Nesrin YARIM ÖZOĞLU'nun 3 Temmuz 2023 tarihli yazısı: Ölüme Giden Milyarderler

Geçtiğimiz günlerde akıllara durgunluk veren bir olay ile karşılaştık. Dünyanın ileri zenginlerinin yer aldığı turistik amaçlı seyahate çıkan denizaltının önce kaybolduğu sonra ise denizin altında parçalandığı haberlerini gördük. Bir macera uğruna tüm riskleri alarak yola çıkan milyarderler, denizaltında feci şekilde can vererek hayatlarını kaybetti. Hem de tarihin aydınlatamadığı, batan Titanik gemisinin kalıntılarını görmek için yola çıkmışlardı.

Batan denizaltı Titan ve Titanik’in kaderleri aynı oldu maalesef, tarih tekrarlandı ve Titan, 5 kişinin ölümüne neden oldu. 15 Nisan 1912'de bir buz dağına çarparak batan dünyanın en ünlü yolcu gemisi Titanik, bin 500'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Titanik batmış olsa bile cazibesini hâlâ koruyor olması batan geminin kalıntılarını görmek isteyenler için de turistik bir gezi hâline getirildi ve Titanik’i görmek isteyenleri taşıyan Titan adlı denizaltı bu uğurda 5 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

18 Haziran’da yola çıkan denizaltı ile yaklaşık 1 saat 45 dakika sonra bağlantı kesildi. İçinde 96 saatlik oksijen bulunan denizaltının oksijeni 22 Haziran saat 14:08 itibarıyla bitti. Uzmanlar, denizaltının patlamış olma ihtimali üzerinde yoğunlaştı ve tahminler maalesef boşa çıkmamıştı. 5 maceracı gezgin bu uğurda hayatını kaybetmişti. Peki kimdi bu ölümü bile göze alarak bu maceraya katılanlar? Sahi batık bir gemiyi görmek için bu riski almaya değer miydi? Ya da kaçımız böyle bir maceraya girebilirdi?

Denizaltıdakilerin havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation'ın sahibi İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş adamı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi olan OceanGate şirketinin kurucusu ve CEO'su Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet olduğu açıklandı.

58 yaşındaki İngiliz maceraperest Hamish Harding, Dubai merkezli bir özel jet bayisi olan Action Aviation'ı yönetiyor ve birçok keşif başarısını tamamladı. Okyanus derinliğinde geçirilen en uzun süre dâhil olmak üzere üç Guinness dünya rekoru sahibiydi.

48 yaşındaki İngiliz İş Adamı Shahzada Dawood, Pakistan'ın en zengin ailelerinden birindendi. Denizaltıda 19 yaşındaki öğrenci oğlu Süleyman ile seyahat ediyordu. Shahzada, büyük bir gübre firması olan Pakistanlı holding Engro Corporation'ın başkan yardımcısıydı.

Eski bir Fransız Donanması dalgıcı olan 77 yaşındaki Bay Nargeolet de gemideydi. Titanik enkazının haklarına sahip bir şirkette sualtı araştırmaları müdürü olarak görev alıyordu.

61 yaşındaki Stockton Rush, Titanic seferlerini yürüten OceanGate firmasının CEO'suydu. Rush, şirketi 2009 yılında kurarak müşterilere derin deniz yolculuğunu deneyimleme şansı sundu ve 2021'de Titanik enkazı alanına geziler sunmaya başladığında dünya çapında manşetlere taşındı. Ama bu seyahat onun da sonu oldu.

ABD Sahil Güvenlik yetkilileri, Titanik'in enkazına dalış yaparken kaybolan turistik amaçlı Titan denizaltısının "katastrofik" şekilde patlayarak parçalara ayrıldığını söyledi. Denizaltının parçaları su yüzüne çıkmaya başladı. Fakat cesetlere ulaşılma imkânı olur mu, yapılan araştırmalar sonucunda netlik kazanacak.

Bu olay geçtiğimiz günlerde dünya basınına bomba gibi düştü. Her birimiz bu milyarderlerin macera uğruna ölüme gidişlerine inanamadık. Akıllarda ise tek soru kaldı. “Titanik laneti” diye bir şeyden gerçekten bahsedilebilir mi?