Kadriye Ciritçi'nin 28 mart 2023 tarihli köşe yazısı...
Ne güzelsin sen Sakura!..
Hayatın mucizesi olarak nitelendirilen Sakura ağaçlarını bilmeyeniniz yoktur. Bahar ayları ile birlikte eşsiz güzelliğe sahip olan Sakura ağaçları adeta her yeri pembe ve kırmızıya boyamakta ve eşsiz güzellikteki görseli ile bizleri büyülemektedir.
Derin anlamlar yüklenen Sakura ağaçlarının özelliği neymiş birlikte bir göz atalım isterseniz.
Sakura; “kiraz çiçeği'' anlamına gelen, meyve vermeyen bir tür kiraz ağacının çiçeğidir. Japonya’da 200 den fazla pembe ve kırmızı renkte cinsi bulunmaktadır. Baharın müjdecisi olmasına rağmen, daha en güzel hâlindeyken dallarından düşmeye başlar ve toprakla buluşurlar. Bu yüzden bu çiçekler Japon felsefesi ve edebiyatında ölüm ile yaşamın birlikteliğini ifade ederler. Japon kültüründe önemli bir yere sahip olan Sakura ağaçlarının çiçekler açtığı bahar ayları “Sakura mevsimi” olarak adlandırılır ve Japonya'ya bu mevsimde turist akınları gerçekleşir. Baharın ve yazın müjdecisi olan Sakura ağaçları, aynı zamanda şifanın da habercisidir.
Şimdi “Sakura Zensen” zamanı...
Samuray tarzı yaşamı kabullenmiş olan Japon halkı için kiraz çiçeği büyük anlam taşımaktadır. Bunun nedeni, kiraz çiçeklerinin en güzel çağlarında solmadan direkt olarak yere düşmeleridir. Samuraylar kiraz çiçeklerine bakarak olası bir savaşta her an ölümü aklına getirmekte ve felsefi bir boyuta gitmektedirler.
Kiraz çiçekleri samuraylar için hem yaşamı hem de ani bir ölümü hatırlatmaktadır.
Sakura Zensen festivali yüzyıllardan beri Japonya’nın 11 kentinde ikişer haftalık festivaller hâlinde kutlanmakta olup aynı zamanda Sakura Zensen, hayata yeni başlangıç yapmayı temsil eden bir aktivitedir. Tüm halkın katıldığı coşku dolu bir bayram olan Sakura Zensen, Japon halkının hayatına da oldukça fazla derecede etki eder. İlkbahar aylarında evlilik gibi pek çok önemli olay, çiçeklerin açış gününe göre belirlenir.
Peki Sakura festivali nasıl bir gelenek hâline gelmiştir?
Sakura Zensen, 9. yüzyılda Sakuraların açtığı bahar aylarında düzenlenirken yüzyıllar içinde gelenek hâlini almıştır. Unutmadan şunu da belirtmemizde fayda vardır; Japonya’da bu dönem aynı zamanda finansal dönemin ve akademik yılın da başlangıcı olarak kabul edilir. Güzellik ve estetiğin simgesi olan Sakuralar ve diğer kiraz türleri çiçek açtığında, Japonlar eşi dostu toplayıp parklara, bahçelere, tapınaklara akın ederek çiçek izleme partileri yani "Hanami" yaparlar. Birçok kişi dalından teker teker dökülen Sakura çiçekleri altında yürümeyi, kar altında yürümeye benzetirler. Şimdi Sakura büyüsü ile kar gibi yağan çiçekler altında kalmanın tam zamanı.
Türkiye’de Sakura ağaçlarını görmek mümkün mü?
Elbette mümkün; Sakura ağacı, Japonya'nın doğal güzelliklerinden sayıldığı için tohumu ülke dışına çıkartılamıyor fakat Japon hükûmeti, dostluklarını geliştirme amacıyla bazı ülkelere Sakura tohumu veya fidanı gönderiyor. Türkiye de Japonya'nın Sakura fidanı yolladığı ülkeler arasında bulunuyor.
Japon Sakura Vakfı, 1890'da Japonya'ya ulaşan ve dönmek üzereyken çıkan tayfunda batan Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olan Türk denizcilerin anısına 2005 yılında, İstanbul'da dikilmek üzere 527 Sakura fidanı yollamıştır.
İlkbahar mevsiminde Sakuraları İstanbul'da Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Baltalimanı Japon Bahçesi’nde; Ankara'da ise Dikmen Vadisi’nde ve Isparta'nın Uluborlu ilçesinde görebilmeniz mümkündür. Bu eşsiz güzelliği görmenizi kesinlikle öneriyorum.
Kalbinizi Sakuralara ev sahipliği yaptırmanın, iyilik ve güzellikle şifalandırmanın şimdi tam zamanıdır.
Şimdi Sakura zamanı…