Handan IŞIKSAL'ın 4 Nisan 2024 tarihli yazısı: Kendini Beğenmek
“Kendini beğenme” kavramı, toplumda genellikle olumsuz bir kavram olarak kabul ediliyor. Ancak kimse kendimizi beğenmenin bize verdiği mutluluktan, psikolojik yararlarından bahsetmiyor.
Arkadaş çevresinde bu kişilerden bahsederken “kendini beğenmiş” diyerek aslında yeriyoruz denilebilir. Kendini beğenme kavramı yalnızca fiziksel bir beğeni olarak değil, kişinin yaptığı işlerden veya başarılardan duyduğu gururu da kapsamaktadır.
Bana göre; yaşamımızda kendimize dair beğenilerimizin olması, bizi bir üst kademeye taşıma konusunda önemli bir motivasyondur.
Başka açıdan baktığımızda ise aynanın karşısına geçip dış görünüşümüz hakkında olumlu düşüncelere sahip olmak her birimizi mutlu eder. Tersi bir durumla henüz karşılaşmadım.
Bu kavramın olumlu yönleri göz ardı edilip toplumda genellikle egoizm, kibir veya başkalarını hor görmeyle ilişkilendirilir. Yalnızca bu noktada sağlıklı öz güven ile kendini beğenme arasındaki ince çizgiyi korumak oldukça önemlidir.
Sağlıklı bir öz güvene sahip olmak, kişinin; kendi başarılarına, yeteneklerine değer vermesi ve saygı göstermesidir. Kendini beğenme olgusu ancak sınırı aşıldığı takdirde sorunlar yaratmaya başlar.
Başka insanlardan üstün olduğunu düşünme, onları hor görme ve şahsına yapılacak tüm eleştirilere kapalı olma durumu zamanla toplumda sevilmeyen karakter konumunda yer almaya neden olur.
Bütün bunların sonucu olarak kendini beğenmenin sağlıklı bir düzeyde tutulması, öz güven ile ego arasındaki dengeyi sağlamaktadır. Toplumdaki konumumuzu belirlemede, çevremize olan davranışlarımız ve nasıl bir kişiliğe sahip olduğumuz önemli rol oynamaktadır.
Her şeyin sonucunun bir diğerine bağlanmasıyla da toplumdaki konumumuzun iyi olması, iş ve sosyal hayatımızı şekillendirmektedir.