Elif Aybike DEMİR'in 12 Aralık 2023 tarihli yazısı: Ertelemek Bir Hastalık Mıdır?
Geçen hafta ele aldığımız erteleme konusuna bu haftada devam etmek istiyorum. Günlük kullanımda sıklıkla "erteleme hastalığı" şeklinde karşımıza çıkan bu durum sizce de gerçekten bir hastalık mı, yoksa yalnızca işleri zora sokan, çoğunlukla olumsuz sonuçlar meydana getiren bir alışkanlık mıdır?
Ertelemeyi; "bazı durumlarda nispeten daha zevkli faaliyetlere öncelik vererek önemli görevleri veya etkinlikleri geciktirme eylemi" olarak ifade eden uzmanlar, bu olgunun tıbbi anlamda bir hastalık değil, davranışsal bir eğilim ya da alışkanlık olduğunu söylemektedir.
Kişilerin, yerine getirmeleri gereken sorumlulukları ne gibi sebeplerle ötelediklerini şöyle bir hatırlatacak olursak; mükemmeliyetçilik, motivasyon eksikliği, bilgiye yetersizliği, başaramama kaygısı, öz güven yoksunluğu, konfor alanı düşkünlüğü bu nedenler arasında kendisine yer bulmaktadır.
Eğer içinizde bu baş belası alışkanlıktan kurtulmak isteyenler fakat ne gibi bir yol izleyebileceği ile ilgili fikri olmayanlar varsa diye, kendi hayatımda lisans yıllarımdan beri uyguladığım ve ciddi anlamda sonuç aldığım, kısa süre önce de konu hakkında çalışırken tam da yaptığım şeyin önerildiğini gördüğüm yöntemi sizinle paylaşacağım.
Şimdi bahsedeceğim metodu hayata geçirmek inanın ki aslında en az anlatmak kadar kolay. Öncelikle yapmamız gereken şey, işlerimizi günlük, haftalık ve aylık olarak sınıflandırmak. Daha sonra bu (günlük, haftalık, aylık) işlerimizi kendi içlerinde gereklilik ve aciliyet durumlarına göre sıralıyoruz. Sıralama işleminin tamamlanmasının ardından yapılması gereken ilk görevi de parçalara bölerek en zor kısmından başlamak üzere işe koyuluyoruz.
Umarım bu yöntemi denemek için gereken motivasyonu kendinizde bulabilirsiniz, çünkü ertelemiş olduklarınızın huzursuzluğu zihninizi, ruhunuzu terk ettiğinde yaşayacağınız rahatlamanın ne kadar kıymetli olduğunu görecek, onu bir daha kaybetmek istemeyeceksiniz.