Betül Gökçe AKGÖL'ün 24 Eylül 2024 tarihli yazısı: Güzellik Dünyasına Erken Giriş
Son yıllarda, güzellik marketlerinde genç yaşta çocukların yoğunlaştığını fark ettiniz mi? 8-15 yaş aralığındaki kızlar, oje ve ruj rafları arasında gezinirken, çoğumuz bu durumu geçici bir heves olarak değerlendiriyor olabiliriz. Ancak, olay maalesef sadece hevesle sınırlı değil. Bugün, hangi fondötenin ciltlerine uygun olduğunu bilen ve hangi akne tedavisinde hangi asidin daha etkili olduğunu öğrenen bu çocuklar, ciltlerine aşırı bakım yaparak kendilerine zarar veriyorlar.
Sosyal medya öncesinde güzellik rutini, belirli yaş gruplarına uygun ürünlerle sınırlandırılmıştı. Gündüz ve gece kremleri, nemlendiriciler, güneş koruyucular… Temel cilt bakımı bu kadar basit ve yeterliydi. Ancak günümüzde güzellik sektörü, her türlü cilt ürünü ve makyaj trendi ile sürekli yeni ihtiyaçlar yaratarak tüketimi artırmayı hedefliyor. Bu stratejilerin bir sonucu olarak, 8 yaşındaki çocuklar bile karmaşık cilt bakım rutinlerine yöneliyor ve yaşlarına uygun olmayan ürünlerle ciltlerine zarar veriyorlar.
Sosyal medya platformları, sürekli olarak belirli güzellik trendlerine uymayı teşvik eden mesajlar ile dolu. Bu mesajlar, kullanıcılarına daha genç ve kusursuz görünmenin yollarını sunarken, özellikle küçük yaştaki çocuklar üzerinde olumsuz etkiler bırakıyor. Kızlar, gerçek olmayan sosyal medya imajlarına ulaşma çabasıyla saatlerini makyaj yapmaya ayırıyor. Dermatologlar bu yaş grubundaki ciltlerin, yetişkinler için üretilmiş ürünlerle temas etmesinin ciddi yan etkileri olduğunu ve ailelerin bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini belirtiyor. Çocuklarının hem fiziksel hem de mental sağlığını tehdit eden bu durum, aynı zamanda vücut imajı bozukluklarına, anksiyete sorunlarına ve hatta yeme bozukluklarına yol açabiliyor.
Makyaj merakının çocuklar arasında yeni bir olgu olmadığını kabul etmek gerek. Geçmişte, çocuk dergileri ve oyuncak makyaj setleri ile çocuklar, güzellik dünyasına ilk adımlarını atıyordu. Ancak günümüzün dijital dünyasında, yapay zekayla güçlendirilmiş sosyal medya ortamları, gerçek olmayan güzellik standartlarını dayatıyor. Çocuklar, bu standartlara ulaşmadıkları hissine kapıldıklarında, özgüven sorunları yaşamaya başlıyorlar.
Güzellik sektörünün büyük bir kısmını bu yaş grubundaki kız çocuklarının oluşturduğu ortaya çıktığında, sektörde herhangi bir geri adım sinyali verilmedi. Uzmanlar, bu ürünlerin yaş gruplarına uygun şekilde etiketlenmesini ve ailelerin bu konuda daha bilinçli olmalarını savunuyor.