Nesrin YARIM ÖZOĞLU'nun 1 Mart 2024 tarihli yazısı: Hayvanlardan Elinizi Çekin

Sürekli sokak hayvanlarının insanlara verdiği rahatsızlıktan bahsediyoruz. Evet hiç hoş olmayan olaylar da yaşandı, sonuna kadar haklı olan isyanlar da dile getirildi. Fakat hayvanlara yapılanlar hiç konuşulmuyor, tartışma programlarında günlerce dile getirilmiyor. Çok değil her hafta mutlaka hayvanlara karşı yapılan şiddet haberlerine şahit oluyoruz. Şiddet olayları, kendini kaybedip neden yapıldığının hatırlanmadığı beyanlarla dolu. Cezasız kalan suçlar...

Kimi kafasına estiği için kedinin kuyruğunu keser, kimi kuşun kanadını. Kimi yolda kendi hâlinde yatan köpeğe tekmeler atar, üzerine araba sürer. Bunlar yetmezmiş gibi bir de hayvanların deneylerde yaşadıkları var. Maymunlar, fareler, tavşanlar türlü türlü işkencelere maruz kalıp uyutuluyor. Yılda 100 binden fazla canın, deneylerde öldürüldüğü ifade ediliyor. Güzellik uğruna laboratuvarlarda işkence çekip ölen deney hayvanlarının konu edildiği kısa film “Save Ralph- Ralph’i Kurtar”, sosyal medyada bomba etkisi yaratmıştı. Tavşan Ralph’in yürek dağlayan hikâyesi, buzdağının görünen kısmı. Parfüm için derilerine enjeksiyon yapılan, travma için kafalarına yüksekten ağırlık bırakılan, gözleri dikilip annesinden ayrılan ve istatistiklerde rakam bile olamayan yüz binlerce laboratuvar hayvanı var.

Yani hayvanlar bir şekilde işkenceye maruz kalıyor. Mesela tek bir ilaç için her yıl milyonlarca eşek öldürülüyor. Üstelik bilimsel deneylerde değil! Çin geleneksel tıbbında kullanılan ve bilimsel kanıt olmamasına rağmen yaşlanma karşıtı özellikleri olduğuna inanılan ilaç için eşekler katlediliyor. İlaca olan talep, Çin'de eşek nüfusunu tamamen yok etmişti. Afrika Birliği‘ne dâhil 55 ülke ise Çin geleneksel tıbbında kullanılan eşek derisi ve postunun ticaretini yasakladı. Karar, kıtada her yıl yüz binlerce hayvanın yasal olarak katledilmesine son verecek bir adım olarak at ve eşek sahibi çiftçilerle hayvan hakları aktivistleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Çin’in geleneksel tıp uygulamalarında kullanılan ve eşek derilerinin kaynatılmasıyla elde edilen bir jelatin olan “ejiao”ya talep nedeniyle Afrika’da eşek popülasyonunun azaldığı tespit edilmişti. Kanıtlanmamış sağlık yararları olduğuna inanılan “ejiao”ya olan talep, bir ülkedeki eşek nüfusunu yok etti. Çin özellikle son 10 yılda Afrika ve Güney Amerika gibi başka yerlerden büyük miktarda eşek ithalatı yapıyordu.

Peki her şey bu kadar hızla ilerlerken gelişen teknoloji bu konuda çaresiz mi kalıyor? Yoksa işin kolayı bu olduğu için mi böyle yapılıyor? Kesin çözümlere ulaşmak için insana en yakın canlı olan hayvanların yok edilmesi göze mi alınıyor? Yani hayvanlar bir şekilde hep işkenceye maruz kalıyor. Hayvanların üzerinden elimizi bir an önce çekmeliyiz. Yoksa doğanın dengesini koruyan bu canlıları yok ederek sonumuzu getireceğiz.