Yeliz BALCI'nın 2 Mayıs 2023 tarihli röportajı: Genç Liderler ve Genç Girişimciler (1)

Girişimci olmak için lider olmak gerekiyor mu?

Toplumsal sorunlara duyarlı liderlerin ve girişimcilerin sayısı arttıkça, dünyanın dört bir yanındaki sivil toplum kuruluşları da bu alanda daha etkili bir rol oynamaya başlıyor.

Bu yazımızda Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (Junior Chamber International- JCI), gibi örnek bir sivil toplum kuruluşunun, liderlik ve girişimcilik becerilerini kullanarak toplumsal fayda sağlama çabalarına odaklanacağız.

Liderlik ve girişimcilik becerilerinin yanı sıra toplumsal bilinci artırarak, üyelerinin yaşadığı toplumlarda pozitif değişim yaratmalarına yardımcı olan uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği, Birleşmiş Milletler ‘in özel danışman statüsündeki ilk sivil toplum örgütü olan JCI, dünya çapında 200 binden fazla resmi üyeye sahip.

Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) Çankaya Şube Başkanı Hazal Betül YILMAZ ile yaptığımız söyleşide, genç iş insanlarının kurduğu bu oluşumu konuştuk.

Üyelerine girişimcilik ve liderlik becerileri aşılamayı misyon ediklerini belirten Genç Liderler ve Girişimciler Derneği Çankaya Şube Başkanı YILMAZ, “Bu sene iş dünyası ve yurt dışı ile ilgili projelere ağırlık vermek istiyoruz. Ülkeler ve üyeler arasında iletişimi arttırarak bu şubelerde temsilcilerimizin olması, ticari hayatın aktifleşmesi ve kültürler arası aktarımın fazlalaşmasını önemsiyoruz.” diyor…

Yeliz BALCI (Y.B.): Hazal Hanım, okuyucularımız için kendinizden biraz bahseder misiniz?

Hazal Betül YILMAZ (H.B.Y) : Ankara’da doğdum. Asker kızı olma sebebi ile İzmir’de başlayan lise yaşamım Tokat ilinde tamamlandı. İstanbul Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden mezun oldum. Reklam Ajansı, Model Ajansı, Dergi gibi kendimi çalışma hayatında besleyecek tüm alanlarda deneyim kazandıktan sonra Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş.’de 9 yılı aşkın Reklam Uzmanı olarak görev yaptım. Şuanda da Kültür ve Turizm Bakanlığında kariyer yaşantıma devam ediyorum.

(Y.B.): Uluslararası Genç Lider ve Girişimciler Derneği (JCI) yollarınızın kesişme aşamasından bahseder misiniz?

(H.B.Y) : 2015 yılında Reklam uzmanı olarak görev yaparken tasarımın tüm detay ve baskı aşamasına gelene kadar tüm süreçleri bilsem de liderlik adına geliştirilmesi gereken yönlerim olduğunu biliyordum. İşime ya da işimin tüm süreçlerine hakim olsam da ajans, matbaa ya da tasarımcılara ya da yöneticilerime ulaşmakta zorluk çekiyordum. İşim dışında liderlik alanımı geliştirecek bir arayış içindeyken JCI Çankaya’nın eski başkanı ve sözüne itimat ettiğim arkadaşım üye olmamı önerdi. Ve bu şekilde yollarımız kesişti.

(Y.B.): Genç Lider ve Girişimciler Derneği (JCI), üyelerine nasıl fırsatlar sunmaktadır, bu fırsatlardan kısaca bahseder misiniz?

(H.B.Y) : Derneğimiz, Bireysel Gelişim, Toplumsal Gelişim, İş dünyası ve Uluslararası fırsatlara etki etmektedir. Uluslararası bir dernek olmanın da etkisi bu süreçte önem kazanıyor. 120’den fazla ülkede şubesi olan bir dernek ve her biri bu dört fırsat alanında çalışıyor. Biz Türkiye’de sosyal ve ekonomik dengelerimizi gözeterek çalışmalarımızı sürdürürken farklı ülkelerdeki de kendi ülke dengeleri ile projelerini tamamlıyor. Ancak en güzel yanı hepimiz birbirimizden, projelerimizden haberdarız. Ve yurtdışında olan projeleri ya da iş fırsatlarını ülkemize getirmemin mutluluğunu yaşıyoruz.

(Y.B.): Genç Lider ve Girişimciler Derneği (JCI)  Çankaya’nın Türkiye içindeki yeri nedir?

(H.B.Y) : JCI Çankaya, 10 yıldır var olan bir şube. Ancak Liderlik temalı ilerleyen ve Lider yetiştiren bir şube. Şu an Avrupa Başkan Yardımcısı Sekreteri başta olmak üzere, Türkiye yönetiminde 4 geçmiş dönem başkanımız ve 4 direktörümüz yer almaktadır. Dolayısı ile JCI Çankaya’nın liderlik okulu olduğunu söylemekten gurur duyarım.

(Y.B.): Girişimci olmak için lider olmak gerekiyor mu?

(H.B.Y) : Her girişimcide liderlik özelliklerinin bulunması gerekir. Çünkü bir girişimci, ekip kurmak ve diğer kişileri aynı amaca hizmet edecek şekilde yönlendirebilmek için liderlik özelliklerine sahip olmalıdır. Girişimcilik faaliyetlerinde karşılaşılan sorunların çözülmesi ve girişimde istikrarın sağlanması için de liderlik becerilerine sahip olunmalıdır.

Liderlik ve Girişimcilik birbirlerine çok benzeyen iki kavramdır. Liderlik ve girişimcilik ruhuna sahip bireylerde benzer birçok ortak özellik bulunmaktadır.  Bu ortak özelliklerin en başında ise hedef belirlemek, risk almak, karar verebilme yeteneğine sahip olmak gelmektedir. Girişimcilerin başarısı, maddi ve manevi gibi birçok unsura bağlıdır. Bilgi, beceri, yetenek, süreç, finans, çevresel ilişkiler cesaret, yöneticilik becerisi ve liderlik vasfı bu unsurlar sayılabilir. Bir girişimcinin bu unsurlara sahip olma oranı girişimlerindeki başarıyı belirlemektedir.

(Y.B.): Girişimci başarısı bulunan üyenizin, başarı hikâyesinden kısaca bahseder misiniz?

(H.B.Y) : Aile şirketi olan arkadaşlarımız var. Ve bence en büyük başarı onlara ait. Biliyorsunuz ki aile şirketleri geleneksel yöntemlerle yönetilmektedir. Az personel her işi yapmaktadır. Ancak özellikle iki üyemiz aile şirketlerini yönetmeye başladıkları aşamada, işe göre personel istihdam etmeye, dijital dönüşüm çalışmalarına başlamıştı. Girişimci liderlik özelliklerini daha ön plana çıkartmışlardı. Tabi bu istemsiz bir şekilde iş yerlerinde kuşaklar arası çatışmaya sebep olsa da kendi tarzlarından dönmediler. Şuan her iki arkadaşımız aile şirketlerini (sigorta ve metal sektörleri) vizyoner liderlikleri insana değer veren, mutlu çalışanların olduğu ve iş hacmini yükselttikleri bir yer haline getirdiler.

Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) Çankaya Şube Başkanı Hazal Betül YILMAZ ile sohbetimize 4 Mayıs 2023 günü kaldığımız yerden devam edeceğiz…

Bekleriz…