay zekadan yararlanılan fotoğraf analiziyle yüzde 61 doğrulukla tahmin edilebildiği belirlendi. Algoritmaların, insan davranışlarını taklit ederek öğrenme kapasitesine sahip olduğu ve "derin öğrenme yönteminden" faydalanıldığı belirtildi.