Elif Başak Boyacı'nın 13 Şubat 2023 tarihli yazısı: Siyasal İletişim

Dijital iletişim, siyasetçilerin seçmenleriyle olan iletişimini de değiştirmiştir. Dijital siyasal iletişim kullanılarak kurulan siyasetçi ve seçmen ilişkisi, geleneksel medya aracılığı ile kurulandan farklıdır. Geleneksel medyada tek yönlü bir iletişim vardır, dijital ortamlardaki iletişimde ise iletişim daha hızlıdır ve çift yönlü iletişim kurmaya daha elverişli bir ortam sunar. Dijital platformlar artık siyasetçiler tarafından sık ve verimli şekilde kullanılmaya çalışılmaktadır. 2008 seçimlerinde ABD Başkanı olarak seçilen Barack Obama, sosyal medyayı siyasal iletişim alanı olarak verimli bir şekilde kullanmıştır. 2016 ABD başkanlık seçimlerinde de dijital platformlar, başkan adayı Donald Trump tarafından kullanılmıştır.

2016 başkanlık seçimlerinde yürütülen dijital siyasal iletişim yöntemleri daha sonra büyük bir demokrasi krizine yol açmıştır. 2010’lu yıllar artık herkesin dijital platformlara çok rahat eriştiği bir dönemdir. Herkesin üye olduğu en az bir dijital platform vardır. Bu platformlar daha kullanıcı dostu olmak, daha kişisel, herkese özel olmak adına kişilerden bazı bilgiler talep eder. Çoğu kişi de bunda bir sakınca görmez ve o bilgileri girerken kendisine çok önemli gelmeyen bilgileri bir çırpıda dolduruverir. Fakat başlangıçta gayet masum görünen davranış o kadar da masum değildir. Dijital dünyada gezerken hepimiz dijital ayak izleri bırakırız ve bu ayak izleri bizim hakkımızda çok fazla şey söylerler.

Burada bahsedeceğim Cambridge Analytica skandalına konu olan platform Facebook’u örnek verecek olursak, bir Facebook hesabı açıp aktif bir şekilde kullanırsak sanal alemde şu tür bilgilerimizi ayak izi olarak bırakırız; doğum tarihimiz, arkadaşlarımız, sevdiğimiz şeyler, takip etiğimiz haber siteleri, mesleğimiz gibi bilgileri açık hâle getiririz. Bunun yanı sıra tıkladığımız siteler, neleri beğenip beğenmediğimiz, durum gönderisi olarak beyan ettiğimiz bir fikir, bir duygu, bir gücün eline toplu bir şekilde geçtiğinde siyasetçiler tarafından çok önemli bir silah olarak kullanılabilir.

Cambridge Analytica skandalı bu verileri toplayıp 2016 ABD başkanlık seçimlerinde kullanmıştır. Toplanan verilere büyük veri (big data) adı verilir. Bölge bölge yaşayan vatandaşların profilini çıkartmıştır.

Hangi bölge de yaşayan insanlar kararsız, hangileri fikir değiştirmeye daha müsait, hangi grup fikir değiştirme konusunda daha katı bir tutum benimsemiştir? Bu elde edilen veriler başkan adaylarının bölge bölge seçim planlaması oluşturmasında önemli veriler sağlamıştır.

Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-43463045 / Erişim tarihi: 11.02.2023