Bünyamin ALTINTAŞ'ın 21 Nisan 2023 tarihli yazısı: Rögar kapakları neden düzgün yapılamaz?
“Türkiye’nin en önemli üç sorunu nedir” diye sorsak eminim her kafadan ayrı ses çıkacak, herkesin sorun gündemi farklı olacaktır muhakkak.
Bana soracak olursanız…
Birincisi takı sorunu, ikincisi miras kavgaları ve üçüncüsü de rögar kapağı sorunu.
Düğünlerde gelin ve damada takılan takıların ne derece toplumsal sorun haline geldiğini hepimiz biliyoruz. Davalık olanlara bile rastlıyoruz.
Miras kavgasında ise durum daha vahim. Kardeşin kardeşe düşman olduğu miras konusunda vatandaşların oldukça bilinçli ve bilgili olduğunu hatırlatalım. Hiçbir konuda bilgisi olmayan kişilerin konu miras hukuku olunca bilim adamı kıvamına geldiklerini gözlemliyoruz.
Bir diğer önemli sorun ise rögar kapağı sorunu.
Büyükşehirler başta olmak üzere hemen her şehir merkezinde rögar kapaklarının ya yol seviyesinin oldukça altında ya da üstünde yapıldığını biliyoruz. Artık sinir bozucu bir hal alan “mühendislik harikası” rögar kapaklarının Türkiye’nin adeta kanayan yarası haline geldiğini söylesek abartmış olmayız.
Zaman zaman can kayıplarına çoğu zaman da mal kayıplarına neden olan rögar kapakları nedeniyle mutlaka kaza tehlikesi atlatmışsınızdır.
Her sabah aracınızla yola çıktığınızda işyerine gidene kadar yolunuzun üstünde kaç adet rögar kapağı görüyorsunuz hiç düşündünüz mü? Ve kaç adedi asfalt ile aynı seviyede? Kaçı yol seviyesinin üstünde ya da altında hiç gözlemlediniz mi?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 10'ncu maddesine göre şehir içinde yapım ve bakımdan sorumlu olduğu yolları trafik düzeni ve güvenliğini sağlayacak kurum belediyeler.
Yani, trafik düzeni açısından büyük sıkıntılara neden olan rögar kapaklarının tehlike yaratmayacak şekilde yapılması, sonrasında da bakım onarımlarının yapılması belediyelerin sorumluluğunda.
Türkiye'nin bir sürü önemli sorunu varken, adeta mühendislik harikası(!) haline gelen rögar kapakları konusunu gündeme getirip sizleri meşgul etmek istemem.
Lakin artık iyice çığırından çıkan bu sorun ile ilgili en azından belediyeler nezdinde taleplerde bulunup, en yakınımızdaki sokak ve caddelerdeki sorunlu rögar kapaklarının değiştirilmesini sağlamamız gerekmiyor mu?
Hakkımızı demokratik yollardan aramazsak, sorunlarımızı ilgili mercilere lisan-ı münasip ile iletmezsek nasıl demokratik bir toplum olabiliriz ki?
Sahi doğru düzgün rögar kapağı yerleştirmek o kadar zor mu?