Yağmur TEMİZ'in 20 Nisan 2023 tarihli yazısı: Biriktirme Hastalığına (Dispozofobi) Yakalanmayın!

Halk arasında istifçilik adıyla bildiğimiz dispozofobi diğer adıyla Kompulsif, günümüzde görülme oranı artan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaya başladı.

Siz de yaşam alanınızda işinize yaramayan, değeri olmayan eşyalarınızı çöpe atmayıp saklıyor, hatta biriktiriyorsanız vay halinize… Böyleyseniz biriktirme hastalığına ya yakalandınız ya da yakalandınız!

Peki Dispozofobi nedir?

Kişilerin kullanmadığı, maddi değeri olmayan eşyalarını saklayıp biriktirmeleri ve atmamaları dispozofobi olarak adlandırılır. Hayatlarında ciddi anlam yükledikleri eşyaları atamayıp onlarla adeta duygusal bağ kuran insanlar bu hastalığa sahip demektir.

Siz siz olun “ileride lazım olur, saklamak iyi olur” demeyin. Kullanın atın. İstifçilik, kişiye zarar vermekle kalmayıp yakın çevresini de etkiliyor. Hem maddi hem manevi… Biriktirme hastalığında biriktirilen eşyalar düzen olmadan, dağınık, bakımsız, kirli bir halde oluşuyor. Ortamda ciddi anlamda kalabalık ve karmaşık görüntülerin belirmesine sebep olan bu hastalıkta her şey birbirinden bağımsızdır. Zaman zaman gördüğüm kareleri unutamıyorum. Bu hastalığa sahip birinin evinde gerçekten, tam anlamıyla adım atacak yer yoktu.

Peki biriktirme hastalığına yakalandığımızı nasıl anlayacağız?

Hastalığın en net belirtisi, kişinin eşya biriktirip onu atamaması. Bu hastalığa sahip insanların genelde farklı türde kişilik bozuklukları da görülebiliyor.

Takıntılı davranışlar, eşya atamamak, biriktirilen eşyalarda benzerlik, ortamın kalabalık ve karışık bir hale bürünmesi, eşya kaybı sonrası kişide endişe, öfke, kaygı duygularının oluşması ve işe yaramayan eşyaların ortamda tutulması en belirgin belirtileri.

Depresyon ve bunama bu hastalığa sebep olabilirken, çocukluk döneminde defter, silgi gibi eşyaların biriktirilmesiyle de başlar ancak hastalığın 50 yaşından sonra görülme sıklığı daha yüksek.

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu (OKKB) durumu olan bu hastalığın temelinde kişilerin dürtülerini kontrol edememeleri yatıyor. Duygusal eksiklikler, reddedilme ve aldatılma gibi durumlar da bu hastalığın nedenleri arasında yer alabiliyor.

Bu hastalıktan kurtulmak için bir uzmana gidip tedavi olmak mümkün. Ancak burada kişinin çevresinin yönlendirmesi ve desteği devreye giriyor.