Yeliz BALCI'nın 30 Mayıs 2023 tarihli yazısı: Sanayi Yönetiminde Gelecek Yaklaşımları Dijitalleşme ve Yetenekler - 2
Değerli okurlar, bir önceki röportajımızda OSTİM Teknik Üniversitesi Dr. Öğretim üyesi Tuğrul OĞUZHAN ile OSTİM OSB’yi, Endüstri 5.0, Yapay Zekâ gibi çağımızın teknolojik anlamdaki önemli konularını ele aldık.
Merak eden okurlarımız, bir önceki yazıdan sohbetimizin içeriğini okuyabilirler…
Şimdi de sohbetimize Araştırma Görevlisi Şeyda OK ile devam ediyoruz.
Yeliz BALCI (Y.B): Hocam merhaba. Okurlarımızın sizi tanıması için kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Araştırma Görevlisi Şeyda OK: (Ş.O): Merhaba Yeliz Hanım. OSTİM Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Pazarlama Bölümü Araştırma Görevlisiyim.
Gazi Üniversitesi İşletme bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. 2016 yılında ise Gazi Üniversitesi Pazarlama bilim dalında yüksek lisans eğitimi alarak 2019 yılında mezun oldum. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İşletme Anabilim dalında doktora eğitimime devam etmekteyim. Ürün ve marka yönetimi, dijital pazarlama ve tüketici davranışları temel çalışma alanlarımı kapsamaktadır.
(Y.B.) : “Sanayi Yönetiminde Gelecek Yaklaşımları Dijitalleşme ve Yetenekler” kitabınızın içeriği ve kurgusu hakkında bilgi verir misiniz?
(Ş.O): Kitabımız çok kıymetli 54 yazarımızın katkılarıyla yaklaşık 1.5 yılda tamamlandı.
Kitabımız 2 kısımdan oluşmaktadır.
1. Kısımda, Endüstri 5.0 Devrimi’ne doğru yönetim disiplinlerindeki değişimler ve etkileri incelenmiştir
2. Kısımda, Endüstri 5.0 yaklaşımları doğrultusunda sanayi yönetiminde değişimler ve bu konulardaki sektörel araştırmalar ve sonuçları ele alınmıştır.
Birinci kısımda, Endüstri 5.0 Devrimi’ne geçiş, bu devrimin örgütsel anlamda strateji, liderlik, insan kaynakları, insan sermayesi yönetimi ve çalışanların eğitimi konularında yarattığı etkiler incelenmiştir. Özellikle insan merkezli olarak insan ihtiyaçlarının esas alındığı bu dönemde üretim ve ekonominin, tedarik zinciri ve pazarlama alanındaki uygulamalarının bu yeni devrim anlayışı ile nasıl şekillendiği incelenmiş ve etkileri değerlendirilmiştir
İkincisi kısımda ise, sanayi yönetimi ve Endüstri 5.0 Devrimi’nin yaratacağı etkiler disiplinler arası bir yaklaşımla pek çok alanda incelenmeye çalışılmış ve sanayi işletmelerinin, yöneticilerin uygulamada yararlanabileceği önerilerde bulunularak insan merkezli bu devrimin sonuçları değerlendirilmiştir.
(Y.B.) Sizce, işletmeler için teknolojiye uyum sağlamanın önemi nedir?
(Ş.O): Günümüz bilgi teknolojilerinde hızlı bir değişim yaşanmaktadır ve iş dünyası ile teknoloji arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır.
İşletmeler faaliyet gösterdikleri sektörde rakiplerinden farklılaşabilmek için tüm çalışanları ve yöneticileri ile birlikte günümüz teknolojilerden faydalanarak faaliyet konularına uyumlu olacak şekilde teknolojiyi ve üretim dinamiklerini entegre etmeleri gerekmektedir.
Tüketici istek ve ihtiyaçlarının hızla değiştiği bir dönemdeyiz ve teknoloji olmadan rekabet edilemez hale gelmiştir. Bu nedenle, firmaların sektörlerine özgü olarak bu yeniliklerden nasıl faydalanacaklarını anlamalarına yardımcı olmak amacıyla hazırladığımız kitap, iş dünyasına bütünleşik bir yaklaşım sunmayı amaçlamaktadır.
