Elif Aybike DEMİR'in 1 Ağustos 2023 tarihli yazısı: Tatuta ve Sağladıkları

Geçen haftaki buluşmamızda yaz döneminde güzel havaların tadını çıkartabilmek için Ankara'daki alternatiflerin neler olduğuna dair birkaç örnekten bahsetmiştim. Bu hafta da yine tatil konusunda opsiyonları olan bir programı anlatmaya çalışacağım. 

Sizlerle paylaşmak istediğim projenin adı, "Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası" yani başlıkta da görmüş olduğunuz kısaltılmış adıyla TaTuTa (Tarım-Turizm-Takas). Öncelikle TaTuTa programı nasıl oluşmuş, ona bakalım.

Bundan 53 yıl önce 1971'de doğasever bir grubun İngiltere'de başlattığı World Wild Opportunities on Organic Farms / WWOOF (Dünya Çapında Organik Çiftliklerde Fırsatlar) hareketiyle gönüllü kırsal turizm ortaya çıkmış. Burada amaç, doğa ile uyumlu şekilde yaşamayı öğrenmek ve ekolojik üretime katkıda bulunmak. Bugün 130'dan fazla ülkeye yayılmış durumda olan ağa her ülkeden yerel temsilciler bağlı bulunuyor. 1971'de başlatılan bu proje kapsamında 2004 yılında ise Buğday Derneği, WWOOF'un Türkiye organizasyonunu "Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası-TaTuTa" adıyla kuruyor.

TaTuTa’nın asıl amacı, "Türkiye'de ekolojik tarımla geçinen çiftçi ailelere mali, gönüllü iş gücü ve bilgi desteği sağlayarak ekolojik tarımı teşvik etmek, devamlılığını sağlamak" şeklinde aktarılıyor. Yapılan bir açıklamaya göre, sisteme kayıtlı olan ev sahiplerinin çoğu Ege ile Karadeniz bölgelerinde bulunuyor ve üretim faaliyetleri bölgelere göre farklılık gösteriyor.

Başlatıldığı günden beri 5 binden fazla gönüllü, proje kapsamındaki ev sahibi üreticiler ile bir araya gelmiş.

"Ee, gidip çiftliklerde çalışacağım, üretime katılacağım. Peki bunun bana dönüşü ne şekilde olacak?" derseniz... Gönüllü olarak içinde bulunduğunuz üretim süreci boyunca gününüzün en az yarısını çalışarak geçirdiğinizde kendinize katmış olduğunuz kazanımların yanı sıra kaldığınız yerdeki konaklama ve yemek gibi masraflar, ev sahibi ile aranızda herhangi bir para alışverişi olmadan organizasyon bağlamında karşılanmış oluyor. Bu arada şunu da belirtelim, programa katılabilmeniz için 18 yaşından büyük olmanız gerekiyor.

WWOOF Türkiye internet sitesinde; Erzincan, Manisa, Artvin, Balıkesir, Zonguldak, İzmir, Giresun, Trabzon, Erzurum, Samsun, Kayseri, Kars, Denizli, Kastamonu, Bolu, Muğla, Antalya, İstanbul, Çanakkale, Sakarya, Ordu, Bilecik, Ankara, Hatay, Çankırı, Mersin, Kırşehir, Diyarbakır, Rize, Aydın, Yalova, Bursa, Osmaniye, Artvin ve Kocaeli illerinde ev sahibi çiftlikler yer alıyor.

Dâhil olunan WWOOF ağında ülkelerin her birinin yönetimi birbirinden bağımsız sürdürülüyor. Farklı ülkelerde projeye katılım sağlamak isteyen gönüllülerin, gitmek istedikleri ülkelerdeki örgütlere başvuruda bulunması gerekiyor.