Nesrin YARIM ÖZOĞLU'nun 8 Nisan 2024 tarihli yazısı: Bayram Göçü
Bayram tatilini fırsata çeviren vatandaşlar, dokuz günlük tatilde dinlenmek ve tatil yapmak için bu fırsatı değerlendirmeye koyuldu. Bunun için de her yıl olduğu gibi mesai saatinin bitmesi ile yollara akın edenler, otoyollarda uzun kuyruklar oluşturuyor. Bu görüntüye ise tarihten esinlenerek Kavimler Göçü benzetmesi yapılıyor. Aslında bir nevi bayram göçü, tatil göçü de diyebilriz.
Bayram tatilinin dokuz gün ilan edilmesi ile birlikte geçtiğimiz cuma günü mesai bitiminden itibaren otoyollarda yoğunluk başladı. Özellikle İstranbul, Ankara gibi büyük şehirlerden Anadolu’ya göç başladı. Uçak ve otobüs seferleri için ek seferler oluşturuldu. Biletler günler öncesinden bitti. En çok tercih edilen havalimanı olan İstanbul Havalimanı'ndan bir gün içinde 512 uçuş gerçekleştirildi, 222 bin 72 yolcuya da ev sahipliği yapıldı. Tabii bayram denilince fırsatçılık da devreye giriyor. Bayram tatilini fırsat bilen seyahat acenteleri de bilet fiyatlarına ciddi zamlar yaptı. Dört kişilik bir ailenin gidiş-dönüş otobüs bileti maliyeti 15 bin TL’yi geçiyor. Uçak biletleri ise dudak uçuklatan cinsten.
Memleketteki ana-babanın yanına değil de otel tatili yapmak isterseniz dokuz günlük tatil için kredi çekmeniz şart. Otellerde yüzde 100 oranında doluluğun hâkim olduğu söyleniyor. Tatil bölgelerinde şimdiden yerli ve yabancı turist yoğunluğu görülmeye başladı. Demek ki fiyatlar kimine cazip gelirken kimi düşüncesini bile kuramıyor.
Bayramın diğer adı şeker olunca tatlı, şeker ve çikolata sektöründe de ciddi hareketlilik oluyor. Fakat bu sene bir farkla. Şeker ve kakao fiyatlarının yükselmesinden olsa gerek bayramın tadı olan şeker ve çikolata fiyatları, görenleri şaşkına çeviriyor. Kapıya gelen çocukları geri çevirmemek için almak zorunda olan vatandaşlar, şeker ve çikolata tezgâhlarının önünde fiyat analizi yapıyor. Bayram şekerinin kilogram fiyatı 200 TL’den başlıyor. Ramazan Bayramı denilince akla ilk gelen bir diğer ürün ise ikramlık baklava, tatlı çeşitleri. Onlar için de durum aynı. Fiyatlar cep yakıyor.
Bayram demek, piyasanın canlanması demek. Ekonomik sıkıntılar yaşadığımız, çarşı pazarın el yaktığı bu dönemde piyasa da eski günlerdeki kadar olmasa da beklenti içinde olabilir. Bayram tatilinin dokuz güne çıkartılması da bunun neticesi. Kendinden vazgeçen vatandaş, bayram için çoluk çocuğuna illaki bir şeyler alıyor, kapısını çalacak misafiri için az da olsa ikramlığını ediniyor. Az önce fiyatlardan bahsetmiştik, bu fiyatlarla ne kadar alınabilirse... Yüksek enflasyon tüm kesimleri mağdur etse de bayramda ister istemez bir hareketlilik yaşanıyor. İnsanların bir yerden bir yere seyahat edip sadece memleketlerindeki ana-baba ocaklarına gitmeleri bile piyasaya katkıda buluyor. Bu bayramda da bayramlık, ikramlık gibi alışverişler ile piyasaya 50-60 milyar TL girmesi bekleniyor. Umarım bu beklenti gerçekleşebilir, esnaf da bir nefes alır.
Bayramlar bizi birbirimize bağlar, güzellikler getirir. Dilerim bu bayram ile tüm sıkıntılarımızdan kurtulur, nice güzelliklerle buluşuruz. İyi bayramlar.