Kitabımızda özellikle Endüstri 5,0’ın denetim açısından getirdiği önemli yeniliklere yer verilmiştir. Bunun yanı sıra blok zincir teknolojisi, yapay zekâ ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin üretime nasıl katkı sağlayacağını vurgulamaktayız. Bu teknolojiler, iş süreçlerini daha verimli hale getirerek işletmelerin rekabet avantajı elde etmelerine yardımcı olacaktır.
Kitabımız, iş dünyasının sektörel ihtiyaçlarına uygun şekilde bu yeniliklerden nasıl yararlanabileceklerini açıklamayı amaçlamaktadır. Yeniliklere uyum sağlayarak, işletmeler rekabet güçlerini artırabilir ve müşteri taleplerine hızla cevap verebilirler. İş dünyasındaki çalışanlar ve yöneticiler için bu kitap, teknolojik gelişmelerin getirdiği potansiyeli anlamalarına ve kullanmalarına yardımcı olacak bir rehber niteliği taşımaktadır.
(Y.B.): Kitabınızda yer alan bölümleri gözden geçirdiğimizde, iş insanlarının fiziksel işlerini takip etmek zorunluluğunun ortadan kalkacağından bahsedilen bölümü genel olarak değerlendirir misiniz?
(Ş.O): Sanayide faaliyet gösteren firmalar, dijital ikiz ve denetim teknolojileri sayesinde fiziksel varlıklarını sanal bir ortamda oluşturabilecek ve üretim süreçlerini burada test edebilme imkânı bulacaklardır. Bu sayede ürün veya hizmetlerine ilişkin süreçlere yönelik üretim öncesi, üretim esnası ve sonrasındaki aşamalarda teknolojiden faydalanabileceklerdir. Bu tür teknolojiler, beklenmedik ve istenmeyen hataları önceden görebilme ve müdahale etme imkânı sunarak test aşamasında daha verimli sonuçlar elde etmeyi sağlayacaktır.
İşletmeler, yenilikçi teknolojileri kendi süreçlerine entegre edebildiklerinde maliyet avantajı elde edecekler ve bu durum, daha kaliteli ve verimli üretim sonuçlarının ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bilgi teknolojileri hızla hayatımıza girmiş ve akıllı üretimi ortaya çıkarmıştır. Sanayi devrimi ve Endüstri 5.0'ın vurguladığı nokta da akıllı üretimdir. Nesnelerin interneti, yapay zekâ ve blok zincir gibi farklı teknolojiler, çeşitli sektörlerde yeni gelişmeleri beraberinde getirmiştir.
Özellikle dijital ikiz teknolojisi, işletmelerin maliyetlerini azaltmalarına yönelik önemli bir adım olacaktır. Test süreçlerinin iyileştirilmesi, işletme maliyetlerinde ciddi bir düşüş sağlayacaktır.
Rekabetin yoğun olduğu günümüz iş dünyasında, işletmelerin öne çıkabilmeleri için mevcut teknolojileri iş süreçlerine entegre etmeleri büyük önem taşımaktadır.
(Y.B.): Hocam, son olarak eklemek istedikleriniz varsa onları da alalım…
Arş. Gör. Şeyda Ok: Endüstri 5.0 ve sanayi yönetimi denildiği zaman en başarılı değişim ve dönüşüm öncüsü olarak OSTİM Organize Sanayi Bölgesi-OSB’den özellikle bahsetmemiz gerekmektedir. Bu konuda büyük bir değere sahip olan OSTİM OSB’nin kooperatif yapıdan kurumsal yapıya dönüşüm süreci Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Ünsal Sığrı hocamız tarafından ‘’ Sanayide Başkalaşım Öncüsü OSTİM ve Metamorfozu’’ isimli bölümde incelenmiştir.
OSTİM OSB’nin, teknoparklar, kümeler ve üniversiteye sahip olması sürecinde yaşadığı dönüşüm, metamorfoz-başkalaşım metaforu ile irdelenmeye çalışılmış ve çalışmada, OSTİM’in kurumsal metamorfozu, aralardaki değişimlerin sonuçta OSTİM Teknik Üniversitesinin doğuşuna evrildiği bir kurumsal değişim sonucu olarak ele alınmış ve bunun sonucunda nasıl müthiş bir ekosistemin ortaya çıktığı gözler önüne serilmektedir.
Bahsetmiş olduğum bölüm, kitabımızdaki en değerli bölümlerden birini oluşturmaktadır. Özellikle günümüz sanayi yöneticileri tarafından kesinlikle okunmalı ve incelenmelidir.
(Y.B): Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
(Ş.O): Biz teşekkür ederiz.