EYLEM ESEN ARABACI'nın 3 OCAK 2024 tarihli yazısı: "Sosyolojik Bir Araştırmanın Yol Haritası"

Sosyal bilimler, toplumsal dinamikleri anlamak ve çözüm önerileri sunmak adına hayatımızda önemli bir rol oynar.  Bununla birlikte sosyolojik bir araştırmanın temel aşamaları vardır ve bu aşamalar bilimsel temelde ele alınmaktadır. Sosyolojik bir araştırma yapabilmek için ise öncelikle sorun temel biçimde ele alınmalıdır. Araştırmacı, Toplumun mevcut yapıda karşılaştığı toplumsal sorunu ya da çatışamayı belirleyerek, bu zorluk veya sorunu doğru bir şekilde tespit eder. Problem belirlendikten sonra, mevcut litaretürdeki diğer araştırmaların taranması gerekir. Eğer benzer sorunlar üzerine çalışıldıysa, bu araştırmalar incelenir ve mevcut bilgi değerlendirilir. Bu tarama sayesinde, araştırmacı mevcut çalışması için teorik bilgiler edinir. Aynı zamanda bu teroik bilgilerle çalışmasına teorik bir temel oluşturarak, daha önceki bulguları anlamasına ve bu bağlamda yeni bir perspektif sunmasına yardımcı olur. 

Bu taramaların sona ermesiyle birlikte, araştırmacı sorunun çözümüne yönelik hipotezler geliştirir ya da daha geniş bir araştırma stratejisi de belirleyebilir. Hipotez, verili bir kuram içindeki kavramlar arasındaki ilişkiyi ifade eder ve araştırmanın temel sorularına cevap olabilecek önermeleri içerir. Bu aşama, araştırmanın yöntemini ve kapsamını belirlemede kritik bir rol oynar.

Strateji belirlendikten sonra, veri toplama süreci başlar. Sosyolojik araştırmalarda genellikle gözlem, anket, mülakat veya içerik analizi gibi yöntemler kullanılır. Toplanan veriler, analizlerle birlikte yorumlanır. Hipotezlerin doğruluğuna bakılır, değerlendirme yapılır. Bu aşama sayesinde, araştırmacı elde ettiği verileri, bulguları anlar ve çözüm önerileri geliştirebilir. Veriler analiz edildikten sonra da, elde edilen sonuçlar araştırma raporunda toplanır. Bu raporla ise araştırmanın amacı, metodolojisi, bulguları ve çıkarımları ortaya çıkar. Rapor, bu başlıkları içerir.  Ayrıca, sosyal bilimlerde etik kurallara uygun bir şekilde yapılan araştırmanın önemi vurgulanarak, toplumsal sorunlara yönelik öneriler de sunulabilir.