Kadriye CİRİTCİ'nin 24 Ekim 2023 tarihli yazısı: Türkiye Cumhuriyeti 100 Yaşında
“Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. “
“Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” -Mustafa Kemal Atatürk
Yedi düvele karşı gelen ve binbir mücadele ile Anadolu topraklarını kurtaran Kurtuluş Savaşı kahramanları sayesinde, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Cumhuriyet kuruldu. 23 Nisan 1920 tarihinde, Ankara’da açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) hükûmeti döneminde kurulan halk yönetimi, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanına kadar devam etti. Cumhuriyet’in ilanı, hukuksal olarak İkinci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923 günü gerçekleşen oturumunda Mustafa Kemal Atatürk’ün hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle Türkiye Devleti'nin yönetim şekli, Cumhuriyet olarak belirlendi.
Atatürk, Cumhuriyet’i ilan ederken demokrasinin bütün kurallarının zamanı geldikçe uygulanması görüşünde idi. Türk milletinin, siyasal haklarını dilediği gibi kullanması, memlekette çoğulcu demokrasinin işlerlik kazanması, önceliği idi.
“Yaşasın Cumhuriyet" sesleri arasında alkışlarla Cumhuriyet’in ilan edilmesinden sonra (29 Ekim 1923) Cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi. Yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, TBMM tarafından yeni Türk devletinin ilk Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Kemal Atatürk, bu sıfatla yaptığı ilk konuşmasında, “Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır” sözlerine yer verdi.
Cumhuriyet'le gelen temel haklar:
-Yaşama Hakkı
-Sağlık Hakkı
-Eğitim Hakkı
-Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı
-Düşünce, Toplantı ve Gösteri Özgürlüğü
-Dilekçe Hakkı
-Konut Dokunulmazlığı
-Basın Özgürlüğü
Cumhuriyet’in hayatı kolaylaştıran önemli yenilikleri:
Şapka ve Kıyafet Kanunu ilan edilmiş, modern giyim tarzı ortaya çıkartılmıştır. Cumhuriyet tanımına uygun biçimde çok partili siyasi hayata geçilmiştir. Laiklik ilkesi gereği tekkeler, zaviyeler ve türbeler kapatılmıştır. Kadınlara seçme seçilme hakkı tanınmıştır.
Cumhuriyet, halkın egemenliğine dayalı yönetim biçimidir. Atatürk, Cumhuriyet’i ilan ederek Türk toplumunun bugünkü müreffeh ve medeni yaşamı yaşamasına giden yoldaki en büyük kapıyı aralamıştır. 29 Ekim 2023 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını kutluyoruz. Böylesi önemli bir tarihte Cumhuriyet’in anlamını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ebedi liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamak gerekir. Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, bir topluluğu ulus yapmış bir lider. Tüm dünyanın hayran olduğu devlet adamı. Vatanın bütünlüğü için askeriyle omuz omuza mücadele etmiş bir kumandan. İnsani değerleri ile milletine sahip çıkan gerçek bir insan.
Bu tarihi gün, bizi biz yapan ortak değerlerimiz etrafında kenetleme günüdür. Cumhuriyet’imizin 100. yılını kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu uğurda can veren silah arkadaşları aziz şehitlerimizi saygıyla, minnetle, şükranla ve rahmetle anıyorum. Ruhlarınız şâd olsun.
Ben Cumhuriyet kadınıyım. Yaşasın Cumhuriyet. Nice yüzyıllara Türkiye’m… Ne mutlu Türk’üm diyene!