Nesrin YARIM ÖZOĞLU'nun 26 Ocak 2024 tarihli yazısı: Neden Mutsuzuz?
Mutluluk raporu açıklandı. Sizce Türkiye kaçıncı sırada? Mutluluk çok mu uzaklarda yoksa mutlu olmamak için türlü bahanelerimiz mi var?
2023 Mutluluk Raporu’na göre dünyanın en mutlu ve en mutsuz ülkeleri açıklandı. Türkiye, mutsuzluk konusunda zirveye doğru emin adımlarla ilerliyor. Başka bir konuda olsa bu kadar hızlı tırmanışa geçmemiz zor. Türkiye, 137 ülke arasından 106. olarak en mutsuz ülkeler arasında yer aldı.
Colombia Üniversitesi merkezli düşünce kuruluşu Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın yayınladığı Dünya Mutluluk Raporu’nun 2023 yılı istatistikleri açıklandı. Aktarılan bilgilere göre mutluluk oranı; farklı ülkelerde insanların ne kadar mutlu hissettiklerini anlamak, mutluluğa katkıda bulunan faktörleri belirlemek, eğilimleri izlemek ve uygun politikalar oluşturmak için hazırlanan mutluluk endeksleri genellikle ortalama yaşam süresi, sosyal destek, özgürlük, yolsuzluk algısı, kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) gibi faktörlerin kullanılmasıyla hesaplanıyor. 2020-2022 arasındaki üç yıllık ortalamaya dayanan mutluluk sıralamasında Türkiye, 137 ülke arasında 106. sırada yer aldı. 2012’den bu yana Türkiye’nin bu endeksten aldığı puanlar incelendiğinde, yıllar içerisinde Türkiye’nin mutluluk düzeyinin düşme eğilimine girdiği, düzenli olarak azaldığı ve adım adım en mutsuz ülkeler arasında zirveye yanaştığı saptandı. En mutsuz 5 ülke ise Afganistan, Lübnan, Botsvana, Yemen ve Ruanda olarak paylaşıldı. Listede Finlandiya 10 üzerinden 7.8 puan alarak zirvede yer alırken Danimarka 2'inci (7.6), İzlanda 3'üncü (7.5), İsrail 4'üncü (7.4), Hollanda 5'inci (7.43) sırada bulundu.
Bu raporun doğruluk payını ölçümlemek için işe giderken toplu taşımadaki, alışveriş yaparken çarşı-pazardaki, marketteki hatta çocuk parkında çocuğunu sallayan insanların yüzüne bakmanız yeterli. İnsanlar artık gülmüyor, gülümsemiyor. Bir “günaydın” demiyor. “Kolay gelsin, iyi günler” eski Türk filmlerinde kaldı. Yüz ifadeleri, kafalarındaki soru işaretleri bu raporlara yansıyor. Mutsuz olma konusunda zirveye yerleşir miyiz bilinmez ama insanımızı en büyük mutsuzluğa yönlendiren duygu, endişe. İnsanımız endişeli. Ay sonunu getirememekten, kirayı ödeyememekten, kredi kartı borcunu kapatamamaktan, çocuğuna iyi bir gelecek verememekten endişeli. Endişesinin başkahramanı da ekonomik kaygıları. Rapor da tam olarak böyle diyor. Rapora göre, Türkiye’de yaşamın mutsuzlaşmasının birkaç önemli sebebi arasında; yaşanan ekonomik kriz, politik atmosfer, iç karışıklıklar, geleceğe dair belirsizlik, komşu ülkelerde gerilim gösteriliyor.
Bu kadar güzel bir ülkede yaşayıp neden mutsuz olduğumuzu düşünmemiz lazım. Mutluluk kendi elimizde de bizler isteyerek mutsuz olabilir miyiz? Bizlerin Finlandiya’dan ya da Danimarka’da yaşayan bir bireyden ne eksiğimiz var? Hadi kabul edelim, mutsuz olmayı biz kendimiz istiyoruz. Ne dersiniz?