Kadriye CİRİTCİ'nin 6 Ağustos 2024 tarihli yazısı: Insta da Insta
Instagram nerdeyse hayatımızın bir parçası oldu. Uzun yıllardır kullandığım Instagram sayfam bana da olumlu yönde katkı sundu. Yazmış olduğum "Gün Kurusu" roman kitabım yurt içi ve yurt dışında birçok okura ulaştı. Kitabımın tanınması bir yana bana motivasyon sağlaması çok değerliydi. Birçok hayata dair ve güncel konuları içeren makaleler kaleme aldım. Köşe yazılarım çeşitli gazetelerde ve dergilerde yer aldı.
Açıkçası Instagram’ın ülkemizde kapanması pek çok kullanıcı gibi beni de üzdü. Türkiye'de bir devir daha sona erdi ve Instagram kapandı.
Sayısız işletmeler ve ticaret yapan insanlar mağdur... Mahkeme kararına gerek bile kalmadı. Instagram ne zaman açılır? Bilinmiyor.
Instagram, "katalog suçlar" gerekçesiyle kapatıldığı için 48 saatlik mahkeme zorunluluğu ortadan kalktı. Instagram için 48 saatlik süre doldu.
Instagram'da politika değişikliğine gidilmediği sürece Türkiye'de erişime kapalı kalacak. Kapatma kararı katalog suçlar kapsamına alındığı için mahkeme zorunluluğu ortadan kalktı. Instagram'a erişimin ne zaman açılacağı BTK tarafından belirlenecek görüşmeler devam ediyor.
CHP yürütmeyi durdurma kararı için Anayasa mahkemesine başvuru yaptı. Maddi zarara uğrayan işletmeler yasal hakları için başvurulara başladılar. Yürütmeyi durdurma kararının 2 ay gibi sürede sonuçlanacağı, ekonomik zarara uğrayanların açtıkları davaların 5-6 yıl sürebileceği hukukçular tarafından dile getiriliyor.
Instagram'ın kapalı olması birçok sektörü ve kişiyi olumsuz etkileyecek. Onbinlerce işletme, kobi, vatandaş zarar görüyor. Vergi kaybı da azımsanacak oranda değil.
Başlıca şöyle sıralayabiliriz;
1. Reklam Verenler: Yasaktan önce binlerce lira ödeyip sponsorlu gönderiler hazırlayanların parası boşa gitti.
2. Sanatçılar ve Profesyoneller: Dizi/film oyuncuları, grafik tasarımcılar, mimarlar gibi meslek grupları için Instagram, önemli bir vitrindir.
3. Küçük İşletmeler: Butik, el işi ürünler gibi iş yapanlar için Instagram, ciddi bir e-ticaret kapısıdır.
4. Büyük Markalar: Büyük markaların en büyük reklam mecrasıdır.
5. Kamu Kurumları: Önemli duyuruların yapıldığı bir platformdur.
6. Turizm Sektörü: Turizm şirketleri ve oteller, müşterilere ulaşmak için Instagram’ı etkin bir şekilde kullanıyor.
7. Sanat ve Kültür: Müzisyenler, ressamlar ve diğer sanatçılar, eserlerini geniş kitlelere tanıtma imkânı buluyordu.
8. Eğitim ve Bilgilendirme: Eğitimciler ve danışmanlar, takipçilerine bilgi ve içerik sağlıyordu.
9. Yardım Kuruluşları: Sosyal sorumluluk projeleri ve yardım kampanyaları için büyük bir bağış toplama ve farkındalık yaratma aracıydı.
10. Sporcular ve Fitness Eğitmenleri: Antrenman programlarını ve başarılarını takipçileriyle paylaşarak motivasyon sağlıyordu.
Asıl başka bir tehlike daha var, o da VPN kullanımının sonuçları;
VPN kullanarak birçok kişi normalde Türkiye’de yasaklı bir sürü siteye erişim sağlayabileceğini öğrendi.
Gençlerimiz VPN kullanmaya alışacak dolayısıyla ücretli bir sürü üyelik alınacak. Ücretli üyelik alanlar uzun süreli aldıkları için para yurtdışına akacak. Türkiye’de yasaklı olan erotik içerikler, iktidarın yasakladığı siyasi içerikler, yasaklanan bahis siteleri, yasaklanan arkadaşlık siteleri, kötü niyetli diğer sitelere erişim kolayca sağlanacak. Bunların zararını ve etkilerini somut olarak göstermek ve anlamak çok zor. VPN kullanımının güvenliğinin tartışılır olması da ayrı bir konu tabii…
Instagram’ın kapalı kalması, ekonomiye de ciddi anlamda bir darbe vurur. Önümüzdeki seçimlerde de sandıkta etkisinin olacağı göz ardı edilemez. O nedenle, umarım bu sancılı yanlıştan bir an önce dönülür, yeniden kullanıma geçilir.
Bu yazıyı kaleme alırken, Meta yetkilileri ile Ulaştırma Bakanlığı görüşmeleri devam ediyordu. Anlaşmanın sağlanamadığı doğrultusunda haberler de var elbette. Sonucu herkes gibi ben de merak ediyorum.