Nesrin YARIM ÖZOĞLU'nun 11 Aralık 2023 tarihli yazısı: Yeni Trend Bitki Çayları
Son yılların sağlık trendleri arasında doğal bitki çayları geliyor. Kime sorsanız sağlıklı yaşamın sırları arasında günlük tükettiği bitki çaylarını anlatıyor. Aktarcılar son zamanların en talep görenleri arasında... Şifayı bitkilerden arayanlar kilogramı astronomik rakamlara çıkan bitkileri almanın telaşında.
Kış yüzünü bu hafta ile birlikte göstermeye başladı. Mevsim hastalıklarının yanında yakamızı bırakmayan salgın hastalıkların başında gelen kuru öksürük, burun akıntısı gibi rutin hastalıklara yakalanma mevsimi de kapımızı çaldı. İlaç ve doktordan önce hasta olmasak bile günlük alışkanlığımız haline gelen bitki çaylarının görevi de arttı. Hayatımızın birer parçası haline getirdiğimiz bitki çaylarına öyle ki öksürsek, tıksırsak hemen sarılıveriyoruz. Bir de zayıflamak için çok sık kullanılır oldu. Ayrıca çaresiz derdine derman arayan da çeşitli bitkileri tüketmenin telaşına düşüyor. Midesi ağrıyan, böbrekte sıkıntısı olan, hazımsız yaşayan, kas ağrısı olan, baş ağrısı olan... Türlü türlü ağrıya, sancıya bir çay demliyor. Depresyon tedavisinde bile çaydan medet umanlar var. Elbette doğa insanoğluna her zaman mucizeler sunmuştur. Elbette doğanın sunduğu bitkilerden yararlanmak gerekir. Elbette her bitki bir şeyin tedavisinde fayda sağlayabilir ama yaşadığımız her sıkıntıda kafamıza göre bir tedavi yöntemi belirlemek en büyük yanlışlardan biri olur. İlk önce doktor kontrolünde tedavi olunduktan sonra yine doktora danışarak istenilen bitkiyi tüketmek gerekir. Çünkü bitkilerin faydaları olduğu kadar vücudunuza beklenmedik zararları da olabilir.
Uzmanlar, son zamanların trendi olan özellikle kış mevsimi ile daha çok rağbet gören bitki çayları konusunda insanları uyarıyor. Bitki çaylarının yan etkilerinin de olduğunun göz ardı edilmeden bilinçli ve dikkatli tüketilmesine dikkat çekiyorlar. Kışın bağışıklığı güçlendirmek amacıyla tüketilen bitki çayları bilinçsiz tüketilirse zarar da verebiliyor. Örneğin; zencefil öksürüğe, boğaz ağrısına, ishale, kansere karşı koruyucu etki gösterirken kan sulandırıcı etkisi nedeniyle kanamaya meyilli hastalarda tehlikeli olabilir. Kekik ve biberiye çayı da düşük tansiyonu olan hastalarda dikkatli kullanılması gereken bitkilerden bazılarıdır.
Bitki çaylarının tüketiminde ilaç etkileşimi ise en tehlikeli konular arasında. İlaç alan kişilerin kullandıkları bitkisel gıda takviyelerine ve bitki çaylarına mutlaka dikkat etmeleri, doktorlarına danışarak tüketmeleri gerekir. Çünkü tükettikleri bitkiler, ilaçların etkilerini artırabilir veya azaltabilir. Bu da sağlık sorunlarına yol açabilir. Bir diğer tepkisi ise bazı insanlar bazı bitki çaylarına alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu reaksiyonlar hafif cilt döküntülerinden ciddi anafilaksiye kadar değişebilir. Aşırı bitki çayı tüketimi, mide rahatsızlıklarına, şişkinliğe, mide kramplarına ve ishale neden olabilir.
Şifayı doğadan bulayım derken dermansız bir derde düşebilirsiniz. Her bitki herkeste aynı etkiyi vermez. Önce tıptan medet bekleyip sonra doktor tavsiyesi ile hareket etmek gerekir. Ayrıca her ne konuda olursa olsun tükettiğiniz bitki de size çare değil ancak yardımcı olabilir. Yoksa yiyip yiyip yeşil çay içince zayıflayacağını düşünmek büyük hayal kırıklığına sebep olur.