Elif Aybike DEMİR'in 20 Şubat 2024 tarihli yazısı: Başkentin Sanat Duraklarından: CerModern
Mekânın sevenlerini ve kelimenin anlamına hâkim olanları bir tarafa ayırarak bahsi geçen yerin ismini ilk kez görenlerin "sermodern" veya "sörmodern" (hele buna hiç anlam veremiyorum) şeklinde (aslında onlar da böyle olabileceğine ihtimal vermemekle beraber bilmemek ile çok bilmek arasında kalan o yanılgı çukuruna düşüyor) telaffuz ettiği, başkentlilerin gözde sanat galerilerinden biri olan "CerModern"den bahsedeceğiz.
"Cer" kelimesi, Arapça kökenli olup eski metinlerde ve dini anlatılarda "cerr" biçiminde geçmektedir. Asıl manası "çekme, sürükleme" olan bu kavram, raylı sistemler bağlamında "lokomotifin çekişi, çekiş gücü" anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda lokomotifin hareketini sağlayan motorun adıdır.
Cumhuriyet'in erken dönemlerine denk gelen 1926-1927 yıllarında inşa edilmiş olan yapının mimarları, Semra Uygur ve Özcan Uygur'dur. O yıllarda lokomotiflerin ve vagonların bakım-onarım faaliyetleri için kullanılan alanda 2008'de restorasyon çalışmaları başlatılmış, 2010'da bu süreç tamamlanmıştır. 2010 yılının Nisan ayında açılışı yapılan CerModern, yaklaşık 14 yıldır sanat galerisi olarak hizmet vermektedir.
Daha önce gidip de fark etmesine rağmen orada oluşuna anlam veremeyenler için de sanırım atık mavi lokomotifin neden bahçede sergilendiği, yalnızca dekor olsun diye konumlandırılmadığı, aslında neyi temsil ettiği de anlaşılır hâle gelmiştir. Bir de... "Ser" olarak okunmadığı da netleşmiştir değil mi?
"Modern Hayatın Yaşayan Sanat Merkezi" sloganıyla Ankaralıları dört mevsim birbirinden farklı kültür-sanat etkinliklerinde bir araya getiren Cer Modern Sanatlar Merkezi; resim/fotoğraf sergilerine, tasarım pazarlarına, atölye çalışmalarına, konserlere, tiyatro oyunlarına, festivallere, söyleşilere ve açık hava film gösterimlerine ev sahipliği yapmaktadır. Sanat merkezi, yetişkinlere yönelik faaliyetlerin yanı sıra çocuklara da kültür ve sanatın içerisinde olabilecekleri, üretebilecekleri aktivite imkânları sunmaktadır.
Sizler de başkentte gerçekleştirilen farklı sanat disiplinlerine ait etkinlikleri yıl boyunca yakından takip edebilmek, yalnızca üyelere özel ayrıcalıklardan faydalanabilmek, sergilerin açılış kokteyllerine davet edilmek, CerShop alışverişlerinde indirimlerden yararlanmak, atölye çalışmaları ve eğitimlerde indirim kazanmak için galeride üyelik oluşturabilirsiniz.
Sanat merkezinin 5 farklı üyelik kategorisi bulunmaktadır. Bunlar; öğrenci/emekli üyeliği, bireysel üyelik, aile üyeliği, altın üyelik ve kurumsal üyelik olarak birbirinden ayrışmaktadır. Kendinize uygun olan üyelik sistemini seçerek kültür-sanat hayatının içindeki yerinizi önlerden ayırtabilirsiniz.