Elif Başak BOYACI'nın 13 Mart 2023 tarihli yazısı: "Ben ve kolordum emrinizdedir Paşam!"
13 Mart 1919 günü Kazım Karabekir, 15. Kolordu Komutanlığı'na atandı. Bu ordunun, Milli Mücadele dönemi için önemi inkâr edilemez. Osmanlı ordusunun silah bırakmasını açıkça belirten ve 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu’nun bütün orduları dağıtılmıştı. Kazım Karabekir, komutasında bulunan 15. Kolordu'yu dağıtmamıştı. 19 Mayıs günü Samsun'a çıkarak Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatmış olan 9. Ordu Müfettişi Mirliva Mustafa Kemal Paşa'nın İstanbul'daki Padişah Vahdettin ile haberleşmeleri sonucu görevinden istifa etmesi üzerine, İstanbul'dan bizzat kendisine gönderilen ve Mustafa Kemal Paşa'yı tutuklamasını emreden telgrafa rağmen “Ben ve kolordum emrinizdedir Paşam” sözünü söyleyerek Mustafa Kemal Paşa'nın emrine girdi. Karabekir, Erzurum Kongresi'nin düzenlenebilmesi için büyük gayret gösterdi ve askeri güvenliği sağladı.
Milli Mücadele kahramanı Kazım Karabekir kimdir?
1. Dünya Savaşı’nda büyük başarılar gösteren ve İstiklâl Harbi’nde Doğu Cephesi’nde kazandığı başarılarından dolayı “Şark Fatihi” ve “Ermenistan Fatihi” unvanlarını alan Kâzım Karabekir, 1882 yılında İstanbul, Fatih’te dünyaya geldi. Kazım Karabekir’in babası Jandarma Alaybeyi Mehmet Paşa’dır. Babasının görevi dolayısıyla Kazım Karabekir, Osmanlı topraklarının genel durumuna çocukluk çağından beri tanık olmuştur. Tabii babasının da etkisiyle, dönemin çoğu gencinde oluşan hisle Karabekir, asker olmaya karar vermiştir.
Babasının Mekke’de vefat etmesiyle Karabekir ailesi İstanbul’a geri dönmüştür. Kazım Karabekir’in askeri hayatı da İstanbul’da başlamıştır. 1894 yılında Fatih Askeri Rüştiyesine gitmiştir. 1897 yılında Kuleli Askeri İdadisine girmiş ve bu okulu 1899 yılında bitirmiştir. 1902 yılında Harbiye Mektebinden, 1905 yılında Mekteb-i Erkân-ı Harbiyeden mezun olmuştur. Kazım Karabekir, girdiği bütün okulları dereceyle bitirmiştir. Mustafa Kemal ile aralarında yalnızca 1 dönem vardır. Mustafa Kemal, Karabekir’den bir dönem önce mezun olmuştur.
9. Ordu Kıtaatı Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ayak basar basmaz, müfettişlik emrinde bulunan ve müfettişliğin civarındaki mülkî amirlerle, 15. ve 20. kolordu komutanlıklarına, Samsun’da birkaç gün kalacağını haber vermiştir. Karabekir, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a geldiğini öğrenince çok memnun olmuştur.
22 Haziran 1919 tarihinde yayınlanan Amasya Genelgesi’nde, Sivas’ta bir kongrenin toplanmasına karar verildiği, bundan önce ise Erzurum’da doğu illerinin temsilcilerinin düzenlediği bir kongrenin yapılacağı üzerinde durulmuştur. Amasya’da alınan kararların uygulanmasında diğer sivil ve askeri şahsiyetlerin yanı sıra 15. Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir Paşa da çalışacaktır.
Karabekir, Erzurum’a gelen Mustafa Kemal Paşa’ya daha ilk günden itibaren elinden gelen bütün desteği vermiştir. İstanbul’dan geri dönmesi için yapılan çağrılara Mustafa Kemal Paşa’dan cevap gelmeyince Vahdeddin, 8 Temmuz’da Mustafa Kemal Paşa’nın görevine son verildiğini bildirmiştir. Mustafa Kemal Paşa, bu şartlar altında askerlikten ve sahip olduğu memuriyetten istifa ettiğini belirtmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın istifasıyla Milli Mücadele’de yeni bir dönemin kapısı aralanmıştır.
Mustafa Kemal Paşa’nın memuriyetten ve askerlikten istifa etmesinden sonra, Milli Mücadele’nin çok önemli bir safhasına gelinmiştir. Bütün askeri görevlerinden istifa edip unvanlarından vazgeçen Mustafa Kemal, sivil bir vatandaş olarak mücadeleye devam edecektir. Mustafa Kemal Paşa’nın askerlikten istifasının ardından Kâzım Karabekir, maiyetiyle birlikte yanına gelerek şöyle der:
“Kumandamda bulunan zabitan ve efradın hürmet ve tazimlerini arza geldim. Siz, bundan evvel olduğu gibi bundan böyle de bizim muhterem kumandanımızsınız. Kolordu kumandanına mahsus araba ile maiyetinize bir takım süvari getirdim. Hepimiz emrinizdeyiz paşam.”