Murat BALCI'nın 17 Mart 2023 tarihli yazısı: Deprem endişesi, altını bankaya döndürdü

Son yaşanan depremler, küçük yatırımcının tercihlerini de etkiledi.

Deprem endişesi, altını tabir yerindeyse yeniden bankaya çağırdı.

Halk arasında “yastık altı, çekmece-yorgan arası” olarak tabir edilen küçük yatırımcının tasarruf amaçlı birikimi olan altınları artık bankaya yönleniyor.

6 Şubat’ta art arda yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler, özellikle İstanbul ve Marmara bölgesinde vatandaşın yatırımlarına yönelik güvenlik endişelerini de iyice depreştirdi.

Zira son depremlerin akabinde, özellikle Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Malatya gibi altın tercihi her daim yüksek afetzede İllerdeki kilolarca altın, enkazların altında kalmıştı.

Deprem anında enkazdan canını güç bela kurtarabilen şanslı afetzedeler ilk iş olarak yıkıntılara koştu, yastık altlarındaki altınlarını bulabilmek amaçlı.

Ancak maalesef afetzedelerin çoğunun çabası nafileydi.

Ya depremin ilk saatlerinin şoku ve şaşkınlığı ile enkazdaki hırsızlığa kurban gitti...

Ya da günlerce nöbet beklemelerine rağmen enkazların arasında molozların içinde adeta çöp oldu, yılların alın teri, vatandaşın son birikimi altınlar.

O sebep bugünlerde özellikle İstanbul’da dijital altın işlemi yapan yetki sahibi kuyumcularla, banka dijital değerli maden hesaplarıyla, hazine garantili altın sertifikalarına ilgi, Kahramanmaraş depremleri öncesine göre 10 katına çıktı.

Fiziki altın biriktirme artık “out” desek yanlış olmaz sanırım.

Zira konutta, iş yerinde güvenle saklanması her yönüyle oldukça zor.

Küçük yatırımcı haklı sebeplerle özellikle olası bir deprem ya da afette tüm yatırımlarının tamamen buhar olup uçmasını istemiyor.

Bunun için de yastık altı yorgan arası altın yatırımının güvenle saklanabilmesi amaçlı kalıcı ve yasal tedbirleri, akılcı saklama kuruluşlarını araştırma telaşında.

Başka deyişle, deprem sonrası küçük altın yatırımcısının güvenli limanı, yetkili kuyumcularla bankalar oldu.

Özellikle enkazdan birikimlerini nispeten kurtarabilenler, kuyumcuların ve bankaların yolunu tuttu.

Dolayısıyla kuyumcu ve bankaların kıymetli maden altın hacimleri %30 ila 40 arasında artmış bile.

Bence de hırsızlık başta olmak üzere tüm doğal afetler için en güvenilir liman, yetkili kuyumculardaki dijital hesaplarla bankalar olabilmeli.

Tabii kuyumcularla, bankalar ve hükûmet yetkililerine büyük iş düşüyor.

Malum konuda yastık altı birikimlerini güvenle saklamak arzusundaki küçük yatırımcıyı güvenli kasalarla, altın sertifikalı dijital hesaplara yönlendirme duyurularını bence daha da artırmalılar.

Küçük yatırımcı, banka ve kuyumcuya hazine, Merkez Bankası, darphane garantili çeşitli kampanyalarla daha da özendirilmeli.