Tuğba EROĞLU'nun 9 Aralık 2023 tarihli yazısı: Değişime Karşı Tutumumuzu Değiştirmek
En iyi sonucu elde etmek için değişimi kucaklayın. Direnmeden, meydan okumadan, mücadele etmeden ilerleyemezsiniz. Büyümeyi ve yeniliği teşvik ettiği, zihinsel olarak sağlıklı olduğu için hataları kucaklayın. Büyüme, merak ve hesaplı risk alma zihniyeti, değişime karşı direncin üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.
Her şeyin daha iyi olabileceğini söylüyorsun. Daha fazla istiyorsun. Gerçekleşmek istiyorsun. Hoşnutsuzluk, değişimin itici gücüdür. İlerleme, çalkantıdan doğar. Büyümeye yol açan şey, çalkantı ya da durgunluktur. Değişim arzunuz, sizi ilerleme yoluna sokan şeydir. İlerlemenin tohumu değişim ihtiyacıdır.
Bilinçli ilerleme, istenen değişime doğru adımlar atmayı gerektirir. İleriye doğru atılan her adıma yeni zorluklar ve ilave sorumluluklar eşlik ediyor. Bu yeni zorlukların çözümünde daha fazla ilerleme kaydediliyor. Yani direnmeden, meydan okumadan, mücadele etmeden ilerleme kaydedemezsiniz.
Tutumumuz; nasıl düşündüğümüzden, nasıl hissettiğimizden ve nasıl davrandığımızdan oluşur. Değişime karşı tutumumuz hayatlarımızı yaratır, bu aynı zamanda eğer hayatlarımızı değiştirmek istiyorsak öncelikle değişime karşı tavrımızı değiştirmemiz gerektiği anlamına da gelir.
Eğer hayata düşüncesizce tepki verirsek, tepkisel bir geçmiş gerçekliği teşvik eden yaşam durumları tarafından basitçe kontrol ediliriz. Farklı ve daha iyi bir yaşam istiyorsak bilinçli, amaçlı olmalı, arzu ettiğimiz değişime göre proaktif davranmalıyız.
Değişimin kaçınılmaz hatta arzu edilir olduğunu kabul ediyorsunuz. Durumunuzu iyileştirmek, daha iyi bir konumda olmak ve en iyi benliğiniz hâline gelmek istiyorsunuz. Kendinize "Nasıl başlayacağım" diye soruyorsunuz. Değişime ilişkin tutumunuzu ve bakış açınızı değiştirerek başlayabilirsiniz.
Değişimi izlemenin başlangıç noktası, ona karşı tutumumuzu sorgulamaktır. Korku yerinden mi geliyor yoksa sevgi yerinden mi geliyor? Korumayla mı ilgili, yoksa geliştirmeyle mi ilgili?
Cevap verildiğinde, dikkatli bir tutum seçmeli ve mutlu, kendinden emin, şefkatli, sevgi dolu olan özgün benliğimizle uyumlu seçimler yapmalıyız. Tutumumuzu sürekli olarak arındırmayı, korkudan sevgiye geçmeyi ve değişimi yaşamlarımızda olumlu bir güç olarak kucaklamayı hedefliyoruz.
Yaratmaya kararlı olduğumuz değişikliklerle tutarlı düşünce ve eylem seçimlerini kasıtlı, tutarlı bir şekilde yapmamız gerekir. Eski düşünce ve davranış biçimi yalnızca katılığı teşvik eder, eski alışkanlıkları pekiştirir. Yeni düşünme ve hareket etme şekli, beynimizin esnek olmasını, daha sık, daha az dirençle değişiklik yapmamızı sağlar. Aynı zamanda kalıpların dışında düşünmeyi teşvik eden yaratıcı bir zihniyeti de geliştirir. Daha da önemlisi, bizi büyümeye, sevgiye yönelik korku ve belirsizlikle yüzleşmeye iter. Yeni seçimler, sonuçta duygularımızı, yaşam kalitemizi değiştiren yeni davranışlar, deneyimler getirir.
Değişime karşı olumlu bir tutum benimserken geliştirebileceğiniz pratik fikirlerden biri, sorumluluğu kabul etmektir. Durumlarınızın ve değişiminizin sorumluluğunu kabul ettiğinizde, kendi ihtiyaçlarınızı, arzularınızı, beklentilerinizi, değerlerinizi, ayrıca sınırlamalarınızı, insanlığınızı kabul etme yetkisine sahip olursunuz. Kendine "Bu değişiklikten ne öğrenebilirim” diye sor. “Olanların sonucunda şimdi hangi fırsatları görüyorum?” Durumu değiştirmek için ne yapabilirim?"
Mümkün olanı değiştirin. Durumunuzu bir bütün olarak değiştiremeseniz de hayatınızda her zaman bazı şeyleri iyileştirmeye yardımcı olacak küçük değişiklikler uygulayabilirsiniz. Farkında olduğunuzda hayatınızın yöneticisi olursunuz. Kontrolünüzde olanı değiştirmek ve aynı zamanda kontrolünüz dışında olanı bırakmak elinizdedir.
Riskleri kucaklayın. Risk almaktan korkmayın. Hesaplanmış riskler almak, zihinsel güç ve dayanıklılık geliştirmenin harika bir yoludur. Korktuğunuz şeyleri yapmak, belirsizliğe ve strese tahammül etmeyi öğrenmenize yardımcı olur. Değişimin zorluğuna rağmen ilerlemek için güven ve cesaret geliştirmek, değişime yönelik temel zihniyettir.
Hata yapmaktan korkmayın. Hatalar insan olmanın, ilerleme kaydetmenin bir parçasıdır. Geri dönmeyi, geri dönüşe hazırlanmayı öğrenin. Gerilemeler, gelişme fırsatlarıdır. Bu nedenle büyümeyi ve yeniliği teşvik ettiği, zihinsel olarak sağlıklı olduğu için hatalarınızı kucaklayın.
Olumlu olun. "Hayat sana limon verdiğinde limonata yap" ifadesini uyarlayın. Değişim ne kadar zor hissettirse de andan en iyi şekilde yararlanmak için söylenecek bir şey var. Geçmişten pişmanlık duymaya gerek yok. Gelecek hakkında endişelenmenize gerek yok. Şu anda önünüzde olanı güven ve pozitiflikle kucaklayın.
"Yapamam" demeyin. Bunun yerine "Bunu henüz yapamam" deyin. Bu güçlü kelimenin bilinçaltınızı etkileme ve olumsuzluğu olasılığa dönüştürme gücü vardır. Bulunduğunuz yerde kendinizle tanışmanıza ve aynı zamanda değişikliği yapmaya hazır olduğunuz doğru zamana kadar sabırla beklemenize olanak tanır.
Büyük resme bakın. Büyük resmi gördüğünüzde ve uzun vadeli vizyona odaklandığınızda küçük sorunlar, mücadeleler dikkatinizi dağıtmaz. Hedeflerinizi belirlemek, onların peşinden gitmek, değişimi daha kolay benimsemenizi sağlayacaktır.
En iyisini yapın. Yaptığınız her şeyde, işte, ilişkilerinizde, ailenizde vs. elinizden gelenin en iyisini yapın. Her seçim, kendinizin en iyi hâli olmak için elinizden gelenin en iyisini yapmak için bir fırsattır.
Kendinizi değişimden ayırın. Değişim sizi tanımlamaz. Siz engin ve çeşitli deneyimlere sahip bütün bir insansınız. Evet yaşam değişiklikleri sizi büyük ölçüde etkileyebilir, her geçişin sizin için ne anlama geleceğine siz karar verirsiniz. Eğer destekleyici hissediyorsanız, kendinize bütünlüğünüze dair nazik bir zihinsel hatırlatma yapın. Mesela ben, "Ben bu değişim değilim" ifadesini kullanıyorum.
Fırsat için minnettar olun. Değişimi büyümek için bir fırsat olarak görün ve yaşamdaki zorluklarla başa çıkmanın yeni yollarına açık olun. Minnettarlık ve takdir, değişimle başa çıkmada güçlü zihniyetlerdir. Minnettarlık ve takdir etme alışkanlıklarını geliştirmek; niyet, çaba ve nezaket gerektirir.
Başarılarınızı onaylayın. Değişimi gerçekleştirmede başarılı olsanız da olmasanız da çabalarınızı ve geçmişteki başarılarınızı takdir edin. Zor bir durumun üstesinden geldiğiniz zamanları kendinize hatırlatın. Olasılıklar ne olursa olsun başardığınız şeyleri hatırlayın.
Değişim, doğası gereği rahatsızlık vericidir ancak bu onun kötü olduğu anlamına gelmez. Değişimin kaçınılmaz, normal ve hatta çok önemli olduğunu unutmayın. İçinizde değişime direnebilecek bir parçanız olsa da daha iyi bir yaşam yaratmak için değişimin gerekli olduğunu anlamalısınız. Bu nedenle değişime karşı olumlu bir tutum benimseseniz iyi olur.