Elif Aybike DEMİR'in 11 Temmuz 2023 tarihli yazısı: “Threads” Aranan Taze Kan mı?
Gün geçmiyor ki gözümüzü yeni bir "sosyal" medya ortamına açmayalım (ya da şöyle de söyleyebiliriz; gün geçmiyor ki bokstu, kafes dövüşüydü derken iyice horoz dövüşü gibi görünmeye başlayan çekişmenin tarafları Elon Musk ve Mark Zuckerberg'ün yeni atağına uyanmayalım).
Twitter'ı satın aldığı günden beri Elon Musk'ın uygulama üzerinde aldığı her kararı ayrı bir sansasyon, ayrı bir kaos oluşturur olmuş ve kullanıcılarına iyice "illallah" dedirtmişti. Yaptığı her yeni açıklamayla platformun üyelerini sürekli olarak başka alternatiflerin kucağına iten Musk'ın son kararı da "Yettin ama sen" dedirterek Mark Zuckerberg'ün ekmeğine yağ sürmüş gibi görünüyor. Milyonlarca Twitter üyesi için bardağı taşıran o son damla, günlük olarak okunabilecek tweet sayısındaki sınırlama ile geldi. Musk, ilk başta sınırın; doğrulanmış hesaplarda 6 bin, doğrulanmamış hesaplarda 600, yeni doğrulanmamış hesaplarda ise 300 paylaşım olduğunu duyurmuş, aradan geçen birkaç saat sonrasında da bunu; doğrulanmış hesaplarda 10 bin, doğrulanmamış hesaplarda bin ve yeni doğrulanmamış hesaplarda 500 paylaşım şeklinde güncellemişti. İşte bu, doğum sancıları çeken bir uygulamanın aramıza katılışı için doğru zaman olarak değerlendirildi ve Meta'nın yeni ürünü "Threads" piyasaya sürüldü. Şimdi kendisini biraz tanıyalım.
Barış Özcan'ın yorumuyla Threads, Elon Musk'sız Twitter (Twitter - Elon Musk = Threads). 5 Temmuz'da kullanıma sunulan platform, 100 ülkede aynı anda hem IOS hem de Android'de yayınlandı. Uygulama, ilk 7 saatte 10 milyon kullanıcıyı geçip bir gün sonunda 55 milyon üyeye ulaştı.
Threads üzerinde profilinizi tamamlamak için adımları takip ettiğinizde "Threads nasıl çalışır" diye bir pencere açılıyor. Ekranda yazan ifade gayet net: "Threads, Instagram platformunun bir parçasıdır." (Bu ifadeden de anlaşılabileceği gibi uygulamayı kullanabilmek için Instagram üyesi olmanız gerekiyor.) Bu platformda da Instagram'da olduğu gibi hesabınızı açık veya gizli olacak şekilde ayarlayabiliyorsunuz fakat 18 yaş altındaki kullanıcıların profilleri, uygulama tarafından otomatik olarak gizli hesap şeklinde oluşturuluyor.
İlk paylaşımı, "Hadi şunu yapalım. Threads'e hoş geldiniz" olarak Meta CEO'su Mark Zuckerberg tarafından yapılan platformun vaatleri arasında ileriki zamanlarda geliştirilecek olan sürümlerinin, insanların Mastodon gibi farklı platformlarda birbirlerini takip etmesine, birbirleriyle etkileşimde bulunmasına olanak tanıyan "fediverse" ile uyumlu olacağı ifadesi yer alıyor. Fediverse, "federation" ve "universe" (federasyon ve evren) kelimelerinden oluşturulmuş bir kavram. Bu kavram, "merkeziyetsiz sosyal medya" şeklinde açıklanıyor.
Peki, bu Threads'te ne yapılabiliyor? Uygulamanın arayüzünde hem Twitter hem de Instagram kullanıcıları için göze yabancı görünen bir şey bulunmuyor. Instagram'da mavi tik sahibi olanlar, burada da onay işaretine kavuşuyor. Threads üzerinde 500 karakterlik metinler oluşturulabiliyor, 5 dakikaya kadar uzunlukta videolar ve fotoğraflar paylaşılabiliyor. Şunu da belirtelim; bir gün bu uygulamadan sıkılır ve artık kullanmak istemediğiniz için hesabınızı silmek isterseniz, Instagram hesabınızdan da vazgeçmeniz gerekebilir. Ne diyordu Threads? “Threads, Instagram platformunun bir parçasıdır."
Bu yeni sosyal medya ortamı, "Twitter'ı çoktan silmiştim, buralar bana daha iyi gelecek, inanıyorum" ve "Burası 2009 Twitter'ı gibi şu an... Böyle kalırsa hep buradayım" diyen Instagram influencerlarının dediği gibi zehirsiz ve kasvetten uzak bir platform olarak kalmayı başarabilecek mi, kullanıcıları nasıl bir "Threads kültürü" ortaya çıkartacak, hepsini zamanla göreceğiz.