Burak BALCI'nın 12 Kasım 2023 tarihli yazısı: İstihbarat Servislerinin Kıskacında Bir Türk Hacker!
Tamer Şahin…
Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi olarak yargılanan ilk hacker’ı…
1999 yılında henüz 18 yaşındayken, Superonline internet servis sağlayıcısı, Osmanlı Bankası ve Microsoft’un bilgisayar sistemlerine girmekle suçlandı.
2001 yılında Osmanlı Bankasını hack’lediği iddia edildi. Bankanın internet sitesinde "t.ş. was here" (t.ş. buradaydı) yazıyordu.
Bu hack olayından sonra ifadesi alınmak üzere Emniyete götürüldü "t.ş. was here" mesajının kendisine ait olduğu söylendi ve suçunu kabul etmesi istendi.
Hacker, bıraktığı imza ile aslında burayı ben hack’ledim demiş oluyordu.
Ancak Şahin, suçlamaları kabul etmedi. “t. ş” nin kendisi olmadığını pekâlâ Türkan Şoray da olabileceğini söyledi!
Olay yazılı ve görsel basında geniş yer buldu. Bilirkişi görevi yapan akademisyenler tarafından yapılan araştırmada herhangi bir kanıt olmadığı için Şahin suçsuz bulundu.
Şahin’in 2012 yılında Doğan Kitap’tan çıkan ‘Hacker’ın Aklı’ isimi kitabının arka kapağına bir Osmanlı Bankası Yöneticisi tarafından yazılan şu ifadeler vardı: “Bizi hack ettin. Halen de nasıl yaptığını bilmiyoruz”
Şahin’in kitabı, ABD Washington DC’deki Kongre Kütüphanesi, Princeton Üniversitesi, Columbia Üniversitesi, Harvard Üniversitesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi kütüphanesine de girdi.
Hakkında belgesel yapılan, hayatı bir dönemin en çok izlenen Deli Yürek ve Kurtlar Vadisi gibi dizilere konu olan Şahin, Microsoft’un sahibi Bill Gates’in mail hesabını hack’leyen Türk hacker olarak da haklı bir üne sahip.
Türkiye’deki ilk ticari Siber İstihbarat altyapısını kuran Şahin'in dünya bilgi güvenliği sektörüne kazandırdığı kendi adına kayıtlı 50’den fazla güvenlik duyurusu var.
Yaşamı bir filmi andıran Şahin, bir dönem Rus istihbaratının gönderdiği kadın ajan Yulia ile internet ortamında tanışarak sevgili oldu. (Ajan olduğunu sonradan öğreniyor)
Rusya Enerji Bakanı’nın kızı Yulia, ailesiyle tanışacak kadar yaklaştı Şahin’e…
Bu arada Yulia’nın kalaşnikofu birkaç saniyede söküp takabilecek kadar askeri eğitime sahip olduğunu da bir yere not edelim.
Yulia, FSB’nin (Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi) Şahin’den birkaç iyilik isteyeceğini söyleyince Şahin durumu anlayarak ilişkisini bitirdi.
Ayrılık Yulia için biraz duygusal olsa da artık geriye dönüş yoktu.
Ardından Şahin’in hayatına kadın bir MİT ajanı girdi…
Sonrasında ise Şahin’e MİT’te çalışması için bir teklif götürüldü. MİT’in bu teklifine aslında çok da soğuk bakmayan Şahin, isteği yerine getirilmeyince teklifi reddetti.
Şahin, bu durumu bir röportajında bir şu şekilde ifade etmişti:
“MİT’le bağlantılı bir kadın ajan hayatıma girdi. Benden bilgi almak istiyordu. Durumu anlayınca uzaklaştım. Sonra bir işadamı benimle kontak kurdu. ‘MİT’in kuracağı bir siber takım var’ dedi. ‘Doçent bir abimize rapor vereceksin’ dediler. Ama ‘Suyun başındaki insana rapor veririm, aracı kabul etmem’ diyerek reddettim.“
Bir dönem, Emniyete ve Jandarmaya yardım eden Şahin, çok sayıda suçun ortaya çıkmasında güvenlik kuvvetlerine destek oldu.
Kendi tabiri ile “zıvanadan çıkmaya başladığım” dediği bir anda yardımcı olduğu devlet görevlilerinin uyarması ile kendine geldi ve etik yani beyaz şapkalı hacker oldu.
Şahin, şu anda hacker’lık yeteneğini, aralarında özel sektörün ve bazı resmi kurumlarının da bulunduğu bilgisayar sisteminin güvenlik açıklarını ortaya çıkarmak ve bu açıklara karşı savunma stratejileri geliştirmek için kullanıyor.
Şahin’in karşılaştığı yasal süreç ise bugün halen Hukuk Fakültesi ders kitaplarında işlenmeye devam ediliyor.
(Tamer Şahin)