Bünyamin ALTINTAŞ'ın 12 Mayıs 2023 tarihli yazısı: Sanal Uyuşturucu ile Nasıl Baş Edeceğiz?

Kendisini sosyal medyada sürekli olarak online olma ihtiyacı hisseden, olmadığı durumlarda kendini huzursuz hisseden, sürekli sayfa yenileme ihtiyacı duyan, paylaştığı yazı, görsel ya da videonun beğeni almaması durumunda üzülüp duygusal çöküntü yaşayan, sürekli yazı yazma, bilgi paylaşma, yorum yapma ve konum bildirme ihtiyacı hissedenler ciddi bir sanal hastalığa yakalanmış demektir.

Gelişmeleri kaçırma hastalığı da diyebileceğimiz bu durum esasen ruhsal dengemizi de alt üst eden bir hastalık.

Farkında olmadan bu hastalığa yakalananların bir süre sonra psikolojik sorun yaşadıkları hatta psikiyatrik tedaviye ihtiyaç duyar hale geldikleri bir gerçek. Hatta bu hastalığın farkına varıp önlem alınmadığı takdirde yataklı tedavi gibi bir durumla karşılaşmak olası.

Her ne kadar son zamanlarda sosyal medya bağımlılığını azaltmak ve toplumsal ruh sağlığımızı olumsuz etkileyen bu durumdan kurtulabilmemiz için farkındalık çalışmaları yapılsa da sosyal medya ve dijital bağımlılığımız giderek artıyor.

Teknoloji bağımlılığı elbette en çok çocukları etkisi altına alıyor. Sosyal ilişkilerinde gerileme olan çocuklar küçük yaştan itibaren ekranı ailesinden kıyaslanamayacak kadar fazla görüyor. Çocuklar için bilgi kaynağı artık internet oldu. Bir şeyi öğrenmek istediğinde internete soruyor.

Elbette çocuklara interneti yasaklamak doğru değil. Çocukları sağlıklı bir internet deneyimine hazırlamak önemli. Belirli bir yaşa gelene kadar sosyal medya hesabı açmamaları, 13 yaşına kadar Whatsapp kullanmamaları öneriliyor.

Çocukların doğru sitelere girmeleri filtreler üzerinden sağlanabilir. Süre ve içerik konusunda eğlence amaçlı kullanıma bir süre izin verilebilir.

Sonuç olarak elbette teknolojik gelişmelere, bu gelişmelerin hayatımızın bir parçası olmasına direnmemiz mümkün değil.

Sosyal medya bağımlılığı sadece çocukların değil aynı zamanda biz yetişkinlerin de ruh sağlığını tehdit eden bir hastalığa dönüşmeden tedbir almak gerekir. Özellikle sosyal medyadaki her bilginin doğru olmadığını, güvenilir haber kaynaklarından bilgileri teyit etmenizi tavsiye ederim.

Özellikle son yıllarda ortaya çıkan ve bilgi kirliliğine neden olan trol hesaplardan uzak durmakta fayda var. İç dünyanızı alt üst eden paylaşımlardan uzak durarak ruhunuzu da diyete sokabilirsiniz.