Mehmet KÜÇÜKEKEN'in 17 Kasım 2024 tarihli yazısı: Astsubay Haklarına Giden Yol
Astsubay camiası, özlük haklarını kazanma mücadelesinde etkin bir strateji ve bilinçli bir yaklaşım sergilemelidir.
Bugüne kadar yapılan faaliyetler kapsamında dönem dönem etkili mücadeleler verilse de; sonuç odaklı kazanımlar olarak bakıldığında istenilen hedeflere ulaşılabildiği konusu hala tartışmaya açıktır.
Bireysel ve bazı grupsal çabaların etkinliği de; ne kar iyi amaçlar için yola çıkılırsa çıkılsın camia için olumlu ya da olumsuz yansımaları bir tarafa, birlik ruhunu oluşturma yönünde tetikleyici katkı vermemiş, üye ve toplum üzerinde de motive edici kalıcı etki oluşturmamıştır.
Yasal ve hukuki zeminde kalarak yıllardır ötelenen Astsubay Özlük Hakları hususunda yeni bir yol haritası belirlenmesi, Dünyada ve ülkemizde medya ve sosyal medya üzerinden algı yöntemleri kullanılarak devamlı değişen politik, sosyolojik ve psikolojik durumlardan etkilenmeyen gerçek bir stratejin uygulanması, aidiyet, etik, milli ve manevi değerler bağlamında kapsayıcı bir konsept belirlenmesi elzemdir.
Hak Mücadelesi için Felsefi Temel
Sorunları ve talepleri net belirlemek: Sorunların kök nedenlerini anlamak ve çözüm önerileri geliştirmek için sürekli sorgulama ve araştırma kültürü benimsenmelidir. Camia içinden bilgi, birikim, tecrübe ve fikirleri ile katılım sağlayacak yetkin kişiler yanında akademik katkı ile kurumsal ve profesyonel destek göz ardı edilmemelidir.
Birlik ve Dayanışma: Milli ve etik değerlere bağlı kalarak kamuoyu ile birlikte kolektif bir mücadele yürütülmelidir. Bu, toplum ve camia arasındaki bağı kuvvetlendirirken kendi içinde de güveni ve dayanışmayı artırır.
Örgütlenme ve Stratejik İşbirlikleri
Profesyonel Örgütlenme: Kendi içindeki teşkilatlanmasını tamamlayarak; etkili yönetim kadroları, finansal olarak rahatlamış şube başkanlıkları ve katılımcı üyeler ile yapılacak faaliyetler kapsamında diğer statü dernekleri, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapılarak örgütlü bir güç oluşturulabilir. Bu, özlük haklarının savunulmasında etkili bir araçtır.
Görüşmeler: Karar alıcılarla stratejik görüşmeler yapılarak talepler doğru ve etkili bir şekilde iletilmelidir. Doğru kişiye doğru zamanda doğru talep, doğru şekilde iletilmelidir.
Eğitim ve Farkındalık
Hukuki ve Sosyal Haklar Konusunda Bilinçlenme: Astsubayların özlük hakları konusunda detaylı ve doğru bilgiye sahip olmaları önemlidir. Bunun için seminerler, atölyeler ve konferanslar düzenlenebilir. Özellikle kurulacak komisyonlar üzerinden devamlı bilgi akışı sağlanmalıdır.
Bireysel ve Toplumsal Eğitim: Eğitim gerçeklerin öğretilmesi değildir, düşünmek için aklın eğitilmesidir. Özlük hakları konusunda camia bilinçlendirilmeli ve dahi bilgilendirilmelidir.
Hayal kurabilmek, kişilerin ve toplumların bilgi ve eğitim kapasitelerine, kültürel ve zihni gelişmişlik düzeylerine bağlıdır.
Mesleki uzmanlık, yetki ve liyakat temelli rekabetçi bir düzende, yetenek ve becerileriyle bir yere gelmek üzere yetiştirilenler:
- Uzun dönemde varlığını sürdürecek sistemler ve modeller kurmayı,
- Sınırları aşarak mümkün olanın ve bilinenin ötesine geçmeyi,
- Kendi başarı hikâyelerini yazmayı hayal ederler.
Özlük haklarındaki iyileştirmelerin geçen uzun yıllar içinde bir türlü gerçekleşmemesi, tazminat haklarının devamlı surette ötelenmesi, son dönemde maaş bağlama oranlarındaki adaletsizlik neticesinde ortaya çıkan sosyal statü ve ekonomik yönlü kayıplar nedeni ile körelen hayal kurma ve gerçekleştirme melekelerini aktive edici eğitim dinamikleri yeniden hayata geçirilmelidir.
Çevresel ve Sosyal Dinamiklerin Etkisi
Küresel ve Yerel Çevresel Şartlara Uyum: Teknoloji ve yapay zeka çağında bireyler ve camia olarak sosyal medya kullanımı, elektronik ortamda toplu faaliyet gerçekleştirebilme, finansal okur-yazarlık, e-devlet kullanımı, mesaj ile mail gönderimi, bilgisayar tabanlı anket uygulamaları gibi güncel iletişim kanallarının geliştirmesi için yeni beceriler edinmesi ve çevresel değişimlere uyum sağlaması gereklidir.
Toplumdaki Rolün Güçlendirilmesi: Yıllar içinde ötelenen özlük haklarının oluşturduğu maddi ve manevi kayıplar yanında en önemli hususlardan biri de bu kahramanlara karşı; sinsi planları olan bir takım karanlık güçler tarafından geçmişten beri süre gelen film, dizi ve sosyal medya paylaşımları üzerinden yapılan itibarsızlaştırma çalışmalarıdır. Astsubaylar, toplumun saygısını kazanmak için sosyal projelerde yer alarak hem kendi statülerini hem de toplumsal dayanışmayı güçlendirebilir.
Bu onur mücadelesinde başta ait oldukları kurum ve diğer devlet kurumları olmak üzere özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri gereken desteği esirgemeden vermelidir.
Televizyonlarda sadece 45 saniyede verilen, sosyal medyada bir resim ile geçiştirilen, bir mesaj ile telefondan paylaşılan şehit haberleri ile bir ömür şehidin arkasından gözyaşı döken anne ve eşleri, yaralı olarak bildirilen ve akıbetini bilmediğimiz fakat onur madalyalarını bir ömür üzerlerinde taşıyan gazilerimiz ile onların eksik uzuvlarını tamamlayan eşleri, canlarını sermaye yapıp vatanın her köşesinde kahramanca görev yapan astsubaylarımız ile aile ve yakınlarına hiç mi borcumuz yok?
Daha doğru bir ifadeyle onların bizim üzerimizde hakları nelerdir?
Tüm sevdiklerinden devlet, millet, bayrak için vazgeçip, sadece ‘’Vatan Sevgisi’’ni kalplerine koyan bu kahraman astsubayların özlük haklarını bir torbaya koyamıyoruz, yasalaştıramıyoruz gerçeğinin sizler de farkında mısınız benim gibi?
Ekonomik ve Üretim Odaklı Yaklaşım
DEVLET-MİLLET-SERMAYE bu üç unsur bir araya gelmeden Devletten bahsedemeyiz, bahsetsek de Devlet uzun ömürlü olmaz.
Dernek yapılanması olarak baktığımızda; DEVLET- DERNEK YÖNETİMİ, MİLLET-ÜYELER, SERMAYE-FİNANSAL KAYNAK bu üç unsur olmadan da dernek faaliyetlerini gerçekleştiremez ve ayakta kalamaz. Derneğin etkisi, büyüklüğü ve gücü: etkili yönetim, üyelerin çokluğu ve finansal kaynaklarının büyüklüğü ile doğru orantılıdır.
Tasarruf ve Üretkenlik: Hazır kaynakların etkin ve verimli kullanılması önemlidir.
Özellikle canlandırılacak ve yeni kurulacak iktisadi işletmeler ile ekonomik bağımsızlık mücadeleye büyük katkı sağlar. Bu çerçevede kendi ekonomik kaynaklarını oluşturacak projeler geliştirebilirler. İnsan kaynakları departmanı üzerinden iş imkanı sağlayacak üye ve yakınlarının aylık yapacakları bağışlar da artı bir finans desteği sağlayacaktır.
Katma Değer Yaratan Projeler: Üretim süreçlerine dahil olarak İktisadi işletmeler üzerinden sağlanacak finansal kaynaklar, merkez ve şubelere katkı sağlamak yanında yapılacak faaliyetler üzerinden astsubay camiasının birlik ve beraberliğine katkı vererek tek yürek olma yolundaki ruha güç verecektir.
Dürüstlük, Şeffaflık ve Empati
Liderlik ve Sorumluluk Bilinci: Hak arayışında liderlerin dürüst, şeffaf ve empatik bir duruş sergilemesi gerekir. Bu, topluluğu oluşturan üyelerin motivasyonunu artırır ve yüksek tutar.
Şeffaf İletişim: Mücadele sürecinde tüm gelişmeler, camiayla açık ve net bir şekilde paylaşılmalıdır.
Medya ve Kamuoyu Desteği
Medya Stratejisi Geliştirme: Özellikle sosyal medya platformlarını etkin kullanarak farkındalık yaratılabilir. Üyelerin sosyal medya faaliyetlerine destek vermesi etkiyi artıracaktır.
Günümüzde kamuoyu oluşturmada kullanılan en etkili yöntem sosyal medya kullanımıdır.
Kampanyalar ve İmza Toplama: Kamuoyu desteğini kazanmak için bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmelidir.
Çözüm Odaklı Yaklaşım
Motivasyon ve Azim: Mücadele sırasında karşılaşılan engeller motivasyonu düşürmemelidir. Azimle hak arayışına devam edilmelidir. Özellikle hukuki süreçlerin uzun sürmesi üyeler üzerinde umutsuzluk yönlü kırılmalar oluşturduğundan birden fazla farklı konuda hukuk mücadelesi eş zamanlı verilmelidir.
Alternatif Çözümler Sunma: Taleplere karşı alınabilecek olumsuz yaklaşımlara karşı alternatif çözümler geliştirilmelidir. Kamuoyunda ve üyeler üzerinde etki oluşturabilecek tarzda farkındalık oluşturan girişim ve yasal eylemler hayata geçirilmelidir. Söylemse söylem, eylemse eylem.
Psikolojik ve Zihinsel Sağlamlık
Stres Yönetimi ve Dirençli Olma: Hak arayışında stres yönetimi ve zihinsel sağlamlık önemlidir. Bu bağlamda kişisel gelişim programlarına katılım teşvik edilebilir. Kurumsal Kimlik ile hareket etmek ve bunun daima bilincinde olmak şarttır.
Bireysel ve Kolektif Motivasyon: Camianın birbirine destek olması, yardımlaşma ve dayanışma faaliyetleri, kar amacı gütmeyen sosyal organizasyonlar; ortak hedefler doğrultusunda daha güçlü bir birlik oluşturur.
Astsubay camiası, bu yöntemlerle haklarını arama mücadelesinde daha bilinçli, organize ve başarılı bir strateji yürütebilir. Temel hedef, bireysel beceriler ile kolektif dayanışmayı birleştirerek adil ve sürdürülebilir çözümler üretmek olmalıdır.
Unutulmamalıdır ki:
Camiayı kucaklayıcı, liderlik vasıfları olan, kişisel ikbal ve menfaat sağlamaktan uzak, dirayetli, donanımlı, bilgili, cesur, stratejik düşünebilen, koca yürekli bir başkan, süreçteki en önemli unsurdur.
Yol uzun, dava çetin…