Nesrin YARIM ÖZOĞLU'nun 4 Mart 2024 tarihli yazısı: İklim Alarm Veriyor
İklim değişikliği; yağışları erteliyor, bahardan kalma günler yaşıyoruz. Güneşli günler tüm sıcaklığı ile herkese iyi gelirken tedirginliği de beraberinde getiriyor. Biliyoruz ki yağış demek, toprağın bereketlenmesi demek. Yağış demek, tenceremizin bollukla kaynayabilmesi demek. İklimde yaşanan değişiklik, tüm doğanın da dengesini değiştiriyor. İklim alarm veriyor.
İklim krizi en çok ekonomiyi derinden etkiliyor. Mevsiminde kendini göstermeyen hava olayları, toprakta yetişen her meyve-sebzeyi vuruyor. Bu da tezgâhta cep yakan etiketlerin görülmesine neden oluyor. Sadece tarım ve üretimde aksamalara neden olmuyor. Mesela tekstil sektörünün de bu yıl olumsuz etkilendiği söyleniyor. Havanın mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeniyle birçok insan kaban, mont, kazak gibi kışlık alışverişine yoğun talepte bulunmadı. İşte bu yüzden kış ortasında mağaza vitrinlerinde yüzde 50’yi aşan indirim yazıları gördük.
İklim değişikliği, hayatımızın da dengesini değiştiriyor. Mevsiminde yağması gereken yağışların gecikerek birkaç senedir taşkın, sel olarak yağdığını görüyoruz. Bahar yağmuru bir bakıyoruz ki bahar çilesi olmuş. Özellikle Karadeniz Bölgesi, aşırı yağışlardan payını en çok alan bölge. Uzmanlar, iklim değişikliğinin Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan ve Türkiye'yi de etkileyen aşırı yağışların olasılığını iki katına çıkarttığını tespit etti. Zamansız yağan yağmurların nelere sebep olabildiğini geçtiğimiz yıllarda acı tecrübeler edinerek gördük. Yeryüzünün bir dengesi var ve bu değiştiğinde sadece toprak, ağaç değil hayvanlar dâhil tüm ekolojik denge bozuluyor. Yaşadığımız ani iklim değişiklikleri, arıların da bağışıklık sistemini etkiliyor. Uzmanlar, küresel iklim değişikliğinin arı ölümlerini de tetiklediğini belirtiyor. Sürdürülebilir arıcılık için iklim değişikliği dikkate alınarak sezonların ayarlanmasının gerekliliği konuşuluyor. Yoksa sağlığımız için şifa deposu olan bala ulaşmak zorken daha da zorlaşacak gibi duruyor.
Her alanda zamanında olan iklim olaylarına mecburuz ve doğanın dengesini görmezden gelemeyiz. Kaynaklarımızı daha bilinçli kullanarak doğal yaşam dengesini korumalıyız.