Murat BALCI'nın 15 Mart 2023 tarihli yazısı: 14 Mayıs - Yüzyılın Seçimi

14 Mayıs 2023 Pazar.

Milletvekili genel seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı oylanacak, kurulacak iki ayrı sandıkta.

Cumhurbaşkanlığı için %50+1’lik yeterli çoğunluk ilk turda sağlanamazsa, olası ikinci tur; 28 Mayıs 2023 Pazar günü.

Şimdilik üç Cumhurbaşkanı adayı namzeti var.

Zafer Partisinin başı çektiği Ata İttifakı’nın adayı, eski MHP’li Sinan Oğan.

6’lı masa Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu.

Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ise Recep Tayyip Erdoğan.

Muharrem İnce’nin olası adaylığı mı gerçekleşir yoksa Kılıçdaroğlu’na destek odaklı tavır mı alır? Tahminimiz var elbet ama yine de “şimdilik net değil” deyip tartışmaya virgül koyalım.

Seçim öncesi Anayasa Mahkemesi gündeminde ve kapatılma ihtimali ile karşı karşıya olan HDP ise Millet İttifakı’nın ve seçmeninin nabzını yokluyor.

İşte bu sebep, çoğunluğa göre 'Türkiye’nin kader seçimi...’

Kimilerine göre ise ‘önümüzdeki yüzyılın seçim tercihi' olabilir.

Özellikle dış basın-medya ile yabancı siyaset, ziyadesiyle ilgili bizdeki 14 Mayıs seçimlerine.

Hatta Amerikan The Washington Post gazetesinde geçtiğimiz günlerde kaleme alınan analiz makalede, 2023 Türkiye seçimlerine geniş yer verildi.

Türkiye’de Mayıs ayında gerçekleşecek milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ayrıntılarıyla dikkat çekilen makalede, kurulacak iki ayrı sandığın, tüm kesimler için kader seçimine evrilebileceğine vurgu yapıldı.

Makalede 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlerin sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu, Avrupa hatta neredeyse dünya genelinde büyük ilgi çektiğine yer verildi.

Makalede yer alan bazı tespitler, aslında Türkiye ve dünya siyasetine yön veren çoğu gazeteci, analist ve iç-dış siyaset bilimcilerin de ortak görüşü olabilir.

Zira Türkiye’de çok partili siyasal hayata geçilen “1945 yılından bu yana en önemli siyasal gündem...” hatta “Demokrat Parti iktidarı zaferinin yaşandığı 1950 seçimlerinin provası olabilir...” diyenler hiç de azımsanmayacak kadar.

Öte yandan 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketi Kahramanmaraş merkezli depremler ve can kayıplarımız nedeniyle partiler davul-zurnalı, müzikli, sloganlı, sokaklarda ‘bangır bangır’ gürültü kirliliği yayan araçlarla vs. seçim propagandası yapmayacak.

Bana göre çok da isabet olur.

Gazetecilik meslek yaşamımda birçok seçim takip eden bir arkadaşınız olarak zaten hiç inanmamışımdır seçim müziklerine, gürültülü gereksiz masraf propagandalara.

Bana göre ses ve görüntü kirliği oluşturan seçim otobüsleri, propaganda araçları, cadde-sokaklardaki çevre kirliliği oluşturan gereksiz masraf parti bayrakları, hiç okunmayan broşürler vs. de en azından bu seçim için tercih edilmemeli.

Haaa tüm partiler hazine yardımı, bağış vs. tomarla masrafı illa broşürle, parti bayraklarıyla vs. sokağa atma derdindeyse, en azından bu seçim bence deprem bölgesindeki afetzedelere göndermeli.

Bayrak imalatçıları, her partinin ayrı kadrolu yalakası medya ve reklemcılar, matbaalar vs. bana bu çağrımla çok bozulabilirler.

Vız gelir, önemi yok benim açımdan.

En azından partilerin önünde sonunda çöpe gidecek masrafları, hayra geçsin ve afetzedeleri memnun etsin.

Önemli maddi-manevi yaralarına, kalıcı barınma ihtiyaçlarına bir nebze derman olsun.

Destek bekliyorum bu çağrıma.