Nesrin YARIM ÖZOĞLU'nun 26 Haziran 2023 tarihli yazısı: Bayram Yoğunluğu

Bayram haftasına girdik. Dokuz günlük bayram tatili başladı. Dokuz günlük bayram tatilini duyan büyükşehirlerde yaşayanların göç zamanı da geldi. Yollarda uzun araç kuyrukları oluştu, dinlenme tesislerinde mola yapılacak yer yok, tuvalet ve çay kuyrukları tüp kuyruklarını aratmıyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde ‘bu tatile gidenler kim?’ içeriğinde bir yazı paylaşmıştım. Şimdi gelelim bu haftaki yazımızın konusuna.

Ekonomik kriz, enflasyon, zamlar, akaryakıt fiyatları, otel fiyatları, otobüs bilet ücretleri… Aklınıza ne gelirse... Herkes, her şeyden şikayetçi ama otobanlardaki araç kuyruğunun, otel yoğunluklarının, Anadolu’ya akının, tatil beldelerindeki kalabalıklığın açıklaması yok. Büyükşehirden memleketlerine, tatil bölgelerine giden insanların oluşturduğu yoğunluğa ancak kavimler göçü diyebiliriz. 200 km’lik yolu 10 saatte giden de var, trafik azalsın diye yol kenarında saatlerce aracının içinde bekleyen de var. Her bayram yaşanan görüntü hep aynı. Peki hayatın bu kadar pahalı olduğundan dert yanılırken bu yollardaki kalabalıklığın açıklaması ne olabilir? Bunlar kredi kartına yüklenip, nakit avanslarla bayram yapanlar mı? Yoksa memleket aşkı ile tutuşup baba ocağına gidenler mi? ya da ne olursa olsun tatil lüksünden vazgeçmeyeyip, otel tatilinden geri kalmayanlar mı? Kim bu akın akın büyükşehirleri terk edenler?

Bayram tatilinin başladığı ilk gün olan Cumartesi günü Anadolu Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli ile viyadükler ve Çaydurt, Köroğlu rampaları, Yeniçağa ve Gerede gişelerinde oluşan yoğunluk nedeniyle ulaşım zaman zaman durma noktasına geldi. Dinlenme tesisleri girişleri ile otoyoldan çıkış gişelerinde araç yoğunluğunun arttığı görüldü.

Ayrıca dünyanın en önemli turizm noktalarından olan Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Kurban Bayramı yoğunluğu her bayram olduğu gibi bu bayramda ayrı yaşanıyor. Tatilin başladığı ilk iki gün içinde ilçeye 35 binin üzerinde araç girişi yapıldı. Bomba ve narkotik köpekleriyle de araçlarda arama yapıldı. Bodrum'da arife gününe kadar yoğun araç girişi olacağı ifade edildi. Diğer tatil bölgeleri de Bodrum’dan farklı değil. Oteller dolu, sahiller tıklım tıklım, şehirlerde araçları park edecek yer yok.

Bırakın tatil beldelerini Anadolu’nun birçok ilçesinde de aynı manzara var. Memleketi kaç kilometre ötede olsa dahi aracına, otobüse atlayıp gelenler şehirleri, ilçeleri dolduruyor. Memleketim Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde her bayram tatilinde market rafları tabiri caiz ise yağmalanıyor. Bayram tatili boyunca ekmek bulmakta sıkıntı yaşanıyor. İlçedeki yoğunluk o kadar fazla oluyor ki insan ve araç trafiğinden kımıldamak imkansız hale geliyor. Bu manzaranın hemen hemen Anadolu’nun çoğu ilçesinde olduğuna eminim. Peki tatil beldelerini, kırsaldaki köy, kasabaları dolduran kalabalığı ne ile açıklamak mümkün? Memleket sevdası mı? Vazgeçilmez tatil isteği mi? Yoksa ekonomik koşulların rahatlığı mı? Yorum size kalmış.

Herkese iyi bayramlar dilerim.