Nesrin YARIM ÖZOĞLU'nun 22 Mart 2024 tarihli yazısı: Mutsuzluk Meselesi

Mutluluk, bir insana sunulan en güzel hislerden biridir. Bizi mutlu eden şeyler nelerdir? Bir ev ya da arabamızın olması, sağlıklı bir evlada sahip olmak ya da sağlıklı olabilmek, her gün “Tenceremi nasıl kaynatırım” kaygısı taşımamak veya “Bugün ülkenin hangi restoranında yemek yesem” derdinden kurtulmak... Çıplak ayaklarınla çimlere basabilmek ya da tekerlekli sandalyeden kurtulup artık yürüyebilmek, aylardır kapı kapı iş arayışının son bulması, çocuklarının istediği oyuncağı alabilmek... Özel şoförünle seyahat etmekten sıkılıp aracını kendin kullanarak bir tatile çıkabilmek ya da evinin havuzundan sıkılıp halk plajında özgürce yüzebilmek... Herkesin mutluluk hikâyesi bambaşka, mutsuzluk hikâyesi de... Bir mutluluk meselesi var, kimsenin kendini tam mutlu hissetmediği, bir tarafı buruk.

20 Mart Dünya Mutluluk Günü olarak belirlenmiş. Bugüne istinaden de her yıl bir rapor açıklanıyor. Genellikle ilk sırada yer alan ülkeler hiç değişmiyor. Birleşmiş Milletlerin 143 ülke arasında yaptığı değerlendirmeyle belirlediği Dünya Mutluluk Raporu'nda Finlandiya yedinci kez birinci sırada yer almış. İnsanlarının soğuk olduğu iddia edilen Kuzey Avrupa ülkelerinin, bu raporun ilk sıralarında yer alması, sıcakkanlı olmakla mutlu olmak arasında hiçbir bağın olmadığı gerçeğini yüzümüze vuruyor. Ekonomik yapı olarak oldukça iyi bir düzeyde yer alan bu ülkeler, insanını mutlu ederek de listenin ilk sıralarında yer alıyor. Rapora göre en mutlu ilk 10 ülke sırasıyla Finlandiya, Danimarka, İzlanda, İsveç, İsrail, Hollanda, Norveç, Lüksemburg, İsviçre ve Avustralya.  Hava şartları gibi insanının da soğuk bir yapıya sahip olduğu bu ülkelerde insanlar soğuk ama mutlu. Her yıl açıklanan listede Finlandiya bu kez de ilk sırayı kimseye bırakmamış. Raporda ilk 10 içinde yer alan Avrupa dışından iki ülke Avustralya ve İsrail. İsrail için söylenecek çok söz var. Ülke yönetimin aldığı kararlar karşısında bu kadar dünya insanı varken ülkede insanlar demek ki hâlâ mutlu. İlginç. Buradan da anlıyoruz ki ekonominin mutluluk üzerinde etkisi büyük.

Bir zamanlar herkesin Amerika rüyası varken bu listeye göre görüyoruz ki artık Amerika’da herkes pek de mutlu değil. ABD bu listede 62’nci, İngiltere ise 32’nci olmuş. Buna göre Batı ülkelerinde yaşayan gençlerin mutluluk seviyelerinin azaldığı tespit edilmiş. ABD, raporun yayınlanmaya başladığı tarihten bu yana ilk kez ilk 20 ülkenin dışında kalmış. 143 ülke arasında yapılan değerlendirmeye göre Türkiye ise 98. sırada yer almış. Bu durum Türkiye için iyi bir gelişme olarak bile yorumlanabilir. Çünkü aynı listede geçen yıl 106’ncı durumundaymış. Listenin sonunda yer alarak en mutsuz ülke ise Afganistan olmuş. Şaşırdık mı? Hayır.

Genel ortalamada Finlandiya birinci olsa da gençlerin en mutlu olduğu ülke Litvanya olarak tespit edilmiş. Ülkenin 30 yaş altı nüfusunun mutluluk ortalaması 10 üzerinden 7.7 çıkmış. Genç mutluluğunda İsrail ve Sırbistan ilk üçte yer alırken Türkiye yüz birinci sırada bulunuyor. Sıcakkanlı olmakla nam salmış bir milletiz. Uçan kuştan bir ders çıkartır, mutlu olmanın bahanesini buluruz. Peki ona rağmen neden listenin sonundayız? Özellikle gençlerimiz neden mutsuz olmak konusunda bu kadar ısrarcı. Ekonominin mutluluk üzerinde etkisi büyük dedik. Ekonomi, işsizlik, gelecek kaygısı, belirsizlik, hak ettiğinin karşılığını alamamak... Bir sürü neden. Seçin içinden seçmek istediğinizi